Altın & Gümüş

Gram altın için kritik uyarı! "Canınız yanmasın" diyen İslam Memiş cuma gününü işaret etti

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, son videosunda gram altın için çarpıcı uyarılar yapıp 'canınız yanmasın' sözlerine yer verdi. 12 lira ancak serbest piyasalarda 18

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, değerlendirmelerinin bir yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizerek, şunları söyledi: Dolar TL kuru ekranlarda 18.12 lira ancak serbest piyasalarda 18.22-18.25 aralığında. Dolar tarafındaki pozitif görünümün devam etme nedeni dolar endeksinin 109'a kadar yükselmesidir. Uluslararası piyasalarda dolar değer kazanmış durumda. 18 üzeri ataklar doların tekrar yukarı yönlü hamleyi kırmasına neden oluyor. 18.20 güçlü destek seviyesinde Altında 18.10 var ama siz ekranlarda 18.12 olarak görüyorsunuz ama serbest piyasalarda bu rakamlar yoktur.

Euro/TL'nin gerçek kuru 18.11-18.17 aralığındadır. Euro, doların yine altına sarkıyor. Muhtemelen bu baskılanma devam ederse, 0.80'lere kadar inme ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekmekte. Avrupa'daki enerji krizleri, Fed'in politikaları, dolar endeksinin yükselmesi euro'nun değer kaybına neden oluyor. Euro'nun gereğinden fazla değer kaybetmesi, elinde dolar olan arkadaşlarımıza orta ve uzun vadeyi göz önünde bulundurabilirlerse avantaj sunmakta. İnsanlara bir şeyleri kabullendirmek için uğraşıyorlar. Dolar en güçlü para birimidir. ABD en güçlü ekonomi diye insanlara kabullendirmeye çalışmaktalar. İnsanlar bıkana kadar da bu süreci böyle devam ettireceklerdir. Piyasaları manipüle eden kişiler dolar karşısındaki bütün yatırım araçları ve para birimlerini baskılamaya devam etmekte. O yüzden dolarım var, değerlendirmek istiyorum diye soranlar, 1 seviyenin altında olan paritenin orta ve uzun vadede kaçırılmayacak fırsat olduğunu unutmaması gerekmekte.
 

Brent petrolün varili 97.60 dolar seviyesinde. 92'ye kadar gerilemişti, rezervlerle ilgili açıklamalar toparlanmaya neden oluyor. Ciddi bir dalgalanma var, 90 altına sarkma da görebiliriz ama ortave uzun vadede kalıcı olacağını tahmin etmemekteyim.

Altın onsu 1738 dolarda yatay, sakin beklemekte. Neyi beklemekte? Fed'in faiz kararını bekliyor şu an. 1720-1770 aralığında. Dolar karşısında aşırı değer kaybettiği için, altın gerçek değerinde olmadığı için dolar karşısında aynı euro, sterlin, gümüş gibi en fazla değer kaybeden emtialar var. Alınabilir seviyedeler aslında. Gram altın TL fiyatını ekranlarda 1007-1009 olarak gösteriyorlar ancak iş sizin gördüğünüz gibi değildir. Şu anda 1023-1027 aralığındadır. Bozdurursanız 1023, satın alırsanız 1028 liradır. Dolayısıyla sadece satın alma için değil, bozdurma için dahi ekranlardaki fiyatlar geçerli değildir. Elinizdeki malı ucuza kaptırmayın derim ben. Gram altın TL 1023-1028 aralığında, elinizdekini tutup da 1007'den bozdurup canınızı yakmayın hiç. Bazı arkadaşlar gram altın düştü diyorlar ama 1023-1028 nasıl düşmüş?
Gümüş onsu 19 dolar seviyesindedir. Bazen altına sarkıyor, orta ve uzun vade düşünenler için gümüş de fırsat sunmakta. Gram gümüşü ekranlarda 11.04 görmektesiniz. 11.10-11.60 aralığında piyasalarda olan bir gümüş gramı vardır. Kimse size 11.04'e vermiyor.. 11.50-11.60 aralığında bir gümüş gramı vardır. Gümüş düştü diyenlere duyuru olsun.
 

Kripto paralarda da yatay süreç vardır. Fed'e kadar da kendine bir yön belirleyecektir. 50-75 baz puan faiz artışı beklenmektedir. Yüzde 45 civarında 75 baz puan, yüzde 55 civarında 50 baz puan yükseliş beklenmektedir. Bakalım Fed ne kadar artırım olacak. Benim aldığım izlenim 50 baz puan yönündedir.

Sterlin dolar paritesinde ciddi düşüş var ayrıca. Sterlin TL 21.34 seviyesindedir. Dolardan güç toplamaya devam etmekte. Yatay, sakin bir bekleyiş vardır. Bu hafta cuma günü Fed Başkanı'nın konuşması var ayrıca. Çok önemli olacak, cuma günü piyasalarda dalgalanma olabilecektir. Fed'in faiz artırımına dair bir ipucu aranacaktır. Cuma günü dalgalanma olursa şimdiden bunun hazırlığını yapmanız gerekmekte. Piyasalarda olumsuz bir gelişme yok şu an. Gayet sakin bir şekilde yoluna devam etmekte. TCMB'nin faiz indirimiyle atak gerçekleştiren dolar kuru güçlü duruşunu korumaya devam etmekte. Ekstra durum olursa hemen devreye girerim ve yorumlamaktayım.