16 / 05 / 2024

1978 yılında Yenikapı

1978 yılında Yenikapı

1978 yılında İstanbul Belediyesi, Yedikule Sahili'nde 40 bin metrekarelik dev bir dinlenme yeri yapmak için çalışmalara başlamış. 5 bin fidanın dikileceği yeşil alan, 1979 yılında hizmete girecekmiş.

1933 yılında İstanbul Milli Emlak Müdürlüğü'nden Sultan Ahmet'te kiralık dükkan ilanı!

1933 yılında İstanbul Milli Emlak Müdürlüğü, Azap Kapıda Hacı Ama Mahallesi'nin, Yenikapı Caddesi'ndeki beş dükkan kiralıkmış.

1939 yılında İstanbul Limanı Haydarpaşa'da yapılacak!

1939 yılında Prost'un hazırladığı nazım imar planını tasdik eden Bayındırlık Bakanlığı, Prost'un planına göre Yenikapı'da inşa edilmesi planlanan İstanbul Limanı'nın Haydarpaşa ile Harem arasında yapılmasını istemiş.

1939 yılında Bayındırlık'tan Yenikapı'da yapılacak limana itiraz!

1939 yılında Prost'un hazırladığı plana göre Yenikapı'da yapılması düşünülen İstanbul Limanı'na Bayındırlık Bakanlığı'ndan itiraz gelmiş. Bayındırlık, limanın Yenikapı yerine Yedikule'de, sur dışında yapılmasını uygun görmüş.

1937 yılında Sirkeci Garı taşınacak!

1937 yılında Sirkeci Garı'nın Yenikapı'ya taşınması gündeme gelmiş. Tarihi garın Yenikapı'da yapılması planlanan İstanbul Limanı'na yakın olması planlanmış. Garın bulunduğu sahanın bir kısmına yol bir kısmına da park yapılacakmış.

1936 yılında Prost, limanın Yenikapı'da yapılmasına karar vermiş!

1936 yılında İstanbul'un müstakbel nazım planını hazırlayan Prost, inşa edilecek İstanbul Limanı için en müsait yer olarak Yenikapı'yı beğenmiş. Limanın Yenikapı'da inşasıyla birlikte Sirkeci Garı'nın buraya taşınması gündeme gelmiş.

1937 yılında Yenikapı Limanı için avan proje hazırlanmış!

1937 yılında Yenikapı'da yapılması planlanan İstanbul Limanı için avan proje hazırlanmış. Belediyenin hazırladığı plana göre liman bin 100 metre uzunluğunda olacakmış. Limanın arkasında antrepolar ve işyerleri bulunacakmış.

1936 yılında Yenikapı ile Taksim arasına tramvay hattı kurulacak!

1936 yılında Yenikapı ile Taksim arasına tramvay hattı kurulacakmış. Aynı yıl inşasına başlanacak Gazi Köprüsü'nden geçecek tramvay hattı sırasıyla Meyit Yokuşu'ndan Şişhane'ye, oradan da Taksim'e uzatılacakmış.

1935 yılında İstanbul Limanı Haydarpaşa'da yapılacak!

1935 yılında yapılması düşünülen İstanbul Limanı'nın Haydarpaşa'da yapılması uygun görülmüş. Limanın Haliç veya Yenikapı'da yapılması yerine, deniz yoluyla getirilen emtianın Anadolu'ya sevki için limanın Haydarpaşa'da yapılması uygun görülmüş.

1935 yılında Mimar Lambert İstanbul için imar planı hazırlamış!

1935 yılında Fransız Mimar Lambert İstanbul için imar planı hazırlamış. Lambert, 'Türkiye Kapısı' adını verdiği Yenikapı'dan Yeşilköy'e kadar bir liman ve Arnavutköy ile Vaniköy arasında bir köprü yapılmasını önermiş.

1998 yılında Boğaz'a hem köprü hem tüpgeçit!

1998 yılında Hükümet, Kuzguncuk ile Beşiktaş arasına üçüncü köprü, Yenikapı ile Söğütlüçeşme arasına ise tüpgeçit yapmayı kararlaştırmış. Yapılacak köprünün ortasında ise hafif metro hattı bulunacakmış.

2007 yılında metro hattı için Ceneviz Surları taşınacak!

2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yenikapı - Taksim Metrosu'nu Haliç'ten geçirebilmek için Galata bölgesindeki 700 yıllık Ceneviz Surları'nın bir kısmını keserek başka bir yere taşıyacakmış.

2004 yılında 500 metrelik metro tüneli çarşıya dönüştürülecekmiş!

2004 yılında inşası devam eden Yenikapı-Taksim Metro Hattı'na Anıtlar Koruma Kurulu onay vermeyince, 20 milyon dolara mal olan 500 metrelik tünel, Kadir Topbaş'ın talimatıyla çarşıya dönüştürülecekmiş.

2001 yılında metro inşaatı tünelinde göçük meydana gelmiş!

2001 yılında inşaatı süren Unkapanı-Yenikapı metro hattının 35 metrelik bölümünde göçük meydana gelmiş. Enkaz altında kalan 14 kişi kurtarılırken, iki kişi hayatını kaybetmiş ve 3 bina çökmüş.

1978 yılında Yenikapı Haberi

1978 yılında Yenikapı



Yedikule Sahili dev bir dinlenme yeri olacak


İSTANBUL Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Yedikule sahil kesiminde yaklaşık 40 bin metrekarelik dev bir dinlenme yeri yapmak için çalışmalara başladı. Projesi ilk kez 1969 yılında çizilen ve çalışmalara başlanmadığı için kamyon şoförlerinin kaçak olarak çöp ve inşaat artıkları döktükleri bir yer haline gelen alanın çimlendirilecek bölümleri belirlendi. Moloz yığınlarıyla dolup taşan 40 bin metrekarelik alanı Çevre Tanzim Projesi içine alan Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetkilileri alana gençle için basketbol, futbol ve voleybol sahaları yapacaklarını, ayrıca İstanbul'un en büyük çocuk bahçesinin de yakında inşaatına başlayacaklarını bildirdiler.


  ŞEHRİN BUNALTICI HAVASINDAN KURTULUŞ


  Yaklaşık beş...