24 / 11 / 2024

Gülder Taşçıoğlu: Enerji tasarrufu için hayatımızı basitleştirmeliyiz

Gülder Taşçıoğlu: Enerji tasarrufu için hayatımızı basitleştirmeliyiz

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen "ISTANBUL REstate" fuarında düzenlenen paralel oturumda "Akıllı geliştirme nedir?" konusu tartışıldı




Toplantıda MESA adına konuşan Yüksek Mimar Gülder Taşçıoğlu, "Geçmişte Türkiye'nin konut ihtiyacını karşılamak gerekiyordu. Bunun için o yıllarda `Tünel Kalıp' sistemini Türkiye'ye getirdik. O dönemde en önemli diğer konuda Türkiye'deki yüksek enflasyondu. Bizim bu rakamları yakalamamız da gerekiyordu" dedi. "Her şeye ulaşmak, her yere gitmek istiyoruz. Bu bir rüyadır" diyen Taşçıoğlu, "Enerji kullanımını azaltmak için hayatımızı basitleştirmeliyiz" diye belirtti.

MESA'nın 1969 yılında kurulan 40 yıllık köklü bir şirket olduğunu vurgulayan Yüksek Mimar Gülder Taşçıoğlu, şirket olarak 1970'li yılların başında `Tünel Kalıp' sistemini Türkiye'ye getirdiklerini hatırlattı. "Akıllı geliştirme nedir?" konusu çerçevesinde konuşan Taşçıoğlu, MESA'nın Türkiye'ye getirdiği bu sistemin, o günler için "Akıllı geliştirme"ye en güzel örnek olduğuna dikkat çekti. Taşçıoğlu, "Tünel Kalıp sistemi ile 11 ay gibi kısa sürede bin 500 tane yerleşim yeri bitirdik. Bu bir rekordur. Bu sistemi daha sonra kamu kuruluşları ve şu an 500'ü aşkın firma kullanıyor. Türkiye, o dönemde konut ihtiyacı çok olan bir ülkeydi. Bu yüzden sistem, bina inşaası için geliştirme önemini taşıyordu" dedi. Taşçıoğlu, MESA'nın bugün tünel kalıp sisteminde teknoloji ve üretim/pazar açısından dünyanın en önde gelen markası olduğuna da dikkat çekti. Türkiye'nin yüksek enflasyonlu dönemini hatırlatan Taşçıoğlu, o dönemde inşaatların hızlıca bitirilmesi gerektiğini ve enflasyon rakamlarını yakalamalarının gerektiğini de belirtti. Türkiye'de arzı karşılamanın önemine de değinen Taşçıoğlu, "Benim için insanların ihtiyaçlarını karşılamak akıllı yatırımdır" dedi.

Dünyanın her geçen gün kaynaklarının tükendiğini de dikkat çeken Taşçıoğlu, "Biz, kendimizi enerji harcamaktan alıkoyamadığımıza göre; belki de hayatlarımızı daha basitleştirmeliyiz. Birgün, bu enerjiler bitecek. Her şeye ulaşmak, her yere gitmek istiyoruz. Bu bir rüyadır. Hayatımızı basitleştirerek, bu duruma karşı gelebiliriz. Milletçe yaşayarak, ısı yalıtımının, su ve ses yalıtımının yapıların olmazsa olmaz bir bileşeni olduğunu, öğrendik.  Güneşin gücünü daha çok kullanmamız gerektiğini, bir gün doğalgazsız, susuz kalabileceğimizi fark ettik. Savurganlığa son verip, kaliteli malzeme kullanarak, temizliği, bakımı, tamiri kolay yalın çözümler üretmenin en akıllı geliştirme olduğunu gördük" dedi.

MESA olarak "Akıllı geliştirme nedir?" sorusuna farklı bir bakış açısı ile de yaklaştıklarını belirten Taşçıoğlu, "Kent merkezine yakın veya çoğunlukla kentin dışında, inşaat sürecini hızlandıran yapım teknolojileri kullanarak, kısa sürelerde gerçekleştirilen her yerleşim projesi, birer akıllı geliştirme örneğidir. Kısacası hızlı üretimdir" diye belirtti.

MESA GYO'nun portföyünü oluşturan İstanbul'daki Capitol Alışveriş Merkezi, Mesa-Nurol Bahçeşehir Evleri ve Ankara'daki Mesa Dora Evleri projelerini de anlatan Yüksek Mimar Gülder Taşçıoğlu, "Örneklerini verdiğim bu konutlarda, `doğal çevreye saygı' her zaman olduğu gibi ön planda. Kaliteli, dayanıklı, bakımı kolay malzemeler kullanılıyor. Isı kayıplarını azaltmak, enerjiyi verimli kullanmak, her zaman olduğu gibi temel hedeflerden biri. Gün ışığından azami faydalanmak, suyu tasarruflu kullanmak, yağmur suyunu bahçe sulamasında kullanmak üzere depolamak, peyzajda yerel bitkiler kullanmak, yeşil alanlarda çim yerine daha az suyla yetinen bitkileri tercih etmek temel önceliklerdir. Katlar arasında ses yalıtımı, yapının ısı yalıtım malzemesiyle dışarıdan kaplanması ve dayanıklı cephe malzemesiyle örtülmesi ise yeni buluşlar değil ama, her projede daha iyisini, verimlisini, kalitelisini araştırmaya devam ediyoruz. Çünkü en akıllı geliştirme; insan için, çevre için en sağlıklıyı hedefleyen geliştirmedir" dedi.


Geri Dön