Gram altın gitti, yarım gramlık altın geldi!
Son zamanlarda yaşanan altın fiyatlarındaki yükseliş vatandaşların alım gücünü etkiledi. Düğün sezonun açılması ile birlikte takı takmak isteyen vatandaşlar çeyrek altın yerine gram altını tercih ederken, şimdi ise gram altından vazgeçerek yarım gramlık altına yönelmeye başladı.
Dünya Gazetesi'nden Nihat Delibaşı'nın haberine göre, altın piyasasının yükselişe geçmesiyle taleplerde değişiklikler meydana geldi. Çeyrek altın fiyatının 850 liraya, gram altın fiyatının 500 liraya yükselmesi ile takı takmak isteyen vatandaşların ilgisi yarım grama yoğunlaştı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile mücadele sürecinde kısıtlamaların gevşetilmesi ile düğün ve benzeri sektörlerde hareketlilik yaşanmaya başladı fakat bu hareketlilik henüz kuyum sektörüne yansımış değil.
Pandemi süresince döviz kurunda ve altın fiyatlarında meydana gelen hareketlilik sonrası fiyatların yükselmesi kuyum talebine baskı yaptığını vurgulayan İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, “Çeyrek altın talebi neredeyse yok gibi. Çeyrek altın yerini gram altına bırakmıştı, şimdi yarım gramlık altınlar revaçta” ifadesini kullandı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle mücadele kapsamında Türkiye genelinde uygulanan kısıtlamalardan dolayı nişan, düğün gibi organizasyonların yapılmadığını aktaran Baransel, "Yasakların hafiflemesi ile kuyumcuların işlerinde bir kıpırdanma var. Ancak talepler değişti. Altının gramı 490 lira. 20 gramlık bilezikler yerini 7-10 gramlık bileziklere bıraktı. Bugün 10 gram bilezik dediğinizde 4 bin 500- 5 bin TL. Düşen alım gücüne karşı evlenen, nişan, sünnet yapan ailelere destek olmak isteyenler bütçelerine uygun seçeneklere yöneliyor” dedi.
Bu sürecin turizm sektörünü de olumsuz etkilediğini belirten Baransel, sektörün pandemi destekleri kapsamına alınması konsunda düşüncelerini belirtti. Konu ile ilgili İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile İzmir Ticaret Odası olarak yaptıkları girişimlerden bir sonuç alamadıklarını aktaran Baransel, “Kuyumcular dışında bu işin gümüşçüsü, imalatçısı, tamircisi, atölyecisi var. Kuyumcuların destek kapsamına alınmamasını anlayabiliyoruz. Ancak mesleki sınıflandırmayı belirleyen NACE kodları uyarınca tamirci, atölyeciler esnaf da desteklerden yararlanamadı. Sektörümüzün bu iş kolları desteklerden yararlandırılmalı” diye konuştu.
'Bilezik, tam, yarım altın devri bitti'
Kuyum imalatçısı Edip Çavuşoğlu da altın piyasasındaki yükselişle birlikte bilezik, tam ve yarım altın devrinin sona erdiğini, ve 850 liraya satılan çeyrek altının yerine de gram ve yarım gramlık altınların tercih edildiğini belirterek, şunları söyledi:
"Kuyumcular öyle ya da böyle ayakta kaldı ama bağlı iş kolları sıkıntı içinde. İlçeler dahil İzmir genelinde 3 bine yakın kuyumcu esnafı var. 60’ı Tezcan İşhanı’nda olmak üzere kent genelinde 300’ün üzerinde imalatçı, tamirci, atölye var. Her birinin yanında en az 3 kişi çalışıyor. Hiç bir destekten yararlanamayan bu esnafın mağduriyeti giderilmeli."