28 / 04 / 2024

apartman otoparkı ortak kullanım

apartman otoparkı ortak kullanım

Apartman otoparkı, Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince ortak alanlar arasında yer alıyor. Peki, apartman otoparkının kullanımı nasıl olmalı? 10 dairelik apartmanda 7 araçlık yer varsa ne olacak?

Kapıcı dairesi kiraya verilir mi 2024?

Apartmanın ortak alanı olan kapıcı dairelerinin kiraya verilip verilemeyeceği pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki kapıcı dairesi kiraya verilir mi? 

Apartman yöneticiliği kanunu nedir? Apartman yöneticiliği ücreti hesaplaması!

Apartman sakinlerinin ortak kararıyla seçilen apartman yöneticiliğini kanunu bulunur. Apartman yöneticiliği yapacak kişilerin, bu kanuna uymaları gerekir. Yöneticinin, apartman yöneticiliği kanununa uyması hem kendisi için hem de yönetimi devraldığı bina yönetimi için faydalıdır.

Apartman sakinleri inanamadı!  Bina duvarsız kaldı... 'Duvarı çalmışlar'

İstanbul Avcılar'da kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan bir binanın yanındaki bina ile ortak duvarı kullandığı ortaya çıktı. Yıkımı yapılan evin yanındaki binanın bir cephesi duvarsız kaldı. Apartman sakinleri yaşanan durum karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

Sitelerde ortak alanların kullanımı nasıl olur?

Son senelerde otoparklı, sosyal tesisli, bahçeli, havuzlu sitelere rağbet arttı. Birçok evin bir araya geldiği bu binalarda otopark, bahçe kullanımında ve bunların bakım harcamalarının ödemelerinde anlaşmazlıklar olabiliyor. Peki ortak alanların kullanımı nasıl olur? İşte ayrıntılar...

Ortak kullanım alanı işgali ihtarname 2021!

Herhangi bir site ya da apartmanda yaşayanların ortak alanlarda birbirlerine karşı anlayışlı olmaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Peki apartman ortak alanlarının izinsiz işgalinde ne yapılır? İşte ortak kullanım alanı işgali ihtarname hazırlama...

Apartman ortak kullanım alanı işgali!

Bir site ya da apartmanda oturanların ortak alanlarda birbirlerine karşı anlayışlı olmaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Peki apartman ortak alanlarının izinsiz işgalinde ne yapılır? İşte apartman ortak kullanım alanı işgali...

Sitedeki otopark sorunu nasıl çözülür?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bir sitede oturmaktayız. Sitenin otoparkı yok. Ancak 5 tane bloğun altında 3’er araçlık yer var. Blokların altı ortak otopark alanı mıdır? Diğer bloklar araçlarını bizim bloğun altına koyma hakkına sahipler midir?' sorusunu cevapladı.

Apartman sakinleri dikkat! Artık internetten gönderilecek!

Komisyonda görüşmelere başlanan 7201 Sayılı Tebligat Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile apartman yönetimi ve ortak giderlerin tahsili hususları değişecek. 

Emrah Apartmanı'nın müteahhitinden pişkin cevap!

İzmir'deki depremde 32 kişinin hayatını kaybettiği Emrah Apartmanı'nın müteahhidi Hayati Uzun'un apartmanın ortak watsapp grubunda verdiği pişkin cevap 'bu kadarına da pes' dedirtti.

Kırıkkale'de apartman ve site yöneticilerine ‘korona’ uyarısı!

Kırıkkale İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, apartman ve site yöneticilerinin koronavirüs salgınına karşı ortak alanlarda toplanmaların önüne geçilmesi amacıyla  önlemlerin almasını talep ederek, yasağa uymayanlara para cezası uygulanacağını duyurdu. 

Sitede iş yeri açarken onay alınmalı!

Kat Mülkiyeti Kanunu'na (KMK) göre, toplu yaşanan site ya da apartman gibi ortak yaşam alanlarını ilgilendiren yerleşimlerde işyeri açabilmek için maliklerin izinleri ve onayı gerekiyor...

Apartman aidat kanunu 2019!

Apartman ve sitelerde ortak alanların ihitiyaçlarını karşılamak amacıyla kiracı veya kat maliklerinden aidat alınıyor. Kiracı ve kat malikleri her ay apartman yönetiminin belirlediği aidat miktarını ödüyor.

Kat malikleri için otopark kullanımı!

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Apartmanımızda 8 daire, 6 adet araç park yeri var. 6 daire kendine yer seçmiş oraya park ediyor iki daire açıkta kalıyor. Ortak yer olarak kullanılan park yerinde nasıl bir çözüm bulabiliriz?' sorusunu yanıtladı.

apartman otoparkı ortak kullanım Haberi

apartman otoparkı ortak kullanım

Apartman otoparkının kullanımı nasıl olmalı?

Apartman otoparkı, Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince ortak alanlar arasında yer alıyor. Ortak alanların kullanımı ise kat maliklerinin arsa payları ilintili oluyor.


10 dairelik bir apartman için 10 araçlık otopark alanı varsa sorun yaşanmayacaktır; Ancak 10 dairelik bir apartmanda 10'dan daha fazla araç için otopark alanı varsa arsa payına göre bir paylaşımın yapılması gerekiyor.


Tam tersi durumlarda 10 dairelik bir apartmanda 10'dan daha az araç için otopark kullanım alanı varsa; Genel Kurulda kat malikleri tarafından karar alınması gerekiyor.


Örneğin..

10 dairelik bir apartmanda 5 araçlık otopark alanı varsa, dışarıda kalan 5 araç için belli periyotlarla dönüşüm kararı alınabilir.


Dışarıda kalan araçların güvenliği açısından paralı otoparklar ile anlaşma sağlanabilir. Bu giderler apartman ortak giderlerinden karşılanabilir. Ancak bunun için de genel kurulda karar...