Ekonomi

Gözler asgari ücrette! Asgari ücret kaç liraya çıkacak? İşte 2023 asgari ücret hesaplamaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada işçi, memur ve emeklilerin maaşlarında yapılacak iyileştirmeler ve sosyal yardımların müjdesini vermişti. Bu açıklamanın ardından gözler yeni asgari ücretin kaç lira olacağına çevrildi.Peki 2023 yılında asgari ücret kaç lira olacak?Masada 2023 yılı için asgari ücrette 3 formül bulunuyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kasım ve Aralık ayında olmak üzere yapacağı toplantıların ardından yeni asgari ücreti açıklayacak. Peki 2023 yılında asgari ücret kaç lira olacak?

Masada 2023 yılı için asgari ücrette 3 formül bulunuyor. 

Son artışla asgari ücret kaç lira olacak?

Emekli ve memur maaş artışları yüzde kaç olarak uygulanacak? İşte o hesaplar…

Asgari ücret en son Temmuz ayında arttı

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret en son Temmuz ayında belirlendi. Yılda bir kez Aralık ayında kararlaştırılan asgari ücret artışı Ocak ayı ile birlikte artmış hali ile uygulanıyordu. Ancak 
2022 yılına has yapılan bir değişiklik ile geçtiğimiz Temmuz ayında işçiyi enflasyonun altında ezdirmemek üzere ücretlere ek bir artış verildi.

Öncesinde 4.253 lira olan olan asgari ücret Temmuz'da yüzde 30 zam görerek 5.500 liraya yükseltildi. 

Asgari ücret 2023'te kaç lira olacak?

Asgari ücret zamları normalde enflasyon oranına göre hesaplanıyor. Ancak yeni ekonomik verilere göre bu hesaplama bir sonraki asgari ücret artışında farklılık gösterebilir. Masada 3 değişik hesaplama şekli bulunuyor. Ancak görünen o ki 2023 yılında asgari ücret 7 bin TL civarında olacak. 

İşte 2023 asgari ücret için Sabah gazetesinin yaptığı masadaki 3 değişik hesaplama biçimi: 

HESAP 1: Bu yılda yine enflasyonun üzerinde bir artış olması bekleniyor. Buna göre eğer yıllık enflasyon baz alınırsa Orta Vadeli Programa göre yüzde 65 hedefine göre yeni asgari ücret, yıllık olarak 4.253 liradan bakıldığında 7 bin 17 liraya ulaşacak.

HESAP 2: Yine Temmuz'daki rakam dikkate alınır ancak bu kez 6 aylık enflasyon baz alınırsa yani temmuz artışı olan yüzde 30'un üzerine yıllık enflasyon tamamlanırsa bu kez rakam 7 bin 425 lirayı görecek.

HESAP 3: Ancak yüzde 65 hedefi üzerinden 6 aylık enflasyon kadar artış yapılması düşünülürse bu kez rakam 6 bin 600 lira civarında olabilecek.

Ancak burada geçmiş yıllarda olduğu gibi yıllık enflasyonun baz alınması ve hatta bunun üzerinde bir artış yapılması daha kuvvetli bir ihtimal olarak görülüyor. Bu durumda net asgari ücret 7.500 liranın üzerine çıkabilecek.