15 / 05 / 2024

Ayrılık halinde miras hakları

Ayrılık halinde miras hakları

Boşanan eşin miras hakkı kapsamında boşanan eşler, bu sıfatla birbirlerinin yasal mirasçısı olamazlar ve boşanmadan önce yapılmış olan ölüme bağlı tasarruflarla kendilerine sağlanan hakları kaybederler...

İntikali yapılmamış tarım arazileri için mirasçılık belgesi istenecek!

Aktarılan son dakika detaylarına göre Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kapsamında intikali yapılmamış araziler için taahhütnameyle yapılan başvurulara itiraz edilmesi durumunda, mirasçılık belgesi talep edilecek.

Veraset belgesi nasıl alınır? E-devlet üzerinden mirasçılık sorgulaması yapılır mı?

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında en çok merak edilen belgelerden biri de veraset belgesi oldu. E-Devlet mirasçılık belgesi (veraset ilami)  TC kimlik numarası ile sorgulanarak alınabiliyor. Veraset belgesi, nedir ve nereden alınır soruları için yanıtlar haberin devamında...

Noterden mirasçılık belgesi nasıl alınır? Veraset ilamı ve mirasçılık belgesi aynı şey mi olur?

Miras kalan mülklerin üzerinde birden çok kişinin söz hakkı olabilir. Bu kişilere mirasçılar denir. Peki mirasçılık belgesi nasıl alınır? İşte bu konuda merak edilip sorulan sorular!

Yaşlılık maaşına dair bilinmeyenler! Yaşlılık maaşı eşe kalır mi?

Yaşlılık diğer adı ile 65 yaş aylığına dair pek çok soru sorulmaktadır. “Yaşlılık maaşı miras kalır mı, Yaşlılık maaşı eşe kalır mı?” soruları sıklıkla sorulmaktadır. İşte bu soruların yanıtları!

Mirasçılık belgesi nedir? Mirasçılık belgesi nereden alınır?

Mirasçılık belgesi, mirasçılara mahkeme  tarafından verilen ve mirasçı olduklarını kanıtı niteliğinde ki belgedir. Peki, mirasçılık belgesi nereden alınır?

Yaşlılık aylığı için işten ayrılmak şart mıdır?

Yaşlılık aylığı almak için işten ayrılmak gerekir mi? Yaşlılık aylığı için işi bırakmak şart mıdır? İşte detaylar!

Ölen kapıcının milyonluk mirası paylaşılamadı! 30 yıl kapıcılık, yaptı mal varlığı dudak uçuklattı!

Başkent Ankara'da 30 yıl boyunca kapıcılık yaptıktan sonra 2015 yılında vefat eden ve mirasçılarına Pursaklar'da 3 daire, Çankaya'da 8 daire, yüklü miktarda altın, 1 arsa, ve 700 bin TL bırakan Mehmet Kaşkaya'nın 5 çocuğu arasındaki miras davası 9 yıldır devam ediyor.

Mirasçılık belgesi harcı 2022!

Miras intikal işlemi gerekli olan belgeler arasında mirasçılık belgesi yer alıyor. Peki, mirasçılık belgesi harcı 2022 ne kadar oldu?

Mirasçılık belgesi ve gaiplik kararı nasıl alınır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde mirasçılık belgesinin nasıl alınacağını ve mirasta gaiplik kararını kaleme aldı. 

Bekara ev verilmemesi ayrımcılık sayıldı!

Anayasa Mahkemesi Batman Hasankeyf'te yapılan baraj nedeniyle yerleşim alanına taşınması projesinden bekar olanın faydalanamamasını ayrımcılık olduğu yönünde hüküm verdi. 

Mirasçılık belgesi istemi dilekçesi 2021!

Bir kimsenin vefat etmesinden sonra kalan miras, yasal mirasçıları ve mirasçıların oranları mirasçılık belgesinde yer alıyor. Bu belge bir dilekçe ile yetkili mahkemeye başvuru yapılarak alınabiliyor. İşte mirasçılık belgesi istemi dilekçesi 2021...

Kiracılıkta ayrımcılık sebebiyle yapılan başvurular mecliste!

Kiracılıkta görülen ayrımcılık sebebiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna yapılan başvurular meclis gündemine taşındı. CHP'li Gürer, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Mirasçılık belgesi harcı 2021!

Bir kimsenin vefat etmesi durumunda,  yakınlarına kendisinden miras kalması halinde; bu mirasçıların kimler olduğunu gösteren belgeye mirasçılık belgesi deniyor. Peki, mirasçılık belgesi ne kadara alınıyor? Mirasçılık belgesi harcı 2021 ne kadar?

Ayrılık halinde miras hakları Haberi

Ayrılık halinde miras hakları

Boşanan eşin miras hakkı!

Türk Medeni Kanunu gereğince, mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebiliyor.


Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.


Yoksulluk nafakası

Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.


Tazminat ve nafakanın ödenme biçimi

Maddî tazminat ve yoksulluk nafakasının toptan veya durumun gereklerine göre irat biçiminde ödenmesine karar verilebilir. Manevî tazminatın irat biçiminde ödenmesine karar verilemez.


İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü hâlinde kendiliğinden kalkar;...