06 / 05 / 2024

Bina aidatı ne zaman ödenir

Bina aidatı ne zaman ödenir

Binada tüm malikler kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak katılmaları gerekiyor. Peki, bina aidatı ödemeyen ev sahibine ne yapılır?

Kiracı ev sahibine aidat borcu bırakırsa hakkında ne yapılır?

Kiracılar ev sahiplerine sıkıntı yaratıp aralarındaki ev sahibi kiracı ilişkisini zora sokabiliyorlar. Kiracıların ev sahiplerine aidat borcu bıraktığı durumlar yaşanabiliyor. Ev sahipleri peki böyle bir durumda ne yapabilirler.

144 bin yapıda Bina Kimlik Sistemi’ne geçildi! 

Bina Kimlik Sistemi’ne ilişkin değerlendirmeler yapan Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı “144 bin yapıda ‘Bina Kimlik Sistemi’ne geçildiğini dile getirerek, bu kapsamda binaların da periyodik bakımlarının yapılmış olacağını söyledi.

Depreme dayanıklı bina nasıl tasarlanır? Depreme dayanıklı olması için ne yapılmalıdır?

En yıkıcı doğal afetlerden biri olan deprem, can ve mal kaybına neden oluyor. Bu nedenle günümüzde depreme dayanıklı bina uygulamaları da yaygınlaştı. Peki depreme dayanıklı binalar nasıl yapılır ve depreme dayanıklı olması için ne yapılmalıdır?

İnşaat maliyetlerindeki yıllık artış yüzde 47,95’e düştü! Bina maliyetlerinde son durum ne? 

İnşaat maliyet endeksi, Mayıs ayında yıllık yüzde 47,95, aylık yüzde 0,54 yükseldi. Peki bina maliyetlerinde son durum ne? 

Çelik konstrüksiyon bina nedir? 178 metrekare 3+1 çelik konstrüksiyon bina fiyatı ne kadar?

Gelişen teknoloji ile beraber sadece kullandığımız cihazlar değil aynı zamanda mimari yapılarda gelişiyor. Buna en iyi örnek ise çelik konstrüksiyon binalar. Peki, çelik konstrüksiyon bina fiyatları ne kadar? İşte detaylar...

Binasının depreme dayanıklı olup olmadığını merak edenler dikkat! Bina risk tespitinin maliyeti ne kadar?

Jeofizik mühendislerinden "binalarda risk tespiti" uyarısı geldi. Binasının depreme dayanıklı olup olmadığını merak edenler dikkat! Bina risk tespitinin maliyeti ne kadar? İşte uzaman isimden dikkat çeken açıklama...

Dünya Bankası açıkladı! Depreme dayanıklı bina maliyeti ne kadar?

Türkiye'nin yapı stoğunun yenilenmemiş olması önüne geçilemez sorunlara sebep olduğu ortaya çıktı. Dünya Bankası'na göre  Türkiye'de evleri emniyetli duruma sokmanın bedeli 465 milyar dolar yani yaklaşık 8,7 trilyon TL.

10 ilde binlerce bina yıkıldı! Kredi ile ev alanların durumu ne olacak? Depremzedeler dikkat!

Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle binlerce bina yıkıldı. Bu binalar arasında kredi ile satılan konutlar da yer alıyor. Peki kredi ile konut alanlar ne yapacak? İşte ayrıntılar...

Konut sitelerinde aidat krizi! Fahiş aidata karşı ne yapılabilir? Aidat önerileri 10 maddede tüm detaylarıyla!

Konut sitelerinde aidat krizi başladı. Peki fahiş aidata karşı ne yapılabilir? Aidat önerileri 10 maddede tüm detaylarıyla!

Betonarme bina metrekare maliyeti 2023! Betonarme bina metrekare maliyeti 2023'te ne kadar oldu?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2023 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri resmen açıklandı. 2023 yılı inşaat maliyet bedelleri, 81 seri nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer aldı. Peki, betonarme bina metrekare maliyeti 2023 ne kadar oldu?

Aidat ücretlerine ne zaman indirim yapılacak? Site aidatınıza zam yapıldıysa bu ayrıntıya dikkat edin!

Artan konut fiyatlarına gelen zamlar yetmezmiş gibi vatandaş fahiş şekilde artan aidat ücretlerine de yetişemiyor. Peki site yönetimi kafasına göre aidat ücretine zam yapabilir mi? Site aidat ücretlerinde ne zaman indirime gidilecek? İşte detaylar…

Kiracı aidat ödemezse ne olur?

Apartman ya da site yönetimi tarafından ortak kullanım giderlerinin karşılanabilmesi için aidat adı altında ücretler toplanıyor. Bu aidat kiracı veya ev sahiplerinden tahsil ediliyor. Peki, Kiracı aidat ödemezse ne olur? Kiracının ödemediği aidattan ev sahibi mi sorumludur? İşte tüm merak edilenler.

Yüksek aidat ödememek için ne yapılır?

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen aidat konusunda sular durulmuyor. Peki yüksek aidat ödememek için ne yapılır?

Bina aidatı ne zaman ödenir Haberi

Bina aidatı ne zaman ödenir

Bina aidatı ödemeyen ev sahibine ne yapılır?

Kat Mülkiyet Kanunu'na göre, temizlik,bakım ve onarım,bekçi,bahçıvan gibi giderlerinin ödenmesi için kat maliklerinden belirlenen oranlarda eşit olarak bina aidatı ödemesi gerekiyor. 


Kat malikleri tarafından belirlenen bina aidatı kat malikleri kurulu tarafından belirlenen tarihlerde ve belirlenen miktarda alınıyor.


Apartman aidatı makbuz karşılığında elden alınabiliyor. Ancak bağımsız bölüm sayısının fazla olması durumunda, aidatı elden almak zaman zaman sorun yaratabiliyor.


Bu nedenle apartman yöneticileri, online kredi kartı ile tahsilat sistemi olan sistemleri de kullanabiliyor. 


Bina gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabiliyor. 


Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme...