09 / 01 / 2025

apartman işyeri sahibinin hakları

apartman işyeri sahibinin hakları

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına sahip kimselerin bazı hakları bulunuyor. Peki, apartmanda dükkan sahibinin hakları nelerdir?

Evi, iş yeri, arsası olanlar dikkat! Emlak vergisi 2. taksit ödemelerinde son gün bugün!

Ev, arsa, iş yeri gibi milyonlarca gayrimenkul sahibinin ödeyeceği emlak vergisi 2. taksit ödemeleri bugün sona eriyor. Peki emlak vergisinden kimler muaf? İşte emlak vergisi ile ilgili detaylar...

Sitede iş yeri açarken onay alınmalı!

Kat Mülkiyeti Kanunu'na (KMK) göre, toplu yaşanan site ya da apartman gibi ortak yaşam alanlarını ilgilendiren yerleşimlerde işyeri açabilmek için maliklerin izinleri ve onayı gerekiyor...

Sitede iş yeri açmak için onay şart!

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre toplu yaşanan site ya da apartman gibi ortak yaşam alanlarını ilgilendiren yerleşimlerde iş yeri açabilmek için maliklerin izinleri ve onayı gerekiyor.

Sitede iş yeri için onay alınmalı!  

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre toplu yaşanan site ya da apartman gibi ortak yaşam alanlarını ilgilendiren yerleşimlerde iş yeri açabilmek için tüm maliklerden izin alınması gerekiyor.

Apartmanda işyeri açmak için muvafakatname örneği!

Bir apartman dairesinde Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında izin verilen bir işyeri açmak isteniyorsa, apartmandaki tüm kat maliklerinden muvafakatname alınıyor. İşte apartmanda işyeri açmak için muvafakatname örneği!

İşyeri tadilat izni nasıl alınır?

Bir apartman içerisinde yer alan daire ve işyerlerinde yapılacak kimi tadilat işleri için ruhsat alınması gerekmezken, kimi tadilatlar için ise ruhsat izninin alınması şart oluyor. Peki, işyeri tadilat izni nasıl alınır?

Evin işyeri olarak kullanılması mümkün mü?

Bir apartman içerisinde yer alan mesken sahipleri, kimi zaman evini işyeri olarak kullanmak isteyebiliyor. Peki, evin işyeri olarak kullanılması mümkün mü? İşte yanıtı..

İşyeri tapusunu mesken tapusuna çevirme işlemleri!

Apartman planında işyeri olarak kayıtlı bir bağımsız bölümün mesken olarak kullanılması, kat malikleri tarafından verilecek izine bağlı oluyor. İşte işyeri tapusunu mesken tapusuna çevirme işlemleri...

İşyeri kiracısı stopajı yatırmazsa ne olur?

Gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesi "kira stopajı" olarak tanımlanıyor. Peki, işyeri kiracısı stopajı yatırmazsa ne olur?

Kiracı olduğum işyeri satıldı ne yapmalıyım?

Kiracının ve işyeri sahibinin birbirlerine karşı sorumlulukları bulunuyor. Kiralama işlemlerine ve kiracı ile kiraya verene dair hükümlere Türk Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. Peki, Kiracı olduğum işyeri satıldı ne yapmalıyım?

Apartmanın altındaki işyeri aidat öder mi?

Apartmanda ortak alanlar için yapılan giderleri ile apartmanın günlük bakım hizmeti için malikler tarafından aidat ödenmesi gerekiyor. Peki, apartmanın altındaki işyeri aidat öder mi? Aidatı yalnız mesken sahipleri mi öder?

İşyeri kiracısının tahliyesi nasıl olur?

İşyerini kiraya veren mal sahibinin kiracısını çıkarabilmesi için Kanunda belirtilen haklı nedenlerden birinin meydana gelmiş olması gerekiyor. Peki, işyeri kiracısının tahliyesi nasıl olur? İşte yanıtı..

İşyeri kira artışı ne kadar olmalı?

Taşınmaz kira sözleşmelerinin yenilenmesi ile kira bedeli de yenileniyor. İşyeri veya mesken sahibinin kiracısına zam yapma hakkı doğuyor. Peki işyeri kira artışı ne kadar olmalı? İşte işyeri kira artış oranları...

apartman işyeri sahibinin hakları Haberi

apartman işyeri sahibinin hakları

Apartmanda dükkan sahibinin hakları!

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bütününe Anagayrimenkul; yalnız esas yapı kısmına Anayapı; anagayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup, bu Kanun hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerine bağımsız bölüm deniyor. 


Bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan yerlere eklenti; bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına kat mülkiyeti ve bu hakka sahip olanlara kat maliki deniyor.


Kanunda da görüldüğü üzere apartmanda malik konusunda işyeri ve mesken ayrımı yapılmıyor.


Tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, bu Kanun hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor. Peki,...