29 / 04 / 2024

ayni haklar ilkeleri

ayni haklar ilkeleri

Ayni hak tesisi nedir? Gayrimenkul üzerinde alım, satım, kiralama, rehin, ipotek gibi tüm işlemleri gerçekleştirebilme hakkı olan ayni hak tesisi hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..

Çıplak mülkiyet nedir?

İntifa hakkı taşınmaz mallar üzerinde kurulan ve sahibine tam kullanma hakkı veren bir ayni haktır. Bu hak ayni haklar arasında en geniş kapsamı sunar ve bu nedenle hak sahibine taşınmazı kullanma ve faydalanma hakkını verir. Peki çıplak mülkiyet hakkı nedir, ne işe yarar?

Emlakçı hakları 2015!

Taşınmaz mal alım satımı işlemlerinde taşınmaz mal sahipleri kadar emlakçıların da birtakım hakları,görevleri ve sorumlulukları bulunuyor.Emlakçı hakları nelerdir?İşte, emlakçı hakları 2015!

Apartman yöneticisi hakları ve görevleri!

Bir apartmanın sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi oluyor. Peki, yönetici nasıl atanır? Apartman yöneticisi hakları ve görevleri nelerdir? İşte apartman yönetimi..

Konutta tüketici hakları gözetilecek!

Geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe giren yeni tüketici kanunu tüketicinin haklarını daha çok gözetecek maddeler içerirken, sektör temsilcileri ise kanun sayesinde bu alandaki çürük elmaların ayrılacağını düşünüyor.

Aile konutu üzerinde eşlerin hakları nelerdir?

Eşlerin aile yaşamlarını sürdükleri evin tapusu üzerinde "aile konutu şerhi" konulabiliyor. Bu şerhin konulması eşlere karşılıklı olarak bazı hak ve sorumluluklar yüklüyor. Peki, aile konutu üzerinde eşlerin hakları nelerdir?

Kuru mülkiyet sahibinin hakları nelerdir?

Emlak üzerinde hiçbir yetkisi olmayan ancak tapu üzerinde ismi yer alan kişiye kuru mülkiyet sahibi deniyor. Peki, kuru mülkiyet sahibinin hakları nelerdir? İşte, kuru mülkiyet sahibinin hakları

Mirasçıların hakları nelerdir?

Miras hukukuna göre, bir kimsenin vefatının ardından sahip olduğu mal ve haklar yasal mirasçılarına geçiyor. mirasçıların mirası kabul etme hakkı olduğu gibi mirası reddetme hakkı da bulunuyor. Peki, mirasçıların diğer hakları nelerdir?

Ev sahibi hakları 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında tarafların hak ve sorumlulukları, 6098 sayılı Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, ev sahibinin kiracısına karşı hakları nelerdir? İşte ev sahibi hakları 2015..

Kiracı hakları 2015!

Taşınmaz kiralamalarında kira sözleşmesini imzalayan tarafların yasal hak ve sorumlulukları, Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. İşte kiracı hakları 2015...

Kiracının tahliye hakları!

Mesken ihtiyacını karşılamak için, konut kiralayan kiracıların ev sahibine karşı bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Peki, kiracının tahliye hakları nelerdir? Kiracı hangi durumlarda tahliye edilemez?

Kentsel dönüşümde kat maliklerinin hakları!

Kentsel dönüşümde, uygulama alanındaki taşınmaz maliklerinin hakları ve tapuya tescil işlemleri, kentsel dönüşüm yönetmeliğinde açıklanıyor. İşte 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu yönetmeliğindeki kat maliklerinin hakları...

Gayrimenkullerin ayni sermaye konulmasında gelir vergisi!

Gelir Vergisi Kanun tasarısında gayrimenkullerin sermaye şirketlerine ayni sermaye konulması bir satış işlemi olarak tanımlanmıştır (Tasarının 45'incinıd. 2. Fıkrası). İşte, gayrimenkullerin ayni sermaye konulmasında gelir vergisi!

Yıkılacak evde kiracı hakları!

Kira sözleşmesi süresi henüz dolmayan taşınmazları yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi durumunda sözleşme feshedilebiliyor. Peki, yıkılacak evde kiracı hakları nelerdir?

ayni haklar ilkeleri Haberi

ayni haklar ilkeleri

Ayni hak tesisi nedir?


Sınırlı ve sınırsız ayni haklar olarak ikiye ayrılan ayni hak tesisi kısaca; Eşya hukukunda, mülkiyet başta olmak üzere sahip olma hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Peki bu haklar nelerdir?


Sınırlı ayni haklar; İrtifak hakkı, rehin hakkı ve taşınmaz yükü olmak üzere üçe ayrılır. İrtifak Hakkı; bir gayrimenkul ve şahıs lehine kurulan hak sahibine sınırlı yararlanma hakkı sağlamaya irtifak hakkı deniyor. Rehin hakkı; borcun ödenmemesi durumunda alacaklı kişinin hak sahibine ait malları icra yolu ile satması ve alacağını karşılamasına deniyor. Taşınmaz Yükü ise; bir taşınmazın sahibi o taşınmazdan sorumlu olmak üzere bir kimseye bir şeyi vermek ve yapmakla yükümlü tutmasına deniyor. Sınırsız ayni hak ise sadece mülkiyet hakkı olarak karşımıza çıkıyor. 


Ayni haklar; mutlaklık ilkesi, belirlilik ilkesi ve kamuya açıklık...