22 / 11 / 2024
fuzul

Gül Yüzüncü Yılmaz: Deprem sonrası yıkılması gereken binalar halen yıkılmadı!

Gül Yüzüncü Yılmaz: Deprem sonrası yıkılması gereken binalar halen yıkılmadı!

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, 17 Ağustosun üzerinden 15 yıl geçmiş olmasına rağmen, yıkılması gereken ağır hasarlı birçok binanın hala yıkılmadığı belirtti.




Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, 17 Ağustosun üzerinden 15 yıl geçmiş olmasına rağmen, yıkılması gereken ağır hasarlı birçok binanın hala yıkılmadığı ve orta hasarlı konut onanırlarının da halen gerçekleştirilmediğjnl söyledi. 


17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 15yılın geçtiğini belirten Gül Yüzüncü Yılmaz, "ülkemizin jeolojik gerçekliği olarak depremlerle sık sık karşılaşacağımız bilinmesine karşın, deprem gibi bir dc-ga olayının 'asnn felaketine' dönüşmesinin ardından geçen 15 yıl sonra bıjgün,yaşadığımız çevrenin afetlere karşı daha güvenil olduğunu söylemek mümkün değildir. Son günlerde Karadeniz'den Akdeniz'e, Ege Denizinden Van'a kadar ülkemizin çok geniş bir coğrafyasında meydana gelen depremler, ülkemizin olması gereken canalıa gündem maddelerinden birisinin deprem olduğu gerçeğini bezlere defalarca hatırlatmaya devam etmektedir. Depremlerin felakete dönüşmesinin temel nedeni, yeterince mühendislik hizmeti görmemiş depreme dayanaksız yapılar, sağlıksız ve plansız kentleşmeler ile yanlış yerleşim alanlarım belirlenmesi olduğu gerçeği artık herkes tarafından kabul edilmiştir" dedi.


Yapı denetimi hakkında kanun ve afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun ile bazı ikincil nitelikteki yönetmelik gibi alt mevzuatlar çıkarılarak yürürlüğe konulduğunu hatırlatan Yılmaz, 'Yasa bazında gerekli değişiklikler yapılmamasına karşın 17 Ağustos depremi sonrasında yürüdüğe konan yönetmelik ve genelgelerle, güvenli yapılaşmanın ilk adımı olan zemin etütlerinin ve sağlıklı kentleşmenin altlığını oluşturan imar planlanna esas Jeolojlk-Jeoteknik etütlerin zorunlu hale getirilmesi önemli bir gelişme olarak değerlendirilmesine rağmen, afet risklerinin azaltılması açısından yaşamsal öneme sahip bu düzenlemelerin uygulanması ve hayata geçirilmesi konusunda yerel y öre timlerin yeterli duyarlılığı göstermemeleri, hala yeterince ders almadığınızı göstermektedir. 17 Ağustosun üzerinden 15 yıl geçmiş olmasına rağmen, yıkılması gereken ağır hasarlı birçok bina hala yıkılmamış, orta hasarlı konutun onan mı gerçekleştirilmemiştir. 


Meslektaşlarımız tarafından hazırlanmış olan Yenilenmiş Türkiye Diri Fay Har İta lan' ülkemizin deprem tehlikesi ve riskinin yüksekliğinin en önemli göstergesidir. Son yıllarda yaşanan depremler, gereken önlemlerin alınması için 'bezlere doğanın bir uyana' olarak görmek, 'geçen Ser saniyenin çok önemli olduğunun farkında olarak1 ivedilikle eksikliklerimizi tamamlamak ve başta deprem olmak üzere ülke jeolojik koşullarının ürünü olan nsklere ve teknolojik risklere karşı 'etkine verimli bir afet yönetim sistemini oluşturmak* zorundayız. Yenilenmiş Türkiye Diri Fay Haritası sadece ülkemiz karasal ve Marmara deniz ini kapsayacak şekilde hazırlanmıştır. Bütün bilim insanlannın da vurguladığı gibi karaalanlanmız kadar denizlerimizin (Akdeniz, Karadeniz, Ege) de depremselllğini açığa çıkartacak araştırmalara ihtiyaç bulunmaktadır. 8u araştı rmalannda hızla tamamlanarak hem 'Diri Fay Haritası' hem de Türkiye Deprem Tehlike Haritası' güncellenmelldir' diye konuştu 


Zafer


Geri Dön