Greenox'a “EDGE” sertifikası!
Dünya Bankası Grubu üyesi IFC (Uluslararası Finans Kurumu) tarafından Greenox projesine EDGE (Yüksek Verimlilik için Tasarımda Mükemmellik) Sertifikası verildi.
Türkiye’nin ilk, dünyanın ikinci Dikey Ormanı olma özelliğine sahip Greenox projesi Dünya Bankası Grubu üyesi IFC (Uluslararası Finans Kurumu) tarafından EDGE (Yüksek Verimlilik için Tasarımda Mükemmellik) Sertifika Programı kapsamında seçilen tek proje oldu.
LEED Gold Sertifikası adayı olan Greenox enerji, su ve hammadde kaynakları kullanımında tasarrufu sağlayıp karbon salınımını azaltacak.
Aycan & Feres İş Ortaklığı imzasıyla Çeliktepe’de, Büyükdere Caddesi’ne ve 4. Levent metro istasyonuna 400 metre uzaklıkta inşa edilen projede yüksek tasarruf ile verim sağlayan sürdürülebilir sistemler dikkat çekiyor.
EDGE Yeşil Bina Sektörel Gelişim Programı kapsamında Türkiye’de, özel sektörde seçilen tek “Pilot Proje” olan Greenox'ta teslimlerin Aralık ayında yapılması öngörülüyor.
Ahmet Tüfekçibaşı: “Hayalimizi gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşıyoruz”
Greenox’un EDGE Yeşil Bina Sertifikası almaya hak kazanmasına ilişkin bir değerlendirme yapan Aycan Gayrimenkul Başkanı Ahmet Tüfekçibaşı, şunları dile getirdi: “Aycan & Feres İş Ortaklığı olarak toplam 120
milyon TL yatırım bedeliyle Çeliktepe’de inşa ettiğimiz Greenox projesinin onlarca proje arasından Pilot Proje seçilmesi ve ülkemizde EDGE Yeşil Bina Sertifikası alacak ilk proje olmasıyla kentsel dönüşümü yeşil dönüşüme çevirme hayalimizi gerçekleştirmiş oluyoruz. Sertifika ile global arenada ülkemiz adına bayrağı taşıyan ilk proje olmaktan, Greenox’un gerçek anlamda yüksek verimlilik sağlayan ve tasarruf ettiren bir proje olarak hayata geçecek olmasından mutluluk duyuyoruz.”
Murat Yağan: “Greenox, Kâğıthane’nin oksijen deposu olacak”
Greenox’un Pilot Proje seçilme sürecine dair bilgiler aktaran Feres Gayrimenkul Yatırım Ortağı Murat Yağan, şunları dile getirdi: “ÇEDBİK desteğiyle derlenen yeşil bina adayları Uluslararası Finans Kurumu’na sunuldu
ve proje ekipleriyle görüşmeler yapıldı. Greenox da adaylar arasından pilot proje olarak seçilerek süreç başlamış oldu. Verimlilik hedeflerini tamamıyla karşılayan Greenox için 9 Kasım’da bir imza töreni düzenlenecek.
Greenox, bitkisel çeşitliliği sayesinde yılda 2 bin 373 m3 oksijen üreterek Kâğıthane’nin oksijen deposu haline gelecek. Verimlilik oranlarımız her klasmanda minimum yüzde 40’a çıktı. Proje tamamlandığında yapılacak ölçümlerle verimlilik oranının artmasını bekliyoruz.”
Salih Çıkman: “Ülkemize örnek olacak bir proje geliştirdik”
Aycan & Feres İş Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Konsept Mimarı Salih Çıkman şunları söyledi:
“Henüz başlangıç safhasından itibaren Greenox’u bir yeşil bina olarak tasarladık. Greenox ortak alan aydınlatmasında enerji desteğini güneşten alıyor. Projede düşük enerji ve su harcayan malzemeler seçtik. Gri su
arıtma ve yağmur suyu toplama sistemlerimiz ile bitki ve ağaçların otomatik sulanmasını sağladık. Pencerelerimizde yüksek konforlu UV ışığını kıran camlar kullandık. Tasarımdan projelendirmeye, inşaat aşamasından teslim sürecine kadar tüm çalışmalarımız sertifikalandırma ve verimlilik uzmanlarının uzun süren değerlendirmeleri ve onayı ile yapıldı. Kullanılan tüm malzemeler yeni nesil sürdürülebilir sistemlerden oluşuyor.
Konfordan ödün vermeden seçtiğimiz yüksek enerji tasarrufu sağlayan sağlığa zararsız malzemeler, yapılan özel yalıtım ve bitkilerin sağladığı klima etkisi ile yüksek enerji ve ısı verimliği sunuyoruz. Çalışmalarımızın karşılığını EDGE Yeşil Bina Sertifikası’na önderlik edecek Pilot Proje olmaya layık görülerek aldık. Yeşil binaların aile ve ülke ekonomimize kazandıracaklarının rakamsal olarak ifade edilmesini sağlayan EDGE Yeşil Bina Sertifika Sistemi’ne duyulacak ilginin yoğun olacağını düşünüyoruz.”