Altın & Gümüş

Gram altın ve ons altın tırmanışını sürdürüyor! Analistler yorumladı! Fiyatlar bu seviyelere oynuyor!

Güvenli yatırım olarak bilinen altın için uzmanlardan kritik uyarılar geldi. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş altın fiyatlarını nasıl etkileyecek? Altın fiyatları yükselecek mi? İşte ayrıntılar...Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken yatırımcılar altın fiyatlarının ne yönde seyir edeceğini merak ediyor

Güvenli yatırım olarak bilinen altın için uzmanlardan kritik uyarılar geldi. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken yatırımcılar altın fiyatlarının ne yönde seyir edeceğini merak ediyor. Peki, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş altın fiyatlarını nasıl etkileyecek? Altın fiyatları yükselecek mi? İşte bu soruların yanıtı...

Altın fiyatları Covid-19 salgınının oluşturduğu endişelerle Ağustos 2020 tarihinde tarihin en yüksek rakamlarını görmüştü. Bu tarihin ardından bazı yükseliş denemeleri görülse de, çıkış hareketi güç kazanmakta zorluk yaşadı. Altın fiyatları, yatırımcıların Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle son birkaç hafta içinde yükselişe geçti. Altın fiyatları savaş gerginliği ile değer kazansa da tarihi zirveye hala ulaşamadı.

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş devam ederken hafta içinde bir başka önemli gelişme daha yaşandı. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ABD Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmada savaşın ABD ekonomisindeki belirsizlikleri artırılacağını ileri sürdü. Fakat Fed’in Mart'ta faiz artırım kararından vazgeçmediğini aktaran başkan, gelişmeler kapsamında yeni kararlar alabileceklerini kaydetti. Başkan’ın faiz artırım kararına dair yaptığı açıklama altın cephesinde olumlu karşılanmadı.

ONS ALTIN

Fakat altın fiyatları yaşanan jeopolitik risk ile birlikte, küresel büyümenin zayıflaması ve enflasyonist baskının büyümesiyle 1900 doların üzerindeki seyrini devam ettiriyor. Yaşanan gelişmelerle altının ons fiyatı bugün yüzde 2’ye yakın yükseliş yaşayarak 1974 doları gördü.

GRAM ALTIN

Gram altın ise ons altın fiyatı ve dolar/TL kurundaki artışla beraber 900 TL'nin üzerine yükseldi. Haftayı 878 TL'den kapatan altının gram fiyatı dün 900 TL'den işlem görüyordu. Çeyrek altın 1479 TL, cumhuriyet altını ise 6 bin 58 TL'den satışa sunuluyor.

SAVAŞ YATIRIMCILARI ALTINA İTTİ

Finansmynet'te yer alan habere göre, Commerzbank stratejistleri, güvenli liman olması sebebiyle altının desteğini sürdürmesini bekliyor. Analistler, “Görünüşe göre, artan Rusya-Ukrayna ihtilafının arka planında yatırımcıların güvenlik ihtiyaçları hala önemli. Piyasa katılımcıları arasındaki yüksek riskten kaçınma, düşen hisse senedi piyasalarında ve önemli ölçüde düşük tahvil faizlerinde de belirgin. Her ikisi de altını güvenli bir liman olarak çekici kılan faktörler” diye yorumluyor.

“ŞU ANDA NAKİT TUTMAK İHTİYATLI”

Sprott Inc CEO’su Peter Grosskopf, verdiği bir röportajda yatırımcıların günlük fiyat dalgalanmalarını görmezden gelmeleri ve sektörün daha geniş uzun vadeli yükseliş trendine odaklanmaları gerektiğini aktardı. Grosskopf, son senelerde neyin değiştiğine yönelik olarak yatırımcıların nihayet küresel ekonomi üzerindeki yükselen enflasyon tehdidini fark ettiklerini kaydetti.

Ünlü CEO şu değerlendirmelerde bulundu:

“İnsanlar bir şey yapmazlarsa korunamayacaklarını anlamaya başlıyorlar. Baskılar arttı, bu yüzden tahvillerde olmak size zarar verecek. Hissede olmak size zarar verir. Nakit tutmak sizi cezalandırıyor ama şu anda nakit tutmak ihtiyatlı. Altın uzun vadeli bir varlık haline geldi. Portföydeki faydası artıyor.”

“ALTIN FİYATLARI VE FAİZ DÜŞÜKKEN SATIN ALMAYA BAKIN”

Peter Grosskopf, hisse senedi piyasaları daha fazla oynaklık gördükçe altına olan ilginin artmaya devam etmesini beklediğini belirtti. Hisse senetlerinde büyük bir bozulma görmeyi beklemediğini, ancak mevcut ortamda normal bir düzeltmenin yatırımcıları güvenli liman varlıklarına yöneltmek için yeterli olacağını da sözlerine ekledi. Yatırımcıların altını uzun vadeli bir varlık olarak nasıl oynamaları gerektiği hakkında Grosskopf, “Jeopolitik olay riskleri nedeniyle piyasayı daha yükseğe çıkarmak yerine, fiyatlar ve faiz düşükken satın almaya bakın” diye konuştu.

Altın alacaklar dikkat! 5 Mart 2022 altın fiyatları!

Ne altın, ne dolar... Gümüş, yatırımcısına kazandırdı!

Altında beklenen gün geldi mi? İvme yükseldi: Gram altın 900 liraya...