Gübre ve mazot fiyatları arttı! Çiftçiye ekstra destek mi geliyor?
Bakan Pakdemirli, "Gübre ve mazot fiyatlarının arttığının farkındayız. Bütçemiz dışında neler yapabiliriz, kurumlarımız ve bakanlıklarımızla birlikte çalışıyoruz. Sizlere ekstra bir girdi desteği sağlayabilir miyiz, çalışıyoruz." dedi.Bunlarla alakalı bütçemiz dışında neler yapabiliriz, kurumlarımız ve bakanlıklarımızla birlikte çalışıyoruz
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çiftçinin artan girdi maliyetleri sebebi ile yaşadığı zorlu mücadelenin farkında olduklarını belirterek, "Gübre ve mazot fiyatlarının arttığının farkındayız. Bunlarla alakalı bütçemiz dışında neler yapabiliriz, kurumlarımız ve bakanlıklarımızla birlikte çalışıyoruz. Sizlere ekstra bir girdi desteği sağlayabilir miyiz, çalışıyoruz." dedi.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Manisa programı kapsamında Kula'da bir sığır çiftliğini ziyaret eden Bakan Pakdemirli, Yunusemre Kültür Merkezi'nde muhtarlar ve STK temsilcileriyle bir araya geldi. Pakdemirli burada yaptığı konuşmada dünyada kuraklık ve salgın nedeniyle gıda temininde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, üretime sağladıkları destekle hiçbir vatandaşın boş raflarla karşı karşıya kalmadığını, kimsenin mağdur olmadığını ifade etti
Üreticiyi de tüm dünyada artan girdi maliyetlerine karşı korumak için çalışmalar yaptıklarını aktaran Pakdemirli, "İnşallah bu pandemiyle ilgili riskli unsurlar ortadan kalktığında hem enflasyonla hem de ürünlerle ilgili bir normalleşmeye gideceğimizi düşünüyorum." dedi.
Pakdemirli, Türkiye'deki bitkisel üretimin 2020'deki 128 milyon tonluk rekorun ardından geçen yıl kuraklığın etkisiyle 118 milyon tona gerilediğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Pandeminin ve kuraklığın etkileri, dünya genelinde fiyatların dalgalanması... Bunların hepsinin piyasalara şu veya bu şekilde etkileri oldu. Tüm sektörleri etkileyen bir musibetin ortasında kaldı dünya. Biz ise bu dönemde üretici, besici ve çiftçiyi koruma gayreti içinde olduk. Allah’a şükür bugüne kadar çiftçimize hiçbir konuda zarar ettirmedik, bundan sonra da ettirmeyeceğiz, kar ettirmeye devam edeceğiz.
Bugün itibarıyla maliyetlerinizin çok arttığının farkındayız. Gübre ve mazot fiyatlarının arttığının farkındayız. Bunlarla alakalı bütçemiz dışında -bu sene inşallah 26 milyar liraya yaklaşan tarımsal destek bütçemiz var, neler yapabiliriz, bunlara ilgili kurumlarımız ve bakanlıklarımızla birlikte çalışıyoruz. Sizlere ekstra bir girdi desteği sağlayabilir miyiz, çalışıyoruz."
"Suya mücevher gibi davranmamız lazım"
Bakan Pakdemirli, kuraklık ve iklim değişikliğinin tarımsal üretimde yönetilmesi gereken önemli bir alan olduğunu, su depolama konusunda yatırımlara hız verildiğini kaydetti.
Bu konuda tarım sektörüne önemli görev düştüğüne işaret eden Pakdemirli, şöyle konuştu: "Bundan sonra kuraklık yeni normalimiz. Yani bundan sonra yağışlarımız daha azalacak. Bunun da üstesinden gelebilmenin ana yolu daha fazla depolama. Baraj yapacaksınız, gölet yapacaksınız, sulama yapacaksınız. Tarlayı sularken vahşi sulama kullanıyorsan, bunu damlama sulamaya ya da daha ötesi yer altı sulamaya çevireceksin. Bizim bunları yapmamız lazım, çünkü bugün kullandığımız su, gelecekteki evlatlarımızın içme suyudur. Biz tarım sektörü olarak bu işin yüzde 70'ini kullanıyorsak o zaman bizim çok daha dikkatli bir şekilde suyu kullanmamız ve suya iyi davranmamız lazım. Suya mücevher gibi davranmamız lazım. Bir damla suyu tasarruf etmenin yolunu arıyor olmamız lazım."
Türkiye'nin yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen gıda ihracatını geçen yıl yüzde 20 arttırdığını, toplam tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ilk onda yer aldığını hatırlatan Pakdemirli, Türk çiftçisinin kıt kaynakları çok iyi kullanabildiğini ifade etti.
Çiftçiler müjde! Kuraklık destek ödemeleri başladı!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli açıkladı: Yüzde 100 artış olacak!
Altında ters rüzgar! Altın fiyatları yükselecek mi?
Dolar Mart’ta 9.5 TL’ye mi düşecek?
2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?