24 / 07 / 2024

Artmirasçıya geçiş

Artmirasçıya geçiş

Medeni Kanununa göre, mirasbırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla önmirasçı atadığı kişiyi mirası artmirasçıya devretmekle yükümlü kılabiliyor. Buna göre artmirasçı nedir? Önmirasçı nedir? Yedek mirasçı nasıl atanıyor?

Araç sahipleri dikkat! Hızlı Geçiş Sistemi'ne zammı geliyor?

Hızlı Geçiş Sistemi'ne Temmuz ayında zam yağmuru yaşanıyor. Nisan ayında yüzde 75 zam gelen HGS'ye Temmuz ayında yüzde 40 oranında artış yaşanacağı iddia ediliyor. 

Son dakika! Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı duyurdu! Çanakkale Boğazı'nda gemi geçişleri askıya alındı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, hava şartları nedeniyle Çanakkale Boğazı'ndaki gemi geçişlerinin geçici olarak askıya alındığını açıkladı. Son dakika gelişmesi...

Arçelik CEO'sundan dayanıklı eşya piyasası için uyarı!

Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu, İngiliz Financial Times gazetesine verdiği söyleşide Avrupa dayanıklı eşya piyasası için 2024 yılının çok zor geçebileceği uyarısında bulundu. Bulgurlu, iç piyasada da büyük bir yavaşlama yaşanacağını kaydetti.

Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine zam geliyor! İşte Osmangazi, Çanakkale Köprüsü, Ankara- Niğde Otoyolu geçiş ücretleri

Seçimlerin ardından yaşanan zam rüzgarı devam ediyor. Şimdi de  köprü ve otoyollara zam gelmesi bekleniyor. Peki Osmangazi, Çanakkale Köprüsü, Ankara- Niğde Otoyolu geçiş ücretleri ne kadar olacak? İşte geçiş ücretleri...

Kuzey Marmara Otoyolu Akfırat Tepeören Geçişi imar planı askıda!

Tuzla ilçesi, Kuzey Marmara Otoyolu Akfırat Tepeören Geçişi Güzergah Değişikliği Sonrası'na ilişkin 1/5000 ölçekli 26.10.2020 tasdik tarihli Nazım İmar Planı askıya çıkarıldı.

Toplu yapıya geçmeyen site yöneticisinin sorumluluğu!

Posta yazarı Tamer Heper bir okuyucusunun "Toplu yapıya geçmeyen site yöneticisinin sorumluluğu için hangi hükümlere bakmam lazım? Yani toplu yapıya geçmemiş ancak kat mülkiyeti kanununa göre siteyi yöneten site yöneticisinin sorumluluğunu öğrenmek istiyorum." sorusunu yanıtladı...

Hangi varlıkların mirasçıya geçiş garantisi yok?

Mirasçılar ölen kişinin malvarlığını paylaşır. Nakit olsun, hisse senedi vb. menkul kıymet olsun, bina, arsa, tarla gibi taşınmaz olsun, tümü mirasçılara payları oranında pay ediliyor. Peki hangi varlıkların mirasçıya geçiş garantisi yok?

AVM’lerde dolardan TL'ye geçiş kademeli olmalı!

Perakende sektörü temsilcileri dolar kararıyla tarihi bir dönüşüm yaşanacağını vurgularken, kontratların geriye dönük değiştirilemeyeceğini ve kademeli bir geçiş planlanması gerektiğini söylüyorlar. 

Kuzey Marmara Otoyolu Sancaktepe Geçişine ilişkin imar planı askıya çıktı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kuzey Marmara Otoyolu Sancaktepe Geçişine ilişkin imar planı askıya çıkarıldı..

TANAP'ın Marmara Denizi geçişi çalışmaları başladı!

Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP), 19 kilometrelik Marmara Denizi Geçişi için çalışmalar başladı..

Arnavutköy Deliyunus Mevkii Karayolu Geçişi imar planı askıda!

İstanbul Arnavutköy İlçesi, Deliyunus Mevkii Karayolu Geçişine ait Karayolları tarafından hazırlanan imar planı değişikliği bugün askıya çıkarıldı...

İzmir Körfez Geçişi projesine İnciraltı sakinlerinden destek!

İzmir'de İnciraltı bölgesinde yıllardır yaşanan imar sorununu çözümü için Körfez Geçişi projesi umut oldu. İnciraltı 2'nci Nesil Toprak Sahipleri Platformu Başkanı Tayfun Karabulut, topraklarından geçecek olan Körfez Geçiş Projesi'ne desteklerinin tam olduğunu söyledi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde ücretli geçişler başladı!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanan sürücüler bugün itibari ile ücretli geçiş yapmaya başladı. Saat 00.00’yi gösterdiği anlarda gişelerden çıkan sürücüler, OGS ve HGS’de yaşanan sorun nedeni ile ücretli geçiş için sıraya girdi.

Artmirasçıya geçiş Haberi

Artmirasçıya geçiş

Artmirasçı nedir?

Medeni Kanununa göre, mirasbırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla önmirasçı atadığı kişiyi mirası artmirasçıya devretmekle yükümlü kılabiliyor. Aynı yükümlülük artmirasçıya yüklenmiyor. Bu kurallar belirli mal bırakmada da uygulanıyor.


Artmirasçıya geçiş

Tasarrufta geçiş anı belirtilmemişse miras, önmirasçının ölümüyle artmirasçıya geçiyor. Tasarrufta geçiş anı gösterilmiş olup önmirasçının ölümünde bu an henüz gelmemişse miras, güvence göstermeleri koşuluyla önmirasçının mirasçılarına teslim ediliyor.


Mirasın artmirasçıya geçmesine herhangi bir sebeple olanak kalmadığı anda miras, önmirasçıya; önmirasçı ölmüşse onun mirasçılarına kesin olarak kalır.


Artmirasçı Güvence

Önmirasçıya geçen mirasın sulh mahkemesince defteri tutulur.


Mirasbırakan açıkça bağışık tutmadıkça, mirasın önmirasçıya teslimi onun güvence göstermesine bağlıdır. Taşınmazlarda bu güvence, yeterli görüldüğü takdirde mirası geçirme yükümlülüğünün tapu kütüğüne şerh verilmesiyle de sağlanabilir.


Önmirasçı güvence göstermez veya artmirasçının beklenen haklarını tehlikeye düşürürse, mirasın resmen yönetimine karar verilir.


Önmirasçı nedir?

Önmirasçı, mirası...