Altın & Dolar

Gram altın yıl sonunda tam 2 bin TL olacak! Uzmanlar tek tek açıkladı: Altın, dolar, borsa yükselecek mi? 

Altın, dolar, borsa ile ilgili araştırmalar tüm hızıyla devam ediyor. Peki gram altın, dolar ve borsa yılın geri kalanında nasıl seyredecek? İşte ayrıntılar... Fed’in faizde beklentilerin ötesinde sert tutumu, küresel enflasyonda beklenen hızda bir gerilemenin olmaması, jeopolitik gerginliklerin artması, içeride ise Kahramanmaraş merkezli depremlerin neden olduğu yıkım, sonrasında seçim gerginliği piyasaların zor günler geçirmesine sebep oldu

Yılın ilk yarısı piyasalar açısından oldukça karışık ve zorlu bir şekilde tamamlandı. Fed’in faizde beklentilerin ötesinde sert tutumu, küresel enflasyonda beklenen hızda bir gerilemenin olmaması, jeopolitik gerginliklerin artması, içeride ise Kahramanmaraş merkezli depremlerin neden olduğu yıkım, sonrasında seçim gerginliği piyasaların zor günler geçirmesine sebep oldu. 

Hem içeride hem dışarıda birçok belirsizliğin ortadan kalktığı görüşünü savunan uzmanlar, 2023'ün ikinci yarısında piyasaların önünü daha rahat görebileceğine dikkat çekiyor.

2023'ÜN İLK YARISININ KAZANANI ALTIN 

2022 yılını 5 bin 509 seviyesinden kapatan Borsa İstanbul 100 Endeksi, senenin ilk yarısında yüzde 4,54 değer kazandı ve 5.759 seviyesine çıktı. Bu günlerde 6 bin puan duvarını aşan borsa rekor serisini sürdürüyor. 

Dolar tarafında ise yılın ilk yarısında yüzde 38’lik bir değer kazancı yaşanırken, gram altın yatırımcısına yüzde 45'i geçen bir kazanç getirdi. 

Gram altın yıl sonunda tam 2 bin TL olacak! Uzmanlar tek tek açıkladı: Altın, dolar, borsa yükselecek mi? 

Dünya Gazetesi'nden Bilal Bozkurt'un haberine göre; 2022 yılında Borsada başlayan halka arz rüzgari, 2023 yılının ilk yarısında da sürdü. Bu sene 20 şirket halka arz edilirken halka arzlardan elde edilen gelirde ise 25.9 milyar lira bazında rekora imza atıldı. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) attığı adımlarla son dönemde 30’a yakın şirket halka arz için sıraya girmiş halde. 

Bu yıl halka arz edilen şirketlerde en iyi performans sergileyen şirket ilk işlem gördüğü 18 Ocak’tan sonra yüzde 407 değerlenen Astor Enerji olurken, onu 14 Haziran’da işlem görmeye başlayan ve yüzde 181’lik değer kazancıyla Forte Bilgisayar izledi. 

Borsa yılın ilk yarısı itibarıyla bekleneni veremese de borsadan daha iyi performans sergileyen şirketler de oldu. Avrupa Yatırım Holding, yüzde 838 ile en fazla değerlenen şirket oldu. Onu yüzde 325 değer kazancıyla Vakıf Yatırım Ortaklığı ve yüzde 315 değer kazancıyla Prizma Press Matbaacılık izledi. En çok değer kaybı yaşanan hisseler ise yüzde 58’lik değer kaybıyla İmaş Makina, ilk sıraya yerleşti. Onu yüzde 57 değer kaybı ile Martı Otel ve yüzde 55 değer kaybı ile Umpaş Holding izledi.

Sektörel bazda bakıldığında ise senenin ilk altı ayında en çok kazandıran sektörlerin başında yüzde 43’lük getiri ile BIST Ulaştırma yer alıyor. Onu yüzde 33’lük getiri ile BIST Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı ve yüzde 30’luk getiri ile BIST Spor izlerken, en çok kaybettiren sektörlerin zirvesinde turizm bulunuyor. BIST Turizm yüzde 17’lik değer kaybıyla dikkatleri çekerken, onu yüzde 16 değer kaybı Orman Kağıt ve Basım ve yüzde 15’lik değer kaybıyla BIST Elektrik izledi. 

Gram altın yıl sonunda tam 2 bin TL olacak! Uzmanlar tek tek açıkladı: Altın, dolar, borsa yükselecek mi? 

Borsada 2023 sonu hedefi 7.062 puan

Gedik Yatırım–Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, borsa beklentisi ile ilgili açıklamasında "Haziran ayının ortası itibariyle endekste pozitif görünüm izlenirken, son günlerde rekor üzerine rekor seviyeler test ediliyor" ifadelerine yer verdi ve borsadaki yeni zirvelerin test edilebileceğine ilişkin beklentilerin güçlendiğini dile getirdi. Karadağ, açıklamasını "Araştırma birimi yıl sonu için BIST100 endeks hedef fiyatını 7062 puan olarak yukarı yönlü revize etti" diyerek tamamladı.

Dolar/TL ne olacak? 

Altın ve para piyasaları uzmanı Şirin Sar ise, dolar kuru ile ilgili konuştu ve "Merkez Bankası, mali disiplin, düşük enflasyon ve fiyat istikrarında kararlı. Faizlerin artmasıyla döviz hesaplarında çözülme hızlanabilir" ifadelerine yer verdi. 

Piyasanın dolar yükseliş beklentisinin törpülendiği an satışların hızlanacağını vurgulayan Şirin Sar, "26 seviyelerinde stabil kalmaya çalışan bir dolar/TL paritesi görüyoruz" dedi ve 27-28 TL aralığının güçlü bir direnç bölgesi, 23- 24 TL bandının ise destek bölgesi olarak izleneceğini belirtti. 

ALTIN, 2023'ÜN SONUNDA 20 BİN TL'YE ULAŞABİLİR 

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de yaptığı son dakika açıklamasında "Fed’in faiz artırımları sonlandıktan sonra yıl sonu itibarıyla ons altının 2.150-2.350 dolar bandına geleceğini düşünüyorum. İçeride ise ücretlere yapılan zamlardan sonra vergi kalemlerine getirilen zamlar enflasyonu daha da artıracaktır" ifadelerine yer verdi.  

Yıldırımtürk, vatandaşın yıl sonunda yüzde 60’ı aşması öngörülen enflasyondan parasının değerini korumak amacıyla altına yöneleceğini düşündüğünü söyledi. 

"Şu anda 1625 TL olan gram altın fiyatının önümüzdeki günlerde 1.650 TL seviyesini yıl sonuna doğru da kademeli olarak 1.900-2.000 TL seviyeleri görebileceği kanaatindeyim" diyen Mehmet Ali Yıldırımtürk, KKM’nin yıl sonuna doğru sona erdirilmesinin ve buradan çıkacak paranın altında değerlendirilmesinin beklendiğini dile getirdi. 

Bursluluk ödemelerine zam geldi mi? İlkokul, ortaokul İOKBS bursu ne kadar oldu?

Altında hareketlilik başladı! Gram altın yükseliyor! 12 Temmuz Çarşamba canlı altın fiyatları

THY-Emlak Konut GYO Arnavutköy 2023 kura tarihleri belli oldu mu? Arnavutköy Yenişehir kuraları ne zaman çekilecek?

Japon deprem uzmanı Moriwaki, İstanbul için yine uyardı: Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda büyük tehlike!