Gülay Yedekçi'den Yedikule Bostanları açıklaması!
Mahalle sakinleri Yedikule Bostanları'nın şantiye alanına dönüştürüldüğünü görünce adeta isyan etti. CHP Fatih İlçe Başkanlığı aralarında CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, bulunduğu bir grupla basın açıklaması yaptı.
Yedikule bostanlarında bulunan sur dibindeki barakaların bir kısmının yıkılmasının ardından yıkılan alanlara park yapılacağı gündeme gelmişti. Barakaların yıkılması ile bostancılık yapamaz hale gelen bostancılar ve mahalle sakinleri alana park yapılmasını talep etmişti. Ancak bostanlarından olan mahalle sakinleri hayal ettikleri parktan da olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Yedikule Kapısı Suriçi kesiminde yıkılan bostan alanına park bekleyen mahalle sakinleri alana demir parmaklıkların örüldüğünü ve mıcır döküldüğünü gördü. Bunun üzerine Fatih Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni arayan mahalle sakinleri hiçbir yetkiliden bilgi alamadığını söyledi. Alanda Suriyeli işçilerin çalıştığı gözlemlenirken CHP Fatih İlçe Başkanı Soner Özimer'de bilgi almak için önceki gün (Pazartesi) alana geldi.
Vatandaşların uyarması üzerine alana geldiklerini söyleyen Özimer, "Suriyeli işçiler şantiye alanı inşa ettiğini söylemekte. Vatandaşlar bizi uyardı ve öbek öbek bırakılan mıcırlara bizde şahit olduk. Şantiye sorumlusu kişiyle telefonda konuştuk. Fatih Belediyesi Zabıta Müdürü Hamdi Coşkun'u telefonla aradık, ancak telefonlarımıza çıkmadı. Ne olacağı konusunda bilgimiz yok. Konunun meclisten geçmesi gerekir. Ama İBB'nin de bilgisinin olmadığını öğrendik. Ellerinde belge yok birşey yok. Burada sorumlu olduğunu söyleyen kişi 49 yıllığına kiraladığını söyledi. O kişi zabıta müdürünün haberi var diyor. Burada bir çalışma yapılacaksa belgesi olmalı. Belgesiz yapılan işlemde suçtur" dedi.
Bostanlara dokunmayın
Vatandaşlarla birlikte alana gelen CHP'liler bir açıklama yaptı. Tarihi bostanların dünyanın gözbebeği olduğunu dile getiren CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi "Hep birlikte bostanlara dokunmayın demek için buraya geldik. Tarihi ve kültürel alanların torunlarımıza bırakılması için mücadele edeceğiz. Ben buraya geldim çünkü bu işi durdurmak istiyoruz. Her zaman için iş işten geçtiği zaman verilen mahkeme kararları, uygulanamayacak şekilde verilen mahkeme kararları karşımıza çıkmakta. Bugün arkamızda gördüğünüz bir sur bandında böylesi bir inşaat faaliyetinde bulunuyor olmak aslında suçtur. Biz 18 Ocak 2016'da Piyalepaşa Bostanları için verdiğimiz önergelerle, Toprak Kanunu'nda değişiklik teklifiyle yaptığımız başvuruyla tescillerim. Piyalepaşa Bostanları tescilli. Yedikule Bostanları içinde Arkeologlar Derneği ile ilgili bir başvurumuz var. Ama henüz Yedikule Bostanları ile ilgili bir tescil ortada değil. Dünyanın gözbebeği bir alan burası ve tescillenmiş olması ilginç bir durum. Fatih Belediyesi'nin Alan Yönetim Planı'nda da burası korunacak alanlar olarak geçmekte. Ama şu anda üzerine Taş Deposu yapılıyor. Arkamızda tarihi surlarımız var Yedikule Konakları adı verilen ve hâlâ iki bloğunun kaçak olarak durduğu bir alanda bulunuyoruz. Onun için biz burada herhangi bir faaliyet yaptırmayacağız. Toprak bir kültür değeri demeye devamsam ediyoruz. Hele ki bu 1500 yıllık bostansa bu örnek çok azdır. Gerek Fatih Meclis üyelerimiz gerek İBB grubumuz, gerek ben TBMM'de buranın bostan olarak kalması için savaşacağız" dedi. Yedekçi alanda yapılan demir duvarların yıkılacağını da sözlerine ekledi.
Göz yummayız
Mevcut alanlarla ilgili ne olacağı konusunda net bir cevabın ortada olmadığını söyleyen Gülay Yedekçi, "Burası ile ilgili bir bilgisizlik durumu var. Burası ile ilgili farklı projeler yaparak herkese farklı projeyi sunuyorlar. Burasını güvenli hale getirmek kamu yöneticilerinin görevidir. Bunun için tarihi eserlerimizi yağmalamak zorunda değildir. İdare burayı güvenli hale getirmeli aydınlatma ve temizlik yapmalı. Herhangi bir alanı güvenliksiz alan haline getirip sonra orayı talan etmek göz yumabileceğimiz birşey değildir. Bir İstanbul vardır bir tane Yedikule vardır ve biz Yedikule'nin bostanlarına sahip çıkacağız" şeklinde konuştu.
Gazetem İstanbul