06 / 05 / 2024

1973 yılında tarihi surlar

1973 yılında tarihi surlar

1973 yılında çevre yolunun geçeceği Edirnekapı Kavşağı'ndaki tarihi surların yıkımına başlanmış. Karayolları ekipleri kazma ve kürekle surları yıkmaya çalışırken, arkeoloji uzmanları ilgili makamlara müracaat ederek, yıkımın durdurulmasını istemişler.

1942 yılında İstanbul'da 1230 tarihi bina varmış! 

1942 yılında İstanbul'da 1230 tarihi binanın olduğu tespit edilmiş. Bu binaların tadilatı için harekete geçilmiş.

1945 yılında Tünel'in içinden tramvay geçirilmesi düşünülmüş!

1945 yılında tarihi Tünel'in içinden tramvay geçirilmesi düşünülmüş ve geçirilmesi düşünülen tramvayın daha kolay manevra yapabilmesi için Tünel Meydanı'nın solundaki adanın da kaldırılması gündeme gelmiş.

1944 yılında tarihi İbrahimağa Hamamı yıktırılacak!

1944 yılında Belediye tarafından satın alınan 15. yüzyıldan kalma tarihi İbrahimağa Hamamı yıktırılacakmış. Atatürk Bulvarı'nın Aksaray'a uzanan kısmında yol ortasında kalan hamam, Hasan Ali Yücel'in emriyle yıktırılacakmış.

1943 yılında Eğitim Bakanlığı, tarihi Odeon binasını satın alacak!

1943 yılında Eğitim Bakanlığı, İstiklal Caddesi'nde bulunan tarihi Odeon binasını Akşam Sanat Mektebi tesis etmek üzere satın almaya karar vermiş ve bina sahipleriyle 167 bin lira üzerinden pazarlık yapmış.

1941 yılında Beyazıt Meydanı tanzim ediliyor!

1941 yılında tarihi Beyazıt Meydanı tanzim ediliyormuş. Meydanda bulunan tarihi Haydar Bey Havuzu'nun etrafı da asfaltla kaplanıyormuş. Beyazıt Cami'nin önündeki ahşap dükkanlar ve kırtasiyeci dükkanları da kaldırılmış.

1937 yılında tarihi medreseler müze olacak!

1937 yılında İstanbul'un nazım planını hazırlayan Prost, İstanbul'daki eski medreseler üzerinde tetkikler yapıyormuş. Medreseleri tarihi kıymetlerine göre sınıflara ayıran Prost, tarihi medreselerin bir kısmının müze olmasını düşünmüş.

1936 yılında tarihi yalıların enkazı parça parça satılıyor!

1936 yılında Boğaz'da yalı fiyatları çok düşük olduğu için birçok mal sahibi yalılarını enkaz suretiyle satıyormuş. Birçok tarihi yalı ve köşklerin tavanları sökülerek yeni yapılan binalara naklediyormuş.

1935 yılında tarihi abideler meydana çıkarılacak!

1935 yılında İstanbul'daki tarihi abideler meydana çıkarılacakmış. İstanbul'un imarı için rapor veren yabancı uzmanlar, şehirde uygulanacak müstakbel planda tarihi eserlerin bütün varlıklarıyla meydana çıkarılmasını istemişler.

2007 yılında Türkiye'nin ilk tarihi eser hastanesi açılacak!

2007 yılında Türkiye'nin ilk tarihi eser hastanesi Süleymaniye'de açılacakmış. Süleymaniye'deki Kayserili Ahmet Paşa Konağı'nda faaliyet gösterecek olan hastane uzman kadrosuyla İstanbul ve tüm Türkiye'ye hizmet edecekmiş.

2002 yılında Kabataş-Taksim füniküler hattı start alacakmış!

2002 yılında tarihi Tünel'in bir benzeri Kabataş-Taksim arasında yapılacakmış. Kabataş-Taksim arasını 2 dakikaya indirecek 600 metre uzunluğundaki hat Büyükşehir Belediyesi'ne 30 milyon dolara mal olacakmış.

2002 yılında Balyan Ailesi'nin tarihi evi otele dönüşecekmiş!

2002 yılında Balyan Ailesi'nin inşa ettiği tarihi evi butik bir otele dönüşecekmiş. Ortaköy Vapur İskelesi'nin yanında bulunan tarihi eser Mimar Philippe Starck tarafından dizayn edilecekmiş.

2001 yılında tarihi yalılar Washington Post'a konu olmuş!

2001 yılında İstanbul Boğazı'ndaki tarihi yalılarının bir türlü restore edilmeyişi, yalıların yıkılmaya yüz tutmuş halleri, Amerika'nın önde gelen gazetesi Washington Post'ta bir makaleye konu olmuş.

2000 yılında Sultanahmet'teki tarihi evler yardım bekliyormuş!

2000 yılında Sultanahmet'te, çoğu bakımsızlıktan yıkılmak üzere olan ve koruma altına alınması gereken tarihi Türk evleri, devletten ve Türkiye Tarihi Evleri Koruma Derneği'nin yardımını bekliyormuş.

1973 yılında tarihi surlar Haberi

1973 yılında tarihi surlar



ÇEVRE YOLU İÇİN EDİRNEKAPI KAVŞAĞI'NDAKİ TARİHİ SURLAR YIKILIYOR


  Çevre yolunun geçeceği Edirnekapı Kavşağı'ndaki tarihi surların yıkımına başlanmıştır. Karayolları ekipleri kazma ve kürekle surları yıkmaya çalışırken, arkeoloji uzmanları da <<Tarihi eserlere hiç mi saygı gösterilmeyecek>> diye ilgili makamlara müracaat ederek, yıkımın önlenmesini istemişlerdir. Çevre yolunun surların altından bir tünel kazılarak geçmesi ve tarihi yapıtlara ziyan verilmemesini teklif eden Arkeoloji Müzesi yetkilileri ise surların altında Bizans ve eski Roma mezarları bulunduğunu belirterek ilgilileri uyarmıştır. Verilen bilgiye göre surların yıkımı tamamlandıktan sonra, çevre yolu alt tesisleri için yapılacak kazılar, Arkeoloji Müzesi yetkililerinin nezaretinde uygulanacaktır.


Milliyet Gazetesi 5 Mayıs 1973



Abdullah Kutalmış...