07 / 05 / 2024

Asansör giderlerini kiracı öder mi

Asansör giderlerini kiracı öder mi

Kanun gereğince kat malikleri, apartman işletme giderlerine eşit olarak; apartman demirbaş giderlerine ise kendi arsa payı oranında katılmak ile yükümlü oluyor. Peki, dairede kiracı olması halinde apartmanın asansör giderlerini kim öder?

Giriş katta oturanlar asansör giderlerini ödemek zorunda mı? 

Zemin katta oturan kişiler, asansör kullanmadıklarını belirtse de genel olarak asansör gideri ödemelerinden kaçınamıyorlar. Fakat bu durum binanın yönetim planlarına göre değişebiliyor. Peki zemin katta oturan kişiler asansör giderlerini ödemek zorunda mı? Asansör giderlerinden muaf tutulur mu?

Kiracı asansör giderlerinden sorumlu mu?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalardaki asansör giderlerinin kiracıya mı ev sahibine mi ait olduğunu kaleme aldı.

Giriş katta oturanlar asansör giderlerine katılır mı?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında asansör giderlerini yazdı. Peki giriş katında oturanlar asansör giderlerine katılmak zorunda mı?

Asansör gideri için dava açılabilir mi?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında asansör giderlerini kaleme aldı. İşte o yazı...

Asansör demirbaş mıdır?

Taşınmaz kiralama sözleşmelerinde demirbaşlar ayrı bir öneme sahip oluyor. Peki, asansör demirbaş mıdır? Asansör giderlerini kiracı mı mal sahibi mi öder?

Asansör bakımları nasıl yapılır?

Asansör bakımları ve bakımın kapsamı ile ilgili esaslar, 18 Kasım 2008 tarihinde 27058 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikte yer alıyor. Peki, asansör bakımları nasıl yapılır?

Asansör ruhsatı yönetmeliği!

Asansör yönetmeliği, 29/ 6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanuna dayanılarak hazırlandı. İşte asansör ruhsatı yönetmeliği tam metni..

Asansör ruhsatı almak için gerekli belgeler!

Belediyelerden asansör ruhsatı almak için gerekli evraklar belediyeden belediyeye farklılık gösteriyor. Peki genel itibarıyla asansör ruhsatı almak için gerekli belgeler nelerdir? Asansör ruhsat dilekçesi nasıl yazılır?

Asansör işletme ruhsatı nasıl alınır?

Asansörlü olarak inşa edilen ya da yapıya sonradan asansör eklenen binaların asansörleri için belediyeden bu ruhsatı alması gerekiyor. Peki, asansör işletme ruhsatı nasıl alınır? Nereden alınır?

Engelli oğlu için çözümü evine asansör yaptırmakta buldu!

Uzunçayır Mahallesi'nde 4 çocuk annesi Şennur Erol, doğuştan fiziksel engelli 13 yaşındaki oğlu 8. sınıf öğrencisi Emirhan'ın, eve giriş çıkışında yaşadığı sorunu ortadan kaldırmak için oturduğu binanın dış cephesine asansör inşa ettirdi...

Asansör kazasının ardından ilk tazminat davası açıldı!

İSTANBUL'DA 10 işçinin ölümüne neden olan asansör kazasının ardından ilk tazminat davası açıldı. Murat Ustanın ailesi. Mecidiyeköy'deki inşaatın sahibi Torunlar Gayrimenkul'den 820 bin lira istiyor...

Torun Center asansör kazasında bilirkişi raporu tamamlandı!

İstanbul Mecidiyeköy’de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan facianın raporunda asansör firması Geda Major ve Torunlar şirketi asli kusurlu, iş güvenliği firması ve uzmanları tali kusurlu bulundu...

Hyundai Asansör’den, güvenlik için bir milyon test!

İnşaat sektöründeki hareketlilik, sektörün olmazsa olmazı asansörlere olan talebi de artırırdı. Son dönemde ardı ardına yaşanan kazalar ise asansör ve iş güvenliği konusunu gündeme getiriyor.

Asansör giderlerini kiracı öder mi Haberi

Asansör giderlerini kiracı öder mi

Asansör giderlerini kim öder?

Apartmanda ortak giderlere katılım ile ilgili esaslar Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince kat malikleri, apartman işletme giderlerine eşit olarak; apartman demirbaş giderlerine ise kendi arsa payı oranında katılmak ile yükümlü oluyor.


Anagayrimenkulün ortak giderlerine katılma : 

Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: 

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; 

b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; 

Katılmakla yükümlüdür. 


c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün...