Kent Haberleri

Gültepe'nin mülkiyet sorunu çözüldü!

İZSU Gültepe'deki Çınartepe, Atamer, Anadolu, Trakya, Murat, Çamkule, Saygı, Ulubatlı, Yavuz Selim, Boğaziçi, Mersinli, Halkapınar ve Umurbey mahallerini kapsayan bölgede 12 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşeyecek.


İZSU Genel Müdürlüğü, düşük kotta olduğu için yoğun yağışlarda dere yatağına dönüşen Gültepe bölgesindeki 4 cadde için 12 kilometrelik yağmur suyu hattı döşeyecek. Saniyede 21 metreküp yağmur suyu, 1400 milimetre çapında borularla Meles Deresi’ne aktarılacak. Mülkiyet sorunu nedeniyle geciken projenin yapım ihalesi gerçekleştirildi; imalatlar kısa süre içinde başlıyor.


İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü,   Gültepe bölgesinde bulunan Çınartepe, Atamer, Anadolu, Trakya, Murat, Çamkule, Saygı, Ulubatlı, Yavuz Selim, Boğaziçi, Mersinli, Halkapınar ve Umurbey mahallerini kapsayan 400 hektarlık bölgede 12 kilometre uzunluğunda yeni yağmur suyu hattı döşeyecek, 14 kilometre uzunluğunda da atık su şebekesi yenileyecek. Oluşturulacak yeni yağmur suyu hattı ile saniyede 21 metreküp yağmur suyu Gıda Çarşısı’nın bulunduğu bölgeden geçerek toplam 5 adet 1400 milimetre çapında borular ile Meles Deresi’ne aktarılacak. 


Mülkiyet sorunu vardı

İmalatların tamamlanması ile birlikte daha önce yağışlı havalarda yaşanan sıkıntının artık son bulacağını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Bu bölgenin yağmur suyu sorununu çözmek amacıyla 2014 yılının Mayıs ayında başladığımız proje çalışmalarını aynı yıl Ağustos ayı sonunda tamamladık.  Ancak yağmur sularını Meles Deresi’ne ulaştıracağımız bölgede (Umurbey Mahallesi) mülkiyet sorunlarının çözümü beklendiğinden yapım ihalesine çıkılamadı. Umurbey Mahallesi’ndeki imar uygulama çalışmalarının 2015 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle tamamlanmasının ardından hemen yapım ihalesi için çalışmalara başladık. Geçtiğimiz gün ihalesi yapıldı. En kısa sürede imalatlara başlayacağız” diye konuştu. 


Dereler yol olmuş

Bölgedeki plansız gelişme nedeniyle doğal dere yataklarının yollara dönüştüğünü vurgulayan yetkililer şöyle devam etti: “Gültepe bölgesinde plansız bir yapılaşma söz konusu. Özellikle aşırı yağışlarda Boğaziçi, Çankaya, Adem Yavuz ve Samsun gibi dört önemli cadde, havzanın en düşük kotunda olduğu için dere yatağına dönüşüyor.  Havzada yağmur yağdığı zaman toplanan sular bu caddelerden akışa geçerek Gaziler Caddesi ve özellikle Gıda Çarşısı’na yayılıyor. Hazırladığımız proje ile sele dönüşen yağmur sularını kontrol altına alarak Meles Deresi’ne ulaştıracağız”. 



İzmir Büyükşehir Belediyesi