Ekonomi

Gözler hem yurt içi hem de küresel piyasalarda olacak! Çin’den müjdeli haber geldi!

Covid-19 salgını nedeniyle yaklaşık üç yıldır kapılarını dünyaya kapatan ve hem kendi ekonomisi hem de dünya ekonomilerini büyük bir tedirginlik ve çıkmaza sürükleyen Çin’den nihayet müjdeli haber bugün geldi! Covid-19 salgınının ortaya çıkmasıyla birlikte başlattığı sınır kontrol tedbirlerine bugün son veren Çin kapılarını dünyaya açtığını ilan etti

Beklenen o haber nihayet geldi ve dünyanın en büyük ikinci ekonomik devi Çin, kapılarını nihayet açtığını duyurdu.

Covid-19 salgınının ortaya çıkmasıyla birlikte başlattığı sınır kontrol tedbirlerine bugün son veren Çin kapılarını dünyaya açtığını ilan etti.

 

Ülkede sona eren karantina zorunluluğunun bittiğinin duyurulmasıyla bugün sabah saatlerinde ilk uluslararası uçuşlar Çin ana karasındaki havalimanlarına ulaştı.

Bu haberle birlikte, ülkenin kuzeyde Rusya, Moğolistan, Kazakistan, Myanmar, Laos ve Vietnam ile kara sınırlarındaki 8 gümrük kapısından da yolcu ve yük geçişleri normale döndü.

Sabahın erken saatlerinde Guangcou şehrine Kanada'dan, Şıncın şehrine Singapur'dan ve Şanghay’a Yeni Zelanda'da gelen uçaklar, tedbirlerin kaldırılmasının ardından Çin'e yapılan ilk seferleri gerçekleştirdi.

Çin’deki Guangcou Baiyun Uluslararası Havalimanı'nın gün içinde Doha, Dubai, Cakarta, New York, Seul ve diğer şehirlerden 2 binden fazla yolcu beklediği bildirildi.

Şanghay Pudong Havalimanı'nın dış hatlar terminalinde salgınla ilgili kontrol ve tecrit noktaları kaldırılırken Yeni Zelanda'dan gelen ilk uçağın yolcuları hiçbir kontrol tedbiri olmadan terminalde bekleyen yakınlarına kavuştu.

Ülkenin son 20 yılda en yoğun havalimanı olan Pudong, salgın öncesinde, 2019'da, yılda 39 milyon yolcuya hizmet verirken, karantina tedbirleri ve uçuş kısıtlamaları nedeniyle bu sayı 2022'de 1,64 milyona gerilemişti.

Pekin'deki Başkent Uluslararası Havalimanı'na da bugün 18 uluslararası uçuşu beklediği bildirilirken, Çin Sivil Havacılık İdaresi salgın döneminde uluslararası uçuşlara kapatılan havalimanından başka şehirlere yönlendirilen seferlerin artık yeniden başkente inebileceğini duyurdu.

HONG KONG SINIRI DA AÇILDI

Diğer taratan, Çin ana karası ile Hong Kong arasındaki salgın kontrol tedbirlerinin de kaldırılmasının ardından kara, deniz ve hava yolu taşımacılığının başladığı da duyuruldu.

Şu ana kadar Hong Kong’dan Çin'e 300 bin seyahat başvurusu yapıldığı bilgisi paylaşılırken, seyahatlerin günde 60 bin kişiyle sınırlanacağı kaydedildi.