20 / 11 / 2024

Arazideki yapılar

Arazideki yapılar

Türk Medeni Kanunu kapsamında arazi mevzuatına yer veriliyor. Arazi Mülkiyet Kanunu hükümlerine göre, bir kimse kendi arazisindeki yapıda başkasının malzemesini kullanırsa, bu malzeme arazinin bütünleyici parçası oluyor...

Riskli yapıların yıktırılması süreci!

Kentsel dönüşümde riskli yapı tespitine ilişkin yapılan itirazların değerlendirilmesi sonucunda yapı hala "riskli" olarak değerlendiriliyorsa, yapı için tahliye ve yıkım süreci başlar. İşte riskli yapıların yıktırılması süreci...

Baneva Ahşap Yapılar Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Baneva Ahşap Yapılar Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Mustafa Kerim Şahin tarafından 10 bin TL'lik sermaye ile 28 Nisan'da kuruldu.

TOKİ sivil mimari tarihi yapıların restorasyonu için kredi limitini 125 bin TL'ye yükseltti!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), sivil mimari tarihi yapıların restorasyonu için kredi limitini 125 bin TL'ye yükseltti. Sivil mimarinin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından yapılan bu hamle Isparta için de önem arz ediyor.

Ali Dumankaya: Kentsel dönüşümle birlikte eski yapılar değerlendi!

Kentsel dönüşüm sektöre hareket katarken, aynı zamanda dönüşümün yapıldığı bölgelerdeki eski yapıların fiyatını da artırdı. Dönüşümün yoğunlaştığı bölgelerde ev sahipleri değer artışını satıp çıkarak değerlendirmek yerine, yenilemeye yöneldi.

Kentsel dönüşümle birlikte eski yapılar değerlendi!

Gayrimenkul sektörüne hareket katan kentsel dönüşüm sektöre hareket katarken, aynı zamanda dönüşümün yapıldığı bölgelerdeki eski yapıların fiyatını da artırdı. Eski yapıların değeri astronomik rakamlara çıktı...

Serkan Savu: Depreme karşı güvenli yapılar yapıyoruz!

YEDSA İnşaat Genel Mudürü Serkan Savu, projelerinde depreme karşı ekstra yatırım yaparak, güvenli yapılar inşa ettiklerini kaydetti. Yeni projeler yapacaklarını da söyleyen Savu, 2014'te Saluspark 2'nin startım vereceklerini açıkladı.

Riskli yapıların yıkılması nasıl gerçekleşir?

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapılar nasıl yıktırılır? Riskli yapıların yıktırılması adım adım nasıl gerçekleşir? İşte Kentsel Dönüşüm Kanunu'na göre Riskli yapıların yıkılması nasıl gerçekleşir? sorusunun cevabı...

Muğla'daki tarihi yapılar ayağa kaldırılıyor!

Çok sayıda tarihi yapıyı bünyesinde barındıran Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük beldesindeki tarihi yapılar, son yıllarda sinema ve dizi yapımcılarının rağbet göstermesi nedeniyle hazırlanan projelerle ayağa kaldırılıyor.

KDKÇA'da hangi yapılar yapılabilir?

Konut dışı kentsel çalışma alanları kısaca KDKÇA alanlarında yapılabilecek yapılar, Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında açıklanıyor. Buna göre KDKÇA'da hangi yapılar yapılabilir? İşte KDKÇA'da yapılabilecek yapılar...

Konut dışı kentsel çalışma alanında hangi yapılar yapılabilir?

Konut dışı kentsel çalışma alanlarına ilişkin esaslar, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde yer alıyor. Yönetmelik hükümlerine göre konut dışı kentsel çalışma alanında hangi yapılar yapılabilir? İşte yanıtı...

Riskli yapılar kanunu!

Kentsel dönüşüm kapsamında içinde barındığı konutun riskli olduğunu düşünen vatandaşlar, Bakanlık tarafından lisans verilmiş kurum ve kuruluşlara başvuruda bulunarak, yapılarının riskli olup olmadığını öğrenebiliyor. İşte Riskli yapılar kanunu...

2013 yılında yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü yüzde 10 arttı!

2013 yılında belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı bir önceki yıla göre yüzde 11.9, yüzölçümü yüzde 10, değeri yüzde 15.6, daire sayısı yüzde 8.4 arttı.

Adnan Evsen: Yüksek yapılar zemine uygun yapılmalı!

Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri II Temsilcisi Adnan Evsen, "Kayseri'ye yüksek katlı yapılar inşa edilecekse zemine uygun bir şekilde planlanmalıdır Olası bir depremde meydana gelen yıkımlar için eyvah! deriz " dedi.

Arazideki yapılar Haberi

Arazideki yapılar

Arazi Mülkiyet Kanunu!

Arazi mevzuatı ile ilgili hükümler Türk Medeni Kanunu'nda bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılar madde 722 ile 729 arasında sıralanıyor:


Arazideki yapılar

1. Arazi ve yapı malzemesi

a. Mülkiyet ilişkisi

MADDE 722.- Bir kimse kendi arazisindeki yapıda başkasının malzemesini ya da başkasının arazisindeki yapıda kendisinin veya bir başkasının malzemesini kullanırsa, bu malzeme arazinin bütünleyici parçası olur.


Ancak, sahibinin rızası olmaksızın kullanılmış olan malzemenin sökülmesi aşırı zarara yol açmayacaksa, malzeme sahibi, gideri yapıyı yaptırana ait olmak üzere bunların sökülüp kendisine verilmesini isteyebilir.


Aynı koşullar altında arazinin maliki de, rızası olmaksızın yapılan yapıda kullanılan malzemenin, gideri yapıyı yaptırana ait olmak üzere sökülüp kaldırılmasını isteyebilir.


b. Tazminat

MADDE 723.- Malzeme sökülüp alınmazsa arazi maliki, malzeme sahibine uygun bir tazminat ödemekle yükümlüdür.


Yapıyı yaptıran arazi maliki iyiniyetli değilse hâkim, malzeme sahibinin...