08 / 07 / 2024

Apartman nedir

Apartman nedir

Şehirleşmenin yoğunlaşması ile yaygınlaşan ve günümüzdeki yerleşim yapıları olarak ifade edilen apartman nedir? Apartmanın özellikleri nelerdir? Apartman gibi yapılarda nelerin bulunması gerekir? İşte sorularınızın yanıtı...

Müstakil tapu nedir? Müstakil ve hisseli hakkında bilgiler!

Müstakil evlere olan talep, pandemiyle birlikte arttı. Apartman dairelerini tercih etmeyen kişiler, ev veya gayrimenkul yatırımı için müstakil ev almayı daha uygun buluyor. Bu evlerin tapusu ise diğer konutların tapusundan farklı. Peki müstakil tapu nedir ve nasıl alınır?

Apartman gürültü yönetmeliği nedir? Apartmanda gürültü yapılması durumunda neler yapılır?

Apartman hayatı birçok insana göre kolay olsa da bazı zamanlar ciddi anlamda zor olabilir. Aynı binada yaşayanlar arasında bazı anlaşmazlıklar çıkabilir. Bunlardan biri de gürültü… Apartman gürültü yönetmeliği de tam bu noktada özgürlük alanını işgal etmeyi engelliyor.

Apartman yöneticiliği kanunu nedir? Apartman yöneticiliği ücreti hesaplaması!

Apartman sakinlerinin ortak kararıyla seçilen apartman yöneticiliğini kanunu bulunur. Apartman yöneticiliği yapacak kişilerin, bu kanuna uymaları gerekir. Yöneticinin, apartman yöneticiliği kanununa uyması hem kendisi için hem de yönetimi devraldığı bina yönetimi için faydalıdır.

Apartman yöneticisinin sorumlulukları nelerdir?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında apartman yöneticisinin sorumluluklarını yazdı. Peki apartman yöneticisinin sorumlulukları nedir?

Kiracının ortak giderlerden sorumluluğu nedir?

Apartmanın ortak alanları için apartman sakinlerinin belli oranlarda aidat ödemeleri gerekiyor. Peki bir evde kiracı varsa ne olur? Kiracının ortak giderlerden sorumluluğu nedir? Kiracı apartmanda neleri öder? Neleri ödemez?

Apartman toplantısı hazirun cetveli nedir?

Apartmanlarda kat malikleri kurulu toplantısı, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda yapılıyor. Apartman yönetim toplantılarında hazirun cetvelinin bulundurulması zorunlu oluyor. Peki, hazirun cetveli nedir?

Apartmanda gürültü yapmanın cezası nedir?

Toplu yaşamın sürdürüldüğü konut siteleri ve apartman gibi yerlerde birtakım gürültü kurallarına uyulması gerekiyor. Peki, bu kurallara uyulmazsa ne olur? Apartmanda gürültü yapmanın cezası nedir?

Apartman giderlerine katılım oranı nedir?

Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerlerine ortak yerler oluyor. Peki, apartman giderlerine katılım nasıl sağlanır? Apartman giderlerine katılım oranı nedir?

Apartman işletme projesi nedir?

Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapmak ile sorumlu oluyor. Peki, apartman işletme projesi nedir? Nasıl yapılır?

Yönetici aidat toplama usulü nedir?

Apartmanda sunulan güvenlik, temizlik ve kapıcı gibi günlük hizmetlere karşılık olarak aidat toplanıyor. Peki, yönetici aidat toplama usulü nedir? Apartman aidatı elden toplanır mı?

Kiracının apartman giderlerine katılma sorumluluğu nedir?

Apartman ve konut sitelerinde mesken veya işyerinde kiracı olması halinde, aylık giderler için toplanacak aidatlara kiracının katılması mı gerekiyor? Kiracının apartman giderlerine katılma sorumluluğu nedir?

Sigortasız apartman görevlisi çalıştırmanın cezası nedir?

Diğer işçiler gibi apartman görevlilerinin de sigortalı çalışma hakları bulunuyor.Peki,sigortasız apartman görevlisi çalıştırmanın cezası nedir?Sigortasız apartman görevlisi çalıştırma cezası nasıl uygulanıyor?

Apartman risk analizi cezası nedir?

6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanunu gereğince 1 çalışanı dahi olan tüm iş yerlerinin risk analizi yapmaları gerekiyor. Peki, apartman risk analizi cezası nedir?

Apartman nedir Haberi

Apartman nedir

Apartman nedir?

Dilimize Fransızca "L'Appartement" tan geçen bu kelime; türkçede birkaç katlı ve her katında bir veya birkaç daire bulunan yapı anlamına geliyor. Apartman kapsamında yer alan bağımsız bölümler ise "apartman dairesi" olarak ifade ediliyor.


"Çok katlı apartman tipi binaların ortaya çıkması, şehirleşmenin yoğunlaşması ile başlıyor. Ülkemizde ve Avrupa’da yer darlığı ve arsa fiyatlarının yüksek olduğu şehir merkezlerinde, apartman önceden beri görülmekteydi. Ancak, bugün bir mesken topluluğu ortaya getirmesi yönünden olduğu gibi, inşaat malzemesi ve ısı tasarrufu sağlaması sebebiyle şehrin dış bölgelerinde de rastlanmaktadır." şeklinde açıklanan apartmanların geneli betonarme olarak inşa ediliyor.


Belediyeler; sınırları dahilinde yapılacak apartmanları proje safhasından itibaren denetliyor. Ayrıca sığınak, araba parkı, ısı tecridi ve asansör gibi konularda uyulması mecburi olan şartları da denetliyor.


Bir apartman içerisinde; apartman daireleri yanında,...