04 / 05 / 2024

Ertuğrul Günay: İkinci konutları turizme kazandıracağız!

Ertuğrul Günay: İkinci konutları turizme kazandıracağız!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizm bölgelerinde ikinci konut veya devremülk sahibi olmanın, geçmişte turizm zannedildiğini belirterek, ''Bir proje yapıyoruz. İkinci konutları şimdi turizme kazandırmaya çalışıyoruz'' dedi



 

     Bakan Günay, Karahayıt beldesinde özel bir şirket tarafından yaptırılacak Pamukkale Karahayıt Kırmızı Su Kür Parkı ve Tıp Merkezi'nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, gelen ziyaretçi sayısı itibariyle Türkiye'nin İngiltere'yi geçerek dünya turizminde 6. sıraya yerleştiğini belirtti. 

     Türkiye'nin, turizmden 25-30 milyar dolar arasında gelir elde ettiğine dikkati çeken Günay, bu gelirin daha da artabileceğini ve bunun, mümkün olduğunca Anadolu geneline yayılması gerektiğini ifade etti. 

     Günay, bir yılda kente gelen 2 milyon ziyaretçinin Pamukkale'yi ziyaret edip tur otobüsleriyle Antalya'ya dönmesinin Denizli'ye pek bir şey kazandırmadığını dile getirerek, şunları söyledi: 

     ''Kültürü, müzeyi, arkeolojiyi, bölgenin mutfağını işin içine katmamız gerekiyor. Denizli ve çevresindeki bütün kasabalarda niteliği yüksek, tadı, lezzeti dünyada bilinen yeme içme merkezleri oluşturmamız gerekiyor ki 2 milyon turist sayısı, 3 milyona, 4 milyona çıksın. Şimdiye kadar Akdeniz çanağına kocaman, devasa oteller yaptık. Onların hakkını yemiyorum, sayelerinde 30 milyondan fazla turist getirdik ama şimdi gelen turisti ülkemizde farklı yerlere götürmek ve daha fazla konaklatmak için ülkenin kültürü, mutfağı, geleneksel el sanatları, doğal kaynaklarıyla tanıştırmak gibi yeni bir adıma, hedef ve çıta yükseltmeye ihtiyacımız var. Ben buna bir anlamda turizmin 3. aşaması, bir anlamda ustalık devresi diyorum.'' 

     Bakan Günay, turizm bölgelerinden alınan konut ve devremülklerle ilgili, ''Turizm bölgelerinde ikinci konut veya devremülk sahibi olmak, geçmişte turizm zannediliyordu. Bu durum, bugün turizmin önünde bir engel olarak gözüküyor. İkinci konut sahibi olmak ya da konutların işgal ettiği alanlar, şu anda turizm değil tam tersine turizmin karşıtı, bir engeli gibi gözüküyor. Bir proje yapıyoruz. İkinci konutları şimdi turizme kazandırmaya, geçmişin yanlışından dönmeye çalışıyoruz'' diye konuştu. 

     

     -''Yeni turizm türüne ihtiyacımız var''- 

     

     Ertuğrul Günay, 1980'den sonra başlayan turizmin ikinci evresinde yeşil, mavi ve tarih dikkate alınmayarak devasa oteller yapıldığını, bunların görüntü kirliliği yarattığını ifade ederek, şöyle devam etti: 

     ''Şimdi bundan sonra doğanın içinde yeşili koruyacağımız, maviyi koruyacağımız, bölgenin geleneksel el sanatlarını, folklorunu, kilimini, mutfağını tanıtacağımız yeni bir turizm türüne ihtiyacımız var. O zaman Türkiye'nin marka değeri artar, o zaman insanlar herhangi bir deniz kıyısı ülkesine geldik değil, Türkiye'ye geldik diye anlamaya başlarlar. Hedefimiz bu. Bu bölgelerde yaptığımız yeni kür merkezlerinin anlamı da bu. Buraları kaplıca merkezi olmanın ötesine taşıyacağız. Ayağımıza takunyaları giyip, eskiden olduğu gibi havluyu da belimize sarıp, girip çıktığımız o kaplıca görüntüsünün ötesinde bir yerde, dünyada Almanya'da, Avusturya'da ne varsa ondan daha iyisini artık Türkiye yapmak durumundadır. Çünkü, onlar bizim önümüzde yaşanmış deneyler. Oradaki yaşanmışlıktan biz dersler çıkaracağız ve oradakinin daha iyisini ülkemize yapmaya çalışacağız.'' 

     Turizmde çıtayı yükseltme hedefinin, sadece termalde değil, öteki bütün alanlarda da geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Günay, ''Böyle yaparsak, Türkiye'nin bolluğunu, bereketini Anadolu'nun her tarafına yayabiliriz'' dedi. 

     İşadamı Kadir Başoğlan da 26 bin metrekare alanda yapılacak kür parkı ve tıp merkezinden aynı anda 400 kişinin yararlanabileceğini belirterek, merkezin gelecek yıldan itibaren hizmet vermeye başlayacağını kaydetti. 

     Konuşmaların ardından tören sırasında kurban edilmek üzere hazırlanan koyunu seven Günay, koyunun kesilmemesini ve bağışlanmasını istedi. Bunun üzerine koyun, kurban edilmedi. 

     Törene, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Denizli milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak ile diğer yetkililer katıldı. 


AA


Geri Dön