30 / 04 / 2024

akdamar kilisesi UNESCOya girdi mi

akdamar kilisesi UNESCOya girdi mi

Van'ın en önemli tarihi ve turistik değerlerinden olan Akdamar Kilisesi'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmesi, kenti turizmde hedeflenen noktaya taşıması bekleniyor.

Antalya'daki Noel Baba Kilisesi'nin çatısı çürüdü! 

Antalya'daki Noel Baba Kilisesi'nin çatısı çürüdü. Kilisenin yağmur ve güneş ışığından koruması amacıyla inşa edilen dev örtü yıllar uzun süredir kaldırılmayınca, yapı sera etkisine maruz kaldı. 

Batı Şeria'daki Doğuş Kilisesi restorasyonu tam gaz! 

Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde Doğuş Kilisesi'ndeki restorasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.Restorasyon için komisyonun, bir kısmı Filistin hükümetinin, bir kısmı da yerli ve yabancı ülkelerdeki iş adamlarının ve kiliselerin finansmanıyla yaklaşık 15 milyon dolar tahsis edildi.

Patrikhane ile Yunan Kilisesi arasında arazi krizi!

İstanbul Fener Rum Patrikhanesi, Rus Ortodoks Kilisesi’nden sonra bu defa da Yunanistan Kilisesi ile kriz yaşıyor.

Fransa'daki Saint-Jules Katolik kilisesi 190 bin avroya satılıyor!

Fransa'nın Logwy kentinde yer alan Saint-Jules Katolik kilisesi cemaatin ilgisizliği nedeniyle boş kaldığı gerekçesiyle 190 bin avro bedelle satışa çıkarıldı...

Andaval Kilisesi'nin restorasyonunda sona gelindi!

Ayasofya Müzesi ile çağdaş olan, Hristiyanların kutsal hac yolu üzerinde bulunan ve 1977'de meydana gelen patlamada büyük bölümü zarar gören Andaval Kilisesi'nde 22 yıldır devam eden restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Akdamar Sky Suit'in temeli atıldı!

Akdamar Sky Suit projesinin temeli atıldı. İstanbul Kartal'da yükselen proje lüks ve prestijin buluştuğu, şehrin konforunun, doğanın kalbinde yer alacak.   

Aya Yorgi Kilisesi Kültür Merkezi ve müze olacak!

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 1800'lü yılların sonunda yapılan, harabe durumdaki Aya Yorgi Kilisesi, restorasyonun ardından kültür merkezi ve müze olarak açılacak.

1800 yıllık Ortodoks Kilisesi yıkılmak üzere!

Muğla’nın Marmaris ilçesi Kameriye Adası'nda bulunan Ortodoks Kilisesi yıkılma eşiğine geldi. 1800 yıllık tarihi olan kilise yenilenmeyi bekliyor.

Niğde Rum Kilisesi kamulaştırılıyor!

Niğde Belediye Meclisi’nin Haziran Dönemi Toplantısı'nda Eskisaray Mahallesi’nde bulunan Rum Kilisesi’nin kamulaştırılması kararı alındı.

Elazığ'daki Ermeni Protestan Kilisesi otopark mı oldu?

CHP'li Gülay Yedekci, Elazığ'da bulunan tarihi Ermeni Protestan Kilisesi'nin özel sermayeye satıldığı ve otoparka dönüştürüldüğüne dair iddiaları meclis gündemine taşıdı..

Kumyaka Kilisesi restore ediliyor!

Bursa Mudanya'da bulunan Kumyaka Kilisesi restore ediliyor.

Beyoğlu Ermeni Katolik Kilisesi'nde yaya yolu krizi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Beyoğlu Asmalımescit’teki Ermeni Katolik Kilisesi’nin yanındaki sokağı yaya yolu yapmak istiyor. Kilise yönetimi ise güvenlik sorunu nedeniyle karşı çıkıyor.

Aya İrini Kilisesi restorasyona giriyor!

Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın “Acilen tamir görmeli yoksa çökecek” dediği Topkapı Sarayı içindeki Aya İrini Kilisesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı konunun uzun süredir gündemlerinde olduğunu söyledi.

akdamar kilisesi UNESCOya girdi mi Haberi

akdamar kilisesi UNESCOya girdi mi

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne Türkiye'den alınan 10 yerden biri olan Akdamar Adası'ndaki Surp Haç Kilisesi (Akdamar Kilisesi), Kudüs'ten İran'a kaçırıldıktan sonra 7. yüzyılda Van'a getirildiği rivayet edilen "Hakiki Haç"ın bir parçasını barındırmak maksadıyla Kral I. Gagik'in emriyle 915-921 yıllarında mimar Manuel tarafından inşa edildi.


Adanın güneydoğusuna kurulmuş kilise, mimari açıdan Ortaçağ Ermeni sanatının en parlak eserleri arasında sayılıyor. Kızıl andezit taşından inşa edilen kilisenin dış cephesinde, alçak rölyef şeklinde işlenmiş zengin bitki, hayvan motifleri ve Kutsal Kitap'tan alınma sahneler yer alıyor.


Bu özelliğiyle Ermeni mimari tarihi içerisinde eşsiz konuma sahip kilisenin kuzeydoğusundaki şapel 1296-1336 tarihlerinde, batısındaki jamadun 1793 ve güneyindeki çan kulesi de 18. yüzyıl sonlarında ilave edilmiş, kuzeyindeki şapelin yapım tarihiyle ilgili ise herhangi bir bilgi bulunmuyor.


Kültür ve Turizm...