29 / 04 / 2024

Ayni hak tesisi nedir

Ayni hak tesisi nedir

Ayni hak tesisi nedir? Gayrimenkul üzerinde alım, satım, kiralama, rehin, ipotek gibi tüm işlemleri gerçekleştirebilme hakkı olan ayni hak tesisi hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..

Riskli Yapıyı Malik, Kiracı veya Sınırlı Ayni Hak Sahibi Olmaksızın Kullananlara Yardım Yapılması Kararında Değişiklik!

6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapıyı Malik, Kiracı veya Sınırlı Ayni Hak Sahibi Olmaksızın Kullananlara Yardım Yapılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar bugünkü 31855 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Milyonlarca kişiye son dakika müjdesi geldi! Hem faiz desteği hem kira yardımı verilecek!

6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapıyı malik, kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olmaksızın kullananlara yardım yapılmasına dair karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. İşte konu ile ilgili merak edilen detaylar...

TOKİ'den tapu devri işlemlerinde kolaylık!

TOKİ tarafından hazırlanan, "Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Satış, Devir, İntikal, Kiraya Verme, Trampa, Sınırlı Ayni Hak Tesisi ve Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İhale Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre tapu işlemleri artık online olarak gerçekleşecek.

TOKİ satış devir ve ihale yönetmeliğinde değişiklik yapılamasına dair yönetmelik!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Satış, Devir, İntikal, Kiraya Verme, Trampa, Sınırlı Ayni Hak Tesisi ve Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İhale Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

2020 kentsel dönüşüm kredi yardımı nasıl alınır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından evini kentsel dönüşüme veren kişilere sağlanan deprem kira yardımından kiracılar, malikler ve sınırlı ayni hak sahipleri faydalanabilir. 2020 yılında kentsel dönüşüm kira yardımının nasıl alındığı ve ne kadar olduğu araştırılıyor...

Deprem kira yardımı 2020 ne kadar?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından evini kentsel dönüşüme veren kişilere sağlanan deprem kira yardımından malikler, kiracılar ve sınırlı ayni hak sahipleri yararlanabiliyor. Peki deprem kira yardımı 2020 ne kadar? İşte deprem kira yardımının detayları...

Mülkiyet hakkı nedir?

Vatandaşlar mülkiyet hakkının ne demek olduğu yakından takip ediyor. Peki mülkiyet hakkı nedir? Eşya üzerinde en geniş yetki sağlayan ayni hak olarak olarak bilinen mülkiyet hakkının kapsamı ve ne olduğu araştırılıyor. Merak edilen mülkiyet hakkının ne olduğu sorusunun yanıtı nedir?

İntikal işleminde tapu harcı yok!

Emlak Uzmanı Mustafa Özelmacıklı, "İntikali yapılan taşınmaza isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe devir ve ferağı yapılamaz ve üzerinde herhangi bir ayni hak tesis edilemez" ifadelerini kullandı...

Piraziz Belediyesi'nden 5 milyon TL'lik otel yapım ihalesi!

Piraziz Belediyesi, sınırlı ayni hak tesisi otel yapımı işi ihale ediyor. İhale 10 Temmuz'da gerçekleşecek..

Kaynaşlı Belediyesi'nden 29 yıllık üst hakkı ihalesi!

Kaynaşlı Belediyesi, Kumluca Mahallesi'ndeki 1.055 metrekarelik parsel üzerinde sınırlı ayni hak (üst hakkı) tesisi ile inşaat yapım işi ihale ediyor...

Şanlıurfa Büyükşehir'den 30 yıllığına sınırlı ayni hak tesisi ihalesi!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Karaali Mahallesi'ndeki 4 gayrimenkul, 30 yıllığına sınırlı ayni hak tesis ediliyor..

Edirne'de yapım karşılığı sınırlı ayni hak tesisi ihalesi!

Edirne İli Güney Edirne Katı Atık Birliği Başkanlığı tarafından yapım karşılığı sınırlı ayni hak tesis tedilmesi suretiyle işletilmesi işi ihale ediliyor. 

Bolu Belediyesi Gölcük Tabiat Parkı'ndaki bungolovları kiralıyor!

Bolu Belediye Başkanlığı, Gölcük Tabiat Parkı'nda yer alan dağ köşkü, bungolov, kır lokantası ve gazinoyu sınırlı ayni hak tesisi ile kiraya veriyor..

Ayni hak tesisi nedir Haberi

Ayni hak tesisi nedir

Ayni hak tesisi nedir?


Sınırlı ve sınırsız ayni haklar olarak ikiye ayrılan ayni hak tesisi kısaca; Eşya hukukunda, mülkiyet başta olmak üzere sahip olma hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Peki bu haklar nelerdir?


Sınırlı ayni haklar; İrtifak hakkı, rehin hakkı ve taşınmaz yükü olmak üzere üçe ayrılır. İrtifak Hakkı; bir gayrimenkul ve şahıs lehine kurulan hak sahibine sınırlı yararlanma hakkı sağlamaya irtifak hakkı deniyor. Rehin hakkı; borcun ödenmemesi durumunda alacaklı kişinin hak sahibine ait malları icra yolu ile satması ve alacağını karşılamasına deniyor. Taşınmaz Yükü ise; bir taşınmazın sahibi o taşınmazdan sorumlu olmak üzere bir kimseye bir şeyi vermek ve yapmakla yükümlü tutmasına deniyor. Sınırsız ayni hak ise sadece mülkiyet hakkı olarak karşımıza çıkıyor. 


Ayni haklar; mutlaklık ilkesi, belirlilik ilkesi ve kamuya açıklık...