29 / 04 / 2024

Bina yönetiminde denetçi ne yapar

Bina yönetiminde denetçi ne yapar

Bina denetçisi, binadaki kat malikleri kurulu adına; apartman yönetici veya yönetim kurulunu denetleyen kimseye deniyor. Peki, bina yönetiminde denetçinin görevleri nelerdir?

TTB'den kritik Hatay raporu: Bina yıkımları mevzuata ve bilimsel kriterlere uygun değil!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu’nun Hatay’a ilişkin açıkladığı raporda, bina yıkımı ve enkazın kaldırması gibi basamakların mevzuata ve bilimsel kriterlere uygun olmadığı belirtildi.

Bakanlık resmen duyurdu! Bina yıkımlarında son dakika gelişmesi! 2023'ün sonuna kadar...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bina yıkımlarında, akredite kuruluşlardan alınmış "uygun test raporlu" toz bastırma sistemlerinin, 2023 yılının sonuna kadar kullanılabileceğini duyurdu. İşte ayrıntılar...

TÜSİAD'da flaş yönetim değişkliği! Başkanlık koltuğuna sürpriz isim geldi

Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin tepe yönetiminde sürpriz bir değişiklik yaşandı. TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan'ın şaşırtan çıkışı sonrası adı başkanlık için önerilen Orhan Turan, Simone Kaslowski'den görevi devraldı.

Kocaeli'de 489 bina yıkıldı!

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin derinden etkilediği Kocaeli'de kentsel dönüşüm kapsamında 489 bina yıkıldı...

Binalarda yönetici ve denetçi görevleri nasıl bırakılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda yönetici ve denetçi görevlerinin nasıl feshedilebileceğini kaleme aldı. 

Artvin'de sel sonrası 39 bina yıkıldı!

Artvin'de hafta içi meydana gelen yağışlar nedeniyle yaşanan sel felaketleri nedeniyle Arhavi ilçesinde 39 bina yıkılırken 1459 bina hasar gördü.

Rize'deki selde 47 bina yıkıldı, 99 binada ağır hasar var!

Hasar tespit çalışmalarının hız kesmeden devam ettiği Rize'de, 47 bina yıkıldı, 99 binada ise ağır hasar tespit edildi.

3 maddede site yönetiminde mecburiyetler!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "3 maddede site yönetiminde mecburiyetler" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Apartmanlardaki denetçi yöneticilik de yapabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda okuyucu, apartman yöneticisinin defterleri denetçi olarak kendisine bıraktığını ve gittiğini belirtti. Okuyucu, bir kişinin hem denetçilik hem yöneticilik yapıp yapamayacağını sordu.

Bina yönetim planı örneği!

Kanun kapsamında bina yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmüne sahip olurken, apartmanın yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini gösteriyor. Peki bina yönetim planı nasıl hazırlanıyor? İşte bina yönetim planı örneği...

12 maddede site yönetiminde anlaşmazlıkların çözümü!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "12 maddede site yönetiminde anlaşmazlıkların çözümü" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Bina ve tesis yönetiminde acil yapılması gerekenler!

İTU İşletme Mühendisi, İAU Emlak Yönetimi mezunu, İSG Uzmanı, Kat milkiyeti ve Yönetim Mevzuat Danışmanı ve Eğitmeni Bilirkişi Ozan Özen, bina ve tesis yönetiminde sektörün önünü açacak çözümleri açıkladı. Özen, "Bina ve Tesis Yöneticiliği başlığında da yapılacaklar listesi hep artıyor" dedi.

Marmaris'te 30 bina yıkılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar barışı affından faydalanamayan Muğla’nın Marmaris ilçesi Bozburun, Selimiye ve Söğüt Mahallelerinde kaçak 30 binanın yıkımı için harekete geçti. Bina sahipleri yıkımların hiç değilse salgın sonuna bırakılmasını talep etti.

Bina yönetiminde denetçi ne yapar Haberi

Bina yönetiminde denetçi ne yapar

Bina yönetiminde denetçinin görevleri!

Bina denetçisi, binadaki kat malikleri kurulu adına; apartman yönetici veya yönetim kurulunu denetleyen kimseye deniyor.  Bina  yönetim denetimi, denetçinin olmaması halinde kat malikleri tarafından da yapılabiliyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre, bina yönetim denetimi ne seçilecek kimsenin kat malikleri kurulunun arasından olması zorunluluğu bulunuyor. 


Denetçiler olağan olarak yapılan genel kurulunda yöneticiler ile birlikte seçiliyor. Denetçinin görevi bir sonraki genel kurulda son buluyor. Peki, bina yönetiminde denetçisinin görevleri nelerdir?


Bina yönetiminde denetçisinin görevleri!

Bina denetçisinin görevi, bina  yönetiminin görevlerini yerine getirip getirmediğini denetlemek olarak ifade ediliyor. 


Denetim için secilen kimse veya kimseler, denetimleri üç ayda bir yapabiliyor. Denetim sonucunda ise denetçi, yönetim hakkındaki düşüncelerini "Bina denetim raporu" kapsamında belirtiyor. Apartman denetçisinin görevlerini özetlemek gerekirse;


- Denetçi, yöneticinin görevdeki tutumunu denetler

- Denetçi apartmanın hesaplarını denetler

- Denetim...