17 / 05 / 2024

arsa vergisinin takdiri nasıl yapılır

arsa vergisinin takdiri nasıl yapılır

Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerinin Takdirine İlişkin Tüzük kapsamında yer alan arsa vergi değerlerinin takdiri ile ilgili yasal hükümleri incelemek için haberimize giriş yapabilirsiniz...

Arsa vergisinin mükellefiyeti ne zaman başlar?

Arsa vergisi, Türkiye sınırları içerisindeki tüm arsa ve arazi sahipleri tarafından ödeniyor. Peki, arsa vergisinin mükellefiyeti ne zaman başlar? Arsa vergisinin mükellefiyeti ne zaman biter?

Emlak vergisinin tarhı!

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Peki, emlak vergisinin tarhı nedir? Emlak vergisinin tarh ve tahakkuku nedir?

Emlak vergisinin son günü 1 Haziran!

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Verginin 2015 yılı ödemeleri devam ediyor. Emlak vergisinin son günü 1 Haziran...

Emlak vergisinin son tarihi 2015!

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler 1319 sayılı kanunu emlak vergisinin konusuna giriyor. Vergi mal sahipleri tarafından ödeniyor. Peki, emlak vergisinin son tarihi 2015 ne zaman?

Emlak vergisinin ödendiği aylar!

Emlak vergisini, mesken, işyeri, arsa ve arazi sahipleri ödüyor. Senede iki eşit taksitte ödenebilen emlak vergisini isteyenler ilk taksit dönemi içerisinde tek seferde ödeyebiliyor. İşte emlak vergisinin ödendiği aylar...

Emlak vergisinin son günü 2015!

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler için ödeniyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenen verginin 1. taksitleri devam ediyor. Peki, emlak vergisinin son günü 2015 ne zaman?

Emlak vergisinin mükellefi kimlerdir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mallar için ödeniyor. Belediyeye ödenmesi gereken emlak vergisi senede 2 eşit taksit halinde verilebiliyor. Peki, emlak vergisinin mükellefi kimlerdir?

Rant vergisinin ödemesi 10 yıla yayılacak!

İmar planı değişikliği nedeniyle arsa değeri artandan yüzde 100’e kadar vergi almaya hazırlanan devlet, zarar eden vatandaşın mağduriyetini de giderecek. Rant vergisinin ödemesi 10 yıla yayılacak

Emlak vergisinin geç ödenmesi!

Arsa, arazi, mesken ve işyerleri için ödenmesi gereken emlak vergisinin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor. Peki, emlak vergisi ödenmezse ne olur? Emlak vergisinin geç ödenmesi halinde ne kadar ceza kesilir?

Emlak vergisinin ikinci taksidi ne zaman ödenir?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan arsa, arazi, işyeri ve mesken dahil tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. İki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin ikinci taksidi ne zaman ödenir?

Arsa emlak vergisi nasıl hesaplanır?

1319 sayılı kanun gereğince, Arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar, belediye sınırları içinde % 100 artırımlı uygulanır. Peki, arsa emlak vergisi nasıl hesaplanır?

İstanbul'da arsa metrekare birim fiyatları ne kadar arttı?

Emlak vergisinin ilk taksidinin ödenme süresi olan 2 Haziran'a günler kala geç yayımlanan yeni değerlere göre İstanbul'daki arsa metrekare birim fiyatları artışı yüzde 20 binleri geçti.

Emlak vergi değerinin takdiri!

Emlak vergi değeri, Emlak Vergisi mevzuuna giren bina, arsa ve arazinin rayiç bedeline; Rayiç bedel ise bina, arsa ve arazinin beyan tarihindeki normal alım satım bedeline deniyor. Peki emlak vergi değerinin takdiri nasıl yapılır?

arsa vergisinin takdiri nasıl yapılır Haberi

arsa vergisinin takdiri nasıl yapılır

Arsa vergi değerlerinin takdiri!

15 Mart 1972 tarihinde 14129 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerinin Takdirine İlişkin Tüzükte yer alan hükümlere göre, arsaların vergi değeri, metrekare itibariyle takdir olunuyor.


Konu ile ilgili hükümler, söz konusu tüzük kapsamında 26. maddede şu şekilde ifade ediliyor;


Takdirde esas:

Madde 26 – 

Arsaların vergi değeri, metrekare itibariyle takdir olunur.  Vergi değerinin takdirinde aşağıdaki hususlar da gözönünde bulundurulur:

1 - İşyerlerine ve meskün yerlere uzaklık ve yakınlığı ve ulaştırma durumu, 

2 - Bulunduğu meydan, sahil, cadde ve sokak itibariyle mevkii,

3 - Su, elektrik, havagazı ve kanalizasyon gibi belediye hizmetlerinin gelmiş olup olmadığı,

4 - Hangi nevi bina inşaatına müsait olduğu,

5 - İmar ve istikamet planındaki durumu,

6 - Bina ve inşaat sahası büyüklüğü,

7 - Topografik durumu.


Müşterek mülkiyette takdir: 

Madde 27...