18 / 01 / 2025

Alexandre Vallaury eserleri

Alexandre Vallaury eserleri

Karaköy'deki Osmanlı Bankası binasından Tepebaşı'ndaki Pera Palasa pek çok şık yapının mimarı Vallaury'ye ölüm yıldönümünde huzur dileyelim. Bugünkü estetik yoksunu mimari karşısında mezarında sık sık ters dönüyordur zira...

İşyurtları Kurumu mimari eserleri ihya edecek! 

Pek çok iş kolunda faaliyet gösteren Adalet Bakanlığı Cezaevleri İşyurtları Kurumu, mimari eserleri ihya etmeye hazırlanıyor. Kurum, Edirne Kapalı Ceza İnfaz Kurumu olarak kullanılan kışlanın içerisindeki talim avlusu girişini ve Piyade Kışla-ı Hümayun Camii’ni restore edecek. 

Vakıflar Malatya Bölge Müdürlüğü, kira gelirleriyle eski eserleri onarıyor!

Vakıflar Malatya Bölge Müdürlüğü, vakıf mülklerinden aldığı kira gelirleriyle hem eski eserleri onarıyor hem de bazı sosyal yardımlar yapıyor.

Antalya Camii ve İslam Eserleri Müzesi'nin inşaatı durdu mu?

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in 200 milyon liralık maliyetli dev projesi 30 bin kişilik Antalya Camii ve İslam Eserleri Müzesi inşaatı durdu mu?

İstanbul Kartal'da onarılan vakıf eserleri ve tarihi yapılar TBMM'de!

İstanbul'un Kartal ilçesinde son on yılda onarılan vakıf eserleri ve tarihi yapılara ve tarihi hamamın onarılmasına ilişkin sorunlar meclise taşındı...

İşte Eda Taşpınar'ın Baltalimanı'ndaki evi!

Eda Taşpınar'ın İstanbul Baltalimanı'ndaki evi: sırtını ormana yaslamış yüzünü boğaziçinin mavi sularına çevirmiş bir daire. 230 metrekarelik ev tasarım objelerle dolu. Heykeltraş olan dedesi Kenan Yontunç'un eserleri en görünen yerlere serpilmiş.

Ünye Kültür Yolu Projesi tam gaz!

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar “Kültür Yolu Projesi Ünye’nin turizm kenti olması için önemli bir adım” dedi. Başkan Çamyar tarihe ışık tutan eserleri ayağa kaldırarak, ilçeye turist çekeceklerini dile getirdi

Konya Cemel Ali Dede Türbesi ve Mescidi açıldı!

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Cemel Ali Dede Türbesi ve Mescidi, Cuma namazı ile birlikte açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, şehrin hafızası olan eserleri ziyaret ederek, ibadet ederek yaşatmak gerektiğini vurguladı.

Safranbolu Dedeoğlu Cami yenileniyor!

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Safranbolu Dedeoğlu Camisi'nde incelemede bulundu. Ertem, burada yaptığı açıklamada, Safranbolu'nun vakıf eserleri konusunda çok zengin bir ilçe olduğunu söyledi.

Ulu Camii ve İslam Sanatları Müzesi'nin ihalesi 13 Ekim'de!

Kepez İlçesi Fabrikalar Mahallesi’nde Otogar karşısında yer alan eski Köy Hizmetleri alanında yükselecek olan Ulu Camii Projesi ve İslam Eserleri Müzesi için start verildi.

Çifte Minareli Medrese hizmete açıldı!

Anadolu’daki en önemli Selçuklu eserleri arasında yer alan Çifte Minareli Medrese, yaklaşık 5 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyaretçilere kapılarını açtı.

Kadıköy'ün binaları renkleniyor!

Bu yıl beşincisi düzenlenen Mural İstanbul Festivali kapsamında Kadıköy'deki boş bina cephelerine resimler yapılacak. Festival kapsamında yapılan bazı eserler geçtiğimiz yıllarda Dünya çapında en iyi mural eserleri listesinde yer aldı.

Bulgaristan'daki Osmanlı eserleri yıkılma tehlikesi altında!

Bulgaristan’da Mimar Sinan tarafından yapılan asırlık iki Osmanlı camisi, bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.

Mimar William James Smith eserlerini kitapta topladı!

İstanbul’daki pek çok tarihi binada imzası olan İngiliz mimar William James Smith, cam ve demiri uyumlu bir biçimde kullanarak Osmanlı topraklarında bir ilki başardı. Sultan Abdülmecid’in de takdirini kazanan mimarın eserleri bir kitapta toplandı.

Alexandre Vallaury eserleri Haberi

Alexandre Vallaury eserleri

2 MAYIS'TA neler olmuş hayatta diye bakarken gördüm ki 1921'in 2 Mayıs'ında Alexandre Vallaury ölmüş. O da kim mi? İstanbul'a gelenlerin hayran olmasında, İstanbul'da yaşayanlarınsa her türlü karmaşasına rağmen şükretmesine sebep olan isimlerden biri... Arkeoloji Miizesi'nden Pera Palas'a pek çok şık yapının mimarı. 


Ölümünü 'fırsat bilip analım... 

Varlıklı Levanten bir ailenin çocuğu olarak, 19. yüzyılın tam ortasında (1850) Pera'da doğuyor. 

Babası İstanbul'un en ünlü pastacısı; Lebon Pastanesi'nin kurucusu da onun yanında yetişmiş ve kızıyla evlenmiş hatta. 


Mimarın çocukluğuna ve ilk gençliğine dair pek bilgi yok; Saint Joseph'de okumuş olabileceği tahmin ediliyor. Sonrasıysa dönemin en iyi mimarlık okulu, Paris'teki Ecole des Beaux-Arts'da yaklaşık 10 yıl süren dirsek çürütme... 


İstanbul'a dönüşte önce mimari anıtların rölöve çizimleriyle sergilere katılıyor ve ileride işbirliğine de gireceği Osman Hamdi Bey'le...