03 / 05 / 2024

amortisman nasıl hesaplanır

amortisman nasıl hesaplanır

Duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi amortisman deniyor. İşte, amortisman ayırma sınırı 2015!

Amortisman oranları 2015!

Amortisman değer kaybı olarak biliniyor. Amortisman oranı ise yıpranma payı anlamını taşıyor. Amortisman oranları her yıl yeniden belirleniyor. İşte, amortisman oranları 2015!

Amortisman nedir nasıl hesaplanır?

Binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesine ne deniyor? Amortisman oranı yıpranma payı olarak ifade ediliyor. Peki, amortisman nedir nasıl hesaplanır?

Amortisman nedir?

Binalarda amortisman nedir, amortisman oranları ne ifade ediyor? Yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Amortisman nedir, nasıl hesaplanır? Amortisman ayırma şartları nelerdir?

Amortisman, şirket giderleri arasında gösterilen kalemlerden biridir ve her yıl hesaplanması gerekmektedir. Bunun için ise amortisman ayrılacak eşyaların belirli şartları taşıması gerekmektedir. İşte, amortisman nedir, nasıl hesaplanır? ve Amortisman ayırma şartları nelerdir? sorularının yanıtları…

Amortisman süresi nasıl hesaplanır?

Yatırım için gayrimenkul almayı düşünen yatırımcıların ilk baktığı kriterlerden biri, amortisman süresi olarak biliniyor. Peki, amortisman süresi nasıl hesaplanır?

Refinansman nasıl hesaplanır?

Refinansman, kullanılan kredinin yeniden yapılandırılması olarak ifade ediliyor. Bankada kullanılan kredi olanakları arasında yer alan refinansman kredisi ile, kullanılan mevcut kredide değişiklikler yapılabiliyor. Peki, refinansman nasıl hesaplanır?

İrtifak hakkı bedeli nasıl hesaplanır?

İrtifak hakkı, bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hak olarak tanımlanıyor. Peki, irtifak hakkı bedeli nasıl hesaplanır?

Konut kredisi yapılandırma nasıl hesaplanır?

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olan kimseler, kredi ödeme sürecinde, faiz oranlarının düşmesi durumunda, kullanıcı kredisini yapılandırmak isteyebiliyor. Peki, konut kredisi yapılandırma nasıl hesaplanır? İşte yanıtı..

Tapuda gelir vergisi nasıl hesaplanır?

Bir bedel karşılığı edinilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergiye tabi tutuluyor. Peki, tapuda gelir vergisi nasıl hesaplanır? İşte hesaplama örneği..

Kiralarda zam oranı nasıl hesaplanır?

Taşınmaz kiralama esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, kiralarda zam oranı nasıl hesaplanır? İşte zam hesabı..

Ev alım satım vergisi nasıl hesaplanır?

Tapu alım satım harcı gayrimenkul ya da taşınmaz alım satımında yapılan tapu hizmetinin karşılığı hizmeti alan kişiler tarafından ödeniyor. Peki, ev alım satım vergisi nasıl hesaplanır?

İnşaat maliyeti 2015 nasıl hesaplanır?

İnşaat maliyet bedelleri, her sene Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden belirleniyor. Peki, inşaat maliyeti 2015 nasıl hesaplanır? İşte inşaat maliyet bedelleri 2015...

Taşınmazların değeri nasıl hesaplanır?

Taşınmazların değerinin tespitinde maliyet yaklaşımı ve gelir modeli uygulanır. Kira çarpan yönetimi Gelir yönetiminde en kolay yol brüt kira çarpanı yöntemidir. Taşınmazların değeri nasıl hesaplanır?

Kira bedelinde zam nasıl hesaplanır?

Kira kanunu hükümleri gereğince taraflar arasında imzalanan kira sözleşme süresinin dolması halinde kira bedelinde zam yapılabiliyor. Peki, kira bedelinde zam nasıl hesaplanır? İşte hesaplama kuralları..

Arsa payında dairenin metrekaresi nasıl hesaplanır?

Bir yapının bulunduğu parsel arsasından bağımsız bölümlere rayiç değerleri oranında, arsadan bağımsız bölümlere verilen pay arsa payı olarak tanımlanıyor. Peki, arsa payında dairenin metrekaresi nasıl hesaplanır?

Evin net alanı nasıl hesaplanır?

Bir evin net ve brüt olmak üzere iki farlı metrekare hesabı yapılabiliyor. Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alan olarak ifade ediliyor. Peki, evin net alanı nasıl hesaplanır?

amortisman nasıl hesaplanır Haberi

amortisman nasıl hesaplanır

Amortisman ayırma sınırı 2015!

Duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi amortisman deniyor. Amortisman oranı ise, yıpranma payı olarak karşımıza çıkıyor.


Kira beyanında gerçek gider yöntemi seçilerek bazı giderler, kiradan düşülebiliyor. Gerçek gider yöntemi seçilerek düşülecek giderler arasında amortisman da bulunuyor. 


Amortisman değer kaybı olarak da tanımlanabiliyor. Amortisman oranı ise yıpranma payı anlamını taşıyor. Mükelleflerin Maliye Bakanlığınca iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınarak tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden amortisman hesaplaması yapmaları gerekiyor. 2015 Yılı Amortisman Ayırma Sınırı 880 TL olarak belirlendi. 


En çok kullanılan amortisman yöntemleri: normal amortisman yöntemi ve azalan bakiyeler yöntemidir.


1. Normal amortisman yöntemi: Eşit tutarlı amortisman yöntemi olarak ifade edilmektedir. Bu yönteme göre amortisman tutarı maddi duran varlığın tutarına sabit bir amortisman oranı...