15 / 05 / 2024

belediyeler nasıl çalışır

belediyeler nasıl çalışır

Belediyelerin kurulması hangi durumda zorunlu oluyor? Belediyeler nasıl kurulur? Merak ediyorsanız, yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

TOKİ'ye başvuranlar dikkat! TOKİ para iadesini kimler, nasıl alır? Bir bir açıklandı! Şimdi bakın! 

TOKİ'ye başvuru yapan ancak kurada ismi çıkmayan binlerce vatandaş, para iadesinin nasıl yapıldığını merakla araştırıyor. Peki TOKİ para iadesini kimler, nasıl alır?

Miras kalan arsa hissemi üzerime nasıl alırım?

Miras kalan arsa hissemi üzerime nasıl alırım? sorusu pek çok insan tarafından sorulmaktadır. İşte sorulan soruların yanıtları!

Isı pompası nedir, nasıl çalışır, evlerde nasıl kullanılır?

AB ülkelerinin Rusya'ya enerji bağımlılığından kurtulmak için kullanımının yaygınlaştırmayı düşündüğü ısı pompası nedir, nasıl çalışır, evlerde nasıl kullanılır? İşte detaylar...

Varlık Fonu nedir, nasıl çalışır?

Halkbank, THY, Ziraat Bankası, PTT, BİST, BOTAŞ, Çaykur, Eti Maden, Türksat gibi şirketler Varlık Fonu'na katıldı. Peki Varlık Fonu nedir? Varlık Fonu nasıl çalışır? İşte tüm detaylar...

Gayrimenkul sektöründe sistem nasıl çalışır?

Zaman Gazetesi Köşe Yazarı olan Yrd. Doç. Dr. Mimar Ahmet Turan Köksal bugünkü yazısında gayrimenkul yatırımını ve yatırımda sistemin nasıl çalıştığını anlattı. İşte o yazı...

Konut kredisinde satıcı parasını nasıl alır?

Kredi başvurusunun onaylanması ve sözleşmenin imzalanması için kişinin ve evin bazı özelliklere sahip olması gerekiyor. Onaylanan kredi ödemesi kime yapılır? Konut kredisinde satıcı parasını nasıl alır?

Merkezi ısıtma sistemi nasıl çalışır?

Merkezi sistemle ısınan binalarda, her dairenin ne kadar ısı tükettiğini tespit edilmesi için ısı pay ölçer kullanılıyor. Peki, merkezi ısıtma sistemi nasıl çalışır?

Isı pay ölçer sistemi nasıl çalışır?

Isı pay ölçer; Birçok apartmanda kullanılan ortak ısınma sistemlerinin yakıt masraflarını adaletli dağıtma amacı taşıyan sistem olarak biliniyor. Peki, ısı pay ölçer sistemi nasıl çalışır?

Tapu takas uygulaması nasıl çalışır?

Yeni tapu takas uygulaması, Mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi sırasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukların önlenmesi amacıyla oluşturuldu. Peki, tapu takas uygulaması nasıl çalışır?

Elektrik faturasını üzerime nasıl alırım?

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kullanılabilmesi için bağımsız bölümün aboneliklerinin kullanıcı adına olması gerekiyor. Peki, yeni eviniz için "Elektrik faturasını üzerime nasıl alırım?" diyorsanız işte yanıtı...

Müteahhit kaçtı, iskan nasıl alınır?

Yapı kullanma izni alım sürecinde hak sahipleri kimi zaman müteahhit yüzünden problem yaşayabiliyor. Müteahhit, projesine uygun inşaat yapmadığı zaman ve borçlarını ödemediği zaman iskan verilmiyor. Peki, bu durumda iskan nasıl alınır?

Kentsel dönüşümde güçlendirme kararı nasıl alınır?

Kentsel dönüşümde riskli yapılar yıkılırken, ekonomik ömrü tamamlanan kimi binalarda ise güçlendirme uygulanıyor. Peki, güçlendirmeye üçte iki (2/3) çoğunluk ile mi karar verilecek? Kentsel dönüşümde güçlendirme kararı nasıl alınır?

Kaçak binaya ruhsat nasıl alınır?

Kaçak binalar, İmar Kanunu kapsamında belirtilen ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan inşa edilen yapıları ifade ediyor. Peki, kaçak binaya ruhsat alınır mı? Kaçak binaya ruhsat nasıl alınır?

belediyeler nasıl çalışır Haberi

belediyeler nasıl çalışır

Belediyeler nasıl kurulur?

Belediye Kanununa göre, belediyelerin il ve ilçe merkezlerinde kurulması zorunlu oluyor. Bunun yanı sıra nüfusu 5 bin ve üzeri olan yerleşim birimlerinde belediyeler kurulabiliyor.


Belediyelerin kuruluşu ve sınırları ile ilgili hükümler Belediye Kanunu'nda madde 4 ile madde 5'te yer alıyor. Söz konusu maddeler şu şekilde sıralanıyor;


Belediyenin Kuruluşu ve Sınırları

Kuruluş

MADDE 4. — Nüfusu 5.000 ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabilir. İl ve ilçe merkezlerinde belediye kurulması zorunludur. İçme ve kullanma suyu havzaları ile sit ve diğer koruma alanlarında ve meskûn sahası kurulu bir belediyenin sınırlarına 5.000 metreden daha yakın olan yerleşim yerlerinde belediye kurulamaz.


Köylerin veya muhtelif köy kısımlarının birleşerek belediye kurabilmeleri için meskûn sahalarının, merkez kabul edilecek yerleşim yerinin meskûn sahasına azami 5.000 metre mesafede bulunması ve nüfusları...