27 / 11 / 2024

Apartmanda ortak yerlerin kiraya verilmesi

Apartmanda ortak yerlerin kiraya verilmesi

Apartmanda hangi alanlar ortak yerler kapsamına giriyor? Kat Mülkiyeti Kanununa göre, apartmanda temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ortak yerler kapsamına giriyor...

Apartmanda ortak alanlar tek kişiye ait olabilir mi?

Bir binanın yapı ve düzenlemesinde, kat maliklerine ait olan özel bölümler ile bu özel bölümlere iliştirilmiş ek parçaların dışında, tüm kat malikleri, kiracıları ve sükna hakkı sahipleri tarafından kullanılan ortak alanlar mevcuttur. Peki ortak alanlar tek kişiye ait olabilir mi? 

Kapıcı dairesi gibi ortak alanları kiraya vermek yasal mı? Kiralama için kime nasıl yetki verilir?

Site ve apartmanda ortak alanın kiraya verilmesi kararını kim alır? Oy birliği mi oy ç okluğu mu gerekir? Kiralamaya kim yetkilidir? Bütün maliklerin oyu gerekir mi? Vekaleten oy kullanılabilir mi? İşte sık sık tartışma yaratan bu konudaki sorulara verilen yanıt...

Ortak kullanım alanı işgali ihtarname 2021!

Herhangi bir site ya da apartmanda yaşayanların ortak alanlarda birbirlerine karşı anlayışlı olmaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Peki apartman ortak alanlarının izinsiz işgalinde ne yapılır? İşte ortak kullanım alanı işgali ihtarname hazırlama...

Apartman ortak kullanım alanı işgali!

Bir site ya da apartmanda oturanların ortak alanlarda birbirlerine karşı anlayışlı olmaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Peki apartman ortak alanlarının izinsiz işgalinde ne yapılır? İşte apartman ortak kullanım alanı işgali...

Giriş katında oturanlar asansör giderlerine katılmak zorunda mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında binalarda ortak yerlerin tüm masrafları bina sakinlerinden karşılanıyor. Ancak bunun aksine hükümler yönetim planına konulabilir ve yeni hükümler geçerli olabilir.

Apartmanda ortak alan kullanımı nasıl olur?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kat sahiplerinden birisi kullanmak üzere apartman altındaki küçük iş yerini imza toplamak suretiyle büyütüp imar kısmına da işlettiğini söylüyor. Rıza göstermeyen birkaç komşu imza atmadık. Bu eklentilerin iptal edilmesi için neler yapabiliriz?' sorusunu yanıtladı.

Binadaki ortak yerlerin tadilatı nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Yeni bir ev aldık ancak baya eski. İçinde tadilat yapacağız. Dubleks bir ev, her iki banyosunda da baca çıkışı var ve baca yeri çok fazla yer kapladığı için kırdırmak istiyoruz. Bunun için ne yapmamız lazım?'sorusunu yanıtladı.

5 soruda apartmanda karar nasıl alınır?

Apartmanın ortak alanları ile ilgili kararlar yönetimin öncülüğünde yapılacak toplantıda alınıyor. Peki, apartmanda karar nasıl alınır?

Apartmanda ortak kullanım alanları nelerdir?

Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerleri ise ortak kullanım alanları oluyor. Peki, apartmanda ortak kullanım alanları nelerdir?

Apartmanda ortak giderler nelerdir?

Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerler, ortak alan oluyor. Peki, apartmanda ortak alanlar nelerdir? Apartmanda ortak giderler nelerdir?

Kapıcı kaç saat çalışır?

Apartmanın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi gibi işlerin yapmak ile mükellef olan kapıcı kaç saat çalışır?

Kapıcının kira karşılığı çalıştırılması mümkün mü?

Apartmanın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin bakımı, temizliği gibi işlere karşılık olarak kiracıya ödemenin nasıl yapılacağı iş sözleşmesinde tespit ediliyor. Peki, kapıcının kira karşılığı çalıştırılması mümkün mü?

Kapıcı talimatnamesi örneği!

Kapıcılar apartmanın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi gibi işlerden sorumlu oluyor. İşte kapıcı talimatnamesi örneği..

Apartmanda ortak yerlerin kiraya verilmesi Haberi

Apartmanda ortak yerlerin kiraya verilmesi

Apartmanda ortak yerler!

Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre bir yapıda "ortak alan" olabilmesi için yapıda bağımsız bölümlerin yer alması ve bağımsız bölümlerin faydalanabileceği ortak yerlerin olması gerekiyor.

Apartmanda hangi alanların ortak yerler kapsamında sayıldığı söz konusu Kanununda sıralanıyor. Kanuna göre, apartmanda bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merpenleri; temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar gibi alanlar ortak kullanım alanı olarak tanımlanıyor.


IV - Ortak yerler:

Madde 4 – Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.


a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş...