Kent Haberleri

Gümüşlük'te antik mezarların üstünde yol yapımına başlanıyor!

Gümüşlük Belediyesi, geçen yıl gün yüzüne çıkarılan 2 bin 200 yıllık üç mezarın üzerine, 2 yol yapmaya hazırlanıyor. Belediye Başkanı uygulamanın 'Kamu yararına' olduğunu savunuyor...

Muğla'nın Bodrum ilçesi Gümüşlük beldesinde, 3 yıl önce yapılan Bodrum Yarımadası içme Suyu Projesi'nın hafriyat çalışması sırasmda, antik Myndos kentinin nekropol alanında Helenistik Dönem'e ait 3 mezar bulundu. O dönemde 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarım Koruma Kanunu gereği yapılması gereken kurtarma kazısı, mezarlann bulunduğu alanın Turgutreis-Gümüşlük-Yalıkavak hattını birbirine bağlayan anayol üzerinde olması nedeniyle yapılamadı. Bunun üzerine Gümüşlük Belediyesi'ne Turgutreis-Gümüşlük-Yalıkavak yol bağlantısını sağlamak üzere yeni bir güzergâh önerilip, bu yolun tamamlanması beklendi. 


Koruma Kurulu izin verdi Bu yıl Samanlık mevkiinden geçen bu yol tamamlanınca, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Myndos Antik Kenti Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin danışmanlığında kurtarma kazısı yapıldı. Mezarlardaki seramik kaplar, takılar ve iskeletler gün ışığına çıkartılıp koruma altına alındı. 


Ortaya çıkan mezarlar nedeniyle kentin içinden geçen ve yasal olmayan yol kapatılıp, trafik yeni açılan Samanlık mevkiindeki güzergâha yönlendirildi. Yapılan yeni yol kapanan yola göre 2 kilometre daha kısa ve daha az viraja sahip olmasına rağmen, belediye eski yolun tekrar trafiğe açılması için Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurdu. Kurul, aralık ayı başında "Mezarların üzerini kapatarak asfalt döküp yeniden yol olarak kullanılmasında sakınca yoktur" diyerek gerekli izinleri verdi. 

"Yolun açılması kamu yararına' AKP'li Gümüşlük Belediye Başkam Mehmet Tire, yolun tekrar trafiğe açılacağını doğruladı. Başkan Tire, "Buradaki kurtarma çalışmaları tamamlandı. Tarihi mezarların içerisindeki değerli eserler alınıp, müzeye teslim edildi. Buradaki yol iman olmamasına rağmen çok aktif olarak kullanılıyordu. 

O bölgeden evlerine, iş- Mustafa Şahin yerlerine giden insanlar var, yolun açılması kamunun yararına olduğundan yolu tekrar açmak için gerekli izinleri aldık" dedi. 


Kazı Başkanı: Paha biçilemez Myndos Antik Kenti kazılarına 6 yıldır başkanlık yapan Prof.Dr. Mustafa Şahin, karan duyunca inanamadığımı belirterek, "Antik kentin tarihine ışık tutacak mezarların üzerinin kapatılıp asfalt dökülerek yol yapılacak olmasına anlam veremiyorum. 2 bin 200 yıllık tarihi geçmişe sahip bu mezarlar paha biçilemez. Ayrıca anılan bölgede bu mezarların devamının olduğunu biliyoruz. Gelecek yıl, bu kazılar devam edecekti. Bu konuyla ilgili bana ulaşan şu an resmi bir yazı yok. Kuruldan resmi yazı geldiğinde mezarların korunması ve kazı çalışmalarının sürdürülmesi, diğer mezarların ortaya çıkarılması için gerekli raporumu yazacağım. 


Çünkü 1. Derece Arkeolojik SÎT nekrapol alanı ve imar planında olmayan bir yol antik eserlerin üzerinden geçirilmeye çalışılıyor. 

Kurulun böyle bir karar verebileceğine ihtimal vermek istemiyorum" diye konuştu. 



Aydınlık Gazetesi