18 / 05 / 2024

Amortisman uygulama esasları

Amortisman uygulama esasları

Gayrimenkullerde duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmeler sebebiyle eskimesi ve değer kaybetmesine amortisman deniyor. Peki, amortisman nasıl uygulanır?

Zorunlu Trafik Sigortası'nda değişiklik yapıldı! Azami primi SEDDK belirleyecek...

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkındaki genelgeyi yayımladı.

Çiftçiler dikkat! Yüzde 50 indirimde detaylar tek tek belli oldu!

Üreticilerin bu sene ile ilgili tarımsal amaçlı su kullanım hizmet tutarlarının yüzde 50'sinin desteklenmesiyle ilgili uygulama esasları netleşti. Üreticilere su kullanımında uygulanacak yüzde 50 indirimin esasları tek tek belli oldu.

Elektrikli araçların önü açılıyor! Dev indirim geldi

Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasında tarife uygulama esasları hakkında yönetmelikte bazı değişikliklere gidildi. Elektrikli araçların trafik sigortasında yeni gelişme yaşandı. İşte tüm ayrıntılar...

Çiftçilere fark ödemesi müjdesi! O ürünlere fark ödemesi yapılacak! Şimdi bakın!

Türkiye tarım havzalarında üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi desteğinin uygulama esasları bu tebliğ ile belli oldu. İşte ayrıntılar...

Çiftçiler dikkat! Hayvancılık desteklemelerinde son dakika! Resmen açıklandı! Başvuru şartları ve ödeme süreleri...

Hayvancılığın geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için sunulacak desteklemelere ilişkin uygulama esasları resmen açıklandı. İşte çiftçileri ilgilendiren o detaylar...

Çiftçiler dikkat! Düşük faizli kredinin süresi uzatıldı!

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'nin tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılması uygulama esaslarında değişiklik yapıldı. Kredi kullandırma son tarih süresi 31/12/2022 yerine 31/12/2023 olarak değiştirildi. İşte haberin detayları…

2022 Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi!    

Sermaye Piyasası Kurulunun 2022 Yılı Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi ve Uygulama Esaslarına İlişkin Kararı bugünkü 31704 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kur korumalı TL mevduatları ve katılma hesaplarının uygulama esasları açıklandı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı kur korumalı TL mevduatları ve katılma hesaplarının uygulama esaslarını açıkladı

Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları ve Rapor Formatına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ!

Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları ve Rapor Formatına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ bugünkü 31398 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Müteahhitler değerli konut vergisinden muaf mı?

Değerli konut vergisi uygulama esasları belli oldu. Düzenlemeye göre, 2020 yılı bina vergi değeri 5 milyon 227 bin TL ve üzerinde konutu bulunanlar binde 3 ile binde 10 oranında değişen vergi ödeyecek. 

2021 Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi!

Sermaye Piyasası Kurulunun 2021 Yılı Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi ve Uygulama Esaslarına İlişkin Kararı bugünkü 31354 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Turizm Tesisleri Uygulama Yönetmeliği’ne Danıştay'dan iptal kararı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla turizm tesislerinin yapı ve yapılaşma koşulları ile projelendirilmelerine ilişkin usul ve esasları belirlemek için 06 Temmuz 2019 tarihinde yayımlanan Turizm Tesisleri Uygulama Yönetmeliği’ne Danıştay tarafından iptal kararı verildi.

2020 Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi!

Sermaye Piyasası Kurulunun 2020 Yılı Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi ve Uygulama Esaslarına İlişkin Kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Amortisman uygulama esasları Haberi

Amortisman uygulama esasları

Amortisman nasıl uygulanır?

Binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi amortisman olarak ifade ediliyor. Amortisman oranı ise, yıpranma payı olarak karşımıza çıkıyor.


Gayrimenkul kira vergilerinde gerçek gider yöntemi seçilerek brüt kira geliri tutarından indirilecek tutarlar arasında amortismanlar da yer alıyor.


Amortisman oranları, her yıl sonunda, bir sonraki yıla ilişkin olarak Maliye Bakanlığınca açıklanıyor. Peki, amortisman nasıl uygulanır?


Amortisman uygulaması!

Amortisman duran bir gayrimenkulün  ait olduğu dönemde gider yazılması işlemine deniryor.  O halde bir duran varlık ekonomik ömrü boyunca her yıl belli bir tutarda o dönemin finansal tablolarına gider olarak kaydediliyor. 


Amortisman kayıtları genel olarak 7/A Maliyet Seçeneğinde ve 7/B Seçeneğinde farklılık gösteriyor. 


7/A Seçeneğinde gider hangi fonksiyonla alakalı ise o fonksiyon hesabına kaydediliyor kaidesi gereğince, bir duran varlık hangi...