05 / 05 / 2024

3 boyutlu yazıcılar inşaat sektörünü nasıl etkiler

3 boyutlu yazıcılar inşaat sektörünü nasıl etkiler

Radikal Gazetesi'nin yazarlarından Güven Sak, bugünkü yazısında 3 boyutlu yazıcıların inşaat sektörüne etkilerini anlattı. İşte o köşe yazısı...

Limak Çimento, 3 boyutlu yazıcıda üretilen ‘LimakCement 3DC-101’ ürününü tanıttı!

​​​​​​​Limak Çimento, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında 3 boyutlu beton yazıcılarında kullanıma uygun, yenilikçi ve aynı zamanda baskılanabilir harç serisinin ilk ürünü ‘LimakCement 3DC-101’ lansmanını gerçekleştirdi. Ürün, sera gazı emisyonlarının düşürülmesini amaçlıyor.

Kamil Süleyman Yazıcı kimdir? Nereli? Kaç yaşında?

Türkiye'nin önemli holdinglerinden Anadolu Grubu ve Yazıcılar Holding'in kurucusu ve Onursal Başkanı Kamil Süleyman Yazıcı kimdir? Kamil Süleyman Yazıcı daha önce hangi görevlerde bulunmuştur? Kamil Süleyman Yazıcı'nın eğitim hayatı nasıldı? İşte Tuncay Özilhan`nın hayatına dair merak edilenler.

3 D yazıcılırda çok satanlar! 17 Ekim 2022 fiyat listesi...

Sağladığı imkanlarla teknoloji tutkunlarının ilgi odağı olan 3 boyutlu yazıcılarda piyasadaki ürünlere baktık. İşte fiyatları... 

Yazıcılar Antikacılık Gayrimenkul Danışmanlığı Sanayi Ve Dış Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Yazıcılar Antikacılık Gayrimenkul Danışmanlığı Sanayi Ve Dış Ticaret Limited Şirketi Beyoğlu'nda 100 bin TL sermaye bedeli ile Şükret Yazıcılar tarafından kuruldu.

A101'de televizyon, BİM'de yazıcılarda indirim var! 29-30 Eylül'ü kaçırmayın

29 Eylül 2022 tarihinde A101’de indirimli satılacak aktüel teknoloji ürünleri arasında Toshiba markasına ait akıllı televizyonlar, 30 Eylül 2022 tarihinde BİM’de indirimli satılacak aktüel teknoloji ürünleri arasında HP markasına ait yazıcılar var.  

Apple kullanıcılarına müjde! iPhone SE 3 için geri sayım başladı!

Apple kullanıcıları tarafından merakla beklenen iPhone SE 3 modeli için geri sayım başladı. Apple'ın iPhone SE 3'ün de dahil olduğu yeni ürünlerini tanıtımı için 8 Mart günü bir etkinlik düzenleyeceği gündeme geldi....

Ekrem İmamoğlu'ndan 3 boyutlu yapı paylaşımı!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medyadan 3 boyutlu yazıcılarla inşa edilen yapılara yönelik paylaşımda bulundu. 

Yazıcıdan çıkan evde hayat başladı!

Hollanda Eindhoven'da tamamen 3 boyutlu yazıcıyla yapılan ev kısa süre önce sahiplerine teslim edildi. Ev sahiplerinin yeni evlerinde hayatı başladı.

İBB'nin 3 boyutlu yazıcıyla inşa ettiği evlere yoğun ilgi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden İSTON, 3D yazıcı kullanarak üç oda bir salondan meydana gelen konut inşa etti.

İstanbul'da 3 boyutlu yazıcı ile ev inşa edildi!

Türkiye'nin ilk 3 boyutlu yazıcı ile üretildi. İstanbul'da inşa edilen bu ev, Türkiye'nin ilk yaşam projesinin de başlangıcı oldu.

3 boyutlu yazıcıyla basılan ilk ev kullanıma sunuldu!

3 boyutlu yazıcı aracılığıyla Avrupa’daki ilk ‘Taş Devri’ konutu Hollanda Eindhoven'da kullanılıyor. 94 metrekare büyüklüğe sahip olan konut için ödenecek kira bedeli aylık 800 Euro olarak belirlendi.

Avrupa'nın ilk yaşanabilir 3 boyutlu baskı evi kiracılarına teslim edildi!

Hollanda Eindhoven'da tamamen 3 boyutlu yazıcıyla yapılan ev kiracılarına teslim edildi...

Bursa'da konut projelerinin maketleriyle katma değerli ihracat!

Bursa'da faaliyet gösteren bir firma  CNC işleme, lazer kesme ve 3 boyutlu yazıcı yöntemi kullanarak milimetrik ölçümlerle konut projeleri için maket hazırlıyor. 

3 boyutlu yazıcılar inşaat sektörünü nasıl etkiler Haberi

3 boyutlu yazıcılar inşaat sektörünü nasıl etkiler

Doğrusu ya, ben inşaat sektörümüzün kendi geleceği üzerine süratle düşünmeye başlaması gerektiğini görüyorum. Düşünmezlerse ne olur? Başkalarının taşeronu olmaya devam ederler. Başkaları talimat verir, bizimkiler ne kadar anlarlarsa o kadar yapmaya çalışırlar artık.


“Hadi canım sen de, hiç koskoca bina 3 boyutlu yazıcıdan çıkar mı?” filan demeyin. Çalışmalar o yönde uzun süredir devam ediyor. İnşaat söz konusu olduğunda hem malzemelerin çeşitleneceği, hem de inşaat sektöründe yapım teknolojisinin olduğu gibi değişeceği yeni bir döneme doğru gidiyoruz. Farkına varmakta fayda var.


Çalışmalar devam ediyor derken  bunun artık sadece akademik çalışmalarla sınırlı olmadığının da altını önemle çizmek gerekiyor. Malzeme biliminde dünyanın önde gelen üniversitelerinde yıllardır çalışılan bu konu, artık şirketlerin de gündeminde. Ticari aşamaya geçmiş bile. Daha önce bunu yapan Hollanda’da bir iki şirket...