08 / 05 / 2024

akli meleke raporu ne için alınır

akli meleke raporu ne için alınır

Taşınmaz malların alım satım işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Bu işlemin gerçekleşmesi için tarafların alım satım yapma ehliyetine sahip olması gerekiyor. Peki, tapuda akli meleke raporu nedir? Kimlerden istenir?

Ekrem İmamoğlu'ndan son dakika Kanal İstanbul tepkisi!

Trabzon'da bir otelde gerçekleştirdiği toplantıda önemli açıklamalar yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul projesinin hiçbir bilimsel ve akli tarafı olmadığını söyledi.

Vasiyetnamenin süresi var mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Annem, babam rahmetli oldu, kardeşlerim var, her şeyim eşime kalsın istiyorum. Eşime noterden genel vasiyetname vermek istiyorum (ev ve bankada olan mevduat için). Akli meleke raporu alıp noterde yapılan vasiyetnamenin süresi var mı?' sorusunu yanıtladı.

Kardeşi mirastan men etmek için ne yapılması gerekir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Halam kardeşini mirasından men etmek istiyor. Ne yapması gerekiyor? Akli dengesi yerinde ama 83 yaşında.' sorusunu yanıtladı.

Aysun Cevahir Greenall vesayet davası için Adli Tıp Kurumu'na gitti!

Vefat eden işadamı İbrahim Cevahir'in kızı Aysun Cevahir Greenall, kardeşlerinin hakkında açtığı vesayet davası kapsamında akli dengesinin yerinde olup olmadığının tespiti için Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumu'na gitti.

FETÖ'nün Manisa'da 4 milyon liralık araziye el koydu iddası!

Manisa'da akli dengesi yerinde olmadığı iddia edilen yaşlı bir kadının 4 milyon lira değerindeki arazisinin, FETÖ üyelerince hazırlanan "tuzak" sayesinde örgüte kazandırıldığı iddia edildi.

Tapuda akli meleke raporu nedir?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Bu işlemin gerçekleşmesi için tarafların alım satım yapma ehliyetine sahip olması gerekiyor. Peki, tapuda akli meleke raporu nedir? Kimlerden istenir?

Tapu satışında yaş sınırı!

65 yaşın üzerinde bir alım satım işleminde bulunmak isteyen kimseler için tapu müdürlüğü tarafından akli dengesinin yerinde olduğuna ilişkin bir raporun talep ediliyor. İşte tapu satışında yaş sınırı esasları...

Tapu satışında sağlık raporu!

Tapuda 65 yaşın üzerinde bir alım satım işleminde bulunmak isteyen kimseler için tapu müdürlüğü tarafından akli dengesinin yerinde olduğuna ilişkin bir raporu talep ediliyor. İşte tapu satışında sağlık raporu...

Ortaköy Şifa Yurdu binasındaki hissesini satan Şifa Onur, 'hissemi geri ver' davası açtı!

İki kardeş, en küçükleri olan psikolog Şifa Onur'un 'akli dengesinin yerinde olmadığını' iddia ederek vesayet davası açtı. 8 yıl süren vesayet davasından bunalan Şifa Onur, paydaşlığın giderilmesi için mahkemeye başvurdu.

7 milyon TL'lik araziyi 2 milyon TL'ye sattı!

Alanya' deniz sıfır yer alan 7 milyon TL değerindeki araziyi, sahte vekaletle akli dengesi yerinde olmayan bir şahsın üzerine geçiren çete üyeleri, 1 ay sonra o araziyi 2 milyon TL'ye sattı...

Necla Omay, evlerini TKP'ye miras bıraktı!

Mirasını TKP, Nazım Hikmet Kültürevi ve iki arkadaşına bırakan emekli hemşire Necla Omay'ın yeğenlerinin açtığı ‘mirası iptal davası' adli tıbbın vereceği akli dengesine ilişkin rapora göre sonuçlanacak

akli meleke raporu ne için alınır Haberi

akli meleke raporu ne için alınır

Tapuda akli meleke raporu nedir?

Gayrimenkullerin alım satım işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Bu işlemin gerçekleşmesi için tarafların alım satım yapma ehliyetine sahip olması gerekiyor.


Yasalarımızda yaşlı kişilerden yaptıkları hukuki işlemler sırasında doktor veya heyet raporu alınmasını zorunlu kılan bir hüküm mevcut bulunmamasına karşın; Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün genelgelerine göre “ Mutlaka akli melekelerinin yerinde olup olmadığını kontrol edici sorular sorulması gerekir. Şüphe halinde doktor raporu istenmelidir. (TKGM 14/Mayıs/2003 tarih, 074/148-1568 sayılı genel emir). Şayet, İstenmeden taraflardan birisi rapor ibraz etmiş ise, değerlendirilir. “ hükmü yer alıyor.


Buna göre yaşlı, hasta ve akli sağlığı yerinde olduğu şüpheli olan kimselerden akli meleke raporu talep ediliyor.


Karar örneği:

AKLİ MELEKE RAPORLARI


İLGİ: 20-21/Şubat/2003 tarih ve 10642 sayılı Tavsiye Kararı.


Yüksek Sağlık Şurası'na ait ilgi Tavsiye Kararı ilişikte gönderilmiştir.


Bilgilerinizi ve...