08 / 05 / 2024

binada çıkma nedir

binada çıkma nedir

Binalarda azami bina alanı dışında bazı şartların oluşması halinde bina çıkmalarına izin verilebiliyor. Söz konusu bina çıkmaları haberimizde yer alıyor...

Çıkma kat nedir? Çıkma kat hesabı nasıl yapılır?

Binaların zemin katından dışarıya doğru uzanabilen ve yasal düzenlemelere uygun olarak inşa edilen ek yapı elemanlarına çıkma denir. Ancak çıkma kat için gereken bazı prosedürler ve kurallar vardır. Peki çıkma kat nedir, çıkma kat hesabı nasıl yapılır? İşte çıkma kat ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Deprem bölgesinde ayakta kalan 2 binada gündeme gelen sismik izolatör nedir?

Kahramanmaraş depremlerinde iki hastane binası ayakta kaldı. Bu binaların zemininde kullanılan sistem merak konusu oldu. Sismik izolatör olarak kullanılan sistem nedir ve nasıl işe yarıyor?

Bina Kimlik Sistemi nedir 2021?

Binada yaşayanların nüfus bilgilerinden binanın teknik özelliklerine kadar pek çok bilgiyi bir arada toplayacak bina kimlik belgesi uygulamaya alınıyor? Bina Kimlik Sistemi nedir 2021? İşte tüm merak edilenler...

Binalarda eklenti nedir? Nasıl anlaşılır?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bir binada eklentiden söz ediliyor. Eklenti nedir, nasıl anlaşılır?' sorusunu yanıtladı.

Binada gürültü yapmanın cezası nedir?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen '' binada gürültü yapmanın cezası nedir?'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı... 

Doğalgazlı binada soba yakmanın cezası nedir?

Doğalgazlı binada sobanın kullanılmayacağı kararına rağmen kimi malikler doğalgazlı binada soba yakmaya devam edebiliyor. Peki, doğalgazlı binada soba yakmak yasak mı? Doğalgazlı binada soba yakmanın cezası nedir?

Kat çıkma izni nedir?

5 kat izin verilen bir yere 3 veya 4 katlı bir bina da inşa edilebiliyor. Peki, bu şekilde imar hakkından daha az katlı olarak inşa edilen yapılar için kat çıkma izni alınır mı? Kat çıkma izni nedir?

Kiralanan evden erken çıkma cezası nedir?

İşyeri ve mesken kiralamalarında kiracı ile yaşanan sorunlar arasında kiracının erken tahliyesi yer alıyor. Kiralanan evden erken çıkma cezası nedir? Sözleşme bitmeden evden çıkan kiracıya ne yapılır?

Zorunlu deprem (dask) poliçesi nedir?

Her binada yaptırılması gereken zorunlu deprem (dask) poliçesi nedir? Zorunlu deprem sigortası için nereye başvurulur? Zorunlu deprem (dask) poliçesi için gerekli belgeler nelerdir? Zorunlu deprem sigortası nasıl yapılır?

Motif çıkma nedir?

İmar yönetmeliğine göre binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma ile motif çıkma yapılabiliyor. Peki motif çıkma nedir?

Açık çıkma nedir?

Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabiliyor. Peki binalarda açık çıkma nedir? Açık çıkma sınırı ne kadardır?

Kapalı çıkma nedir?

Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabiliyor. Peki binalarda kapalı çıkma nedir? Kapalı çıkma sınırı ne kadardır?

Binada bağımsız bölüm ilavesi nedir?

Binada bağımsız bölüm ilavesi nedir? Bir apartmana kat ilavesi hangi şartların sağlanması ile yapılabiliyor? İşte binaya bağımsız bölüm ilavesi ile ilgili yasal hükümler bu haberde...

binada çıkma nedir Haberi

binada çıkma nedir

Bina çıkmaları!

Bina çıkmaları ile ilgili hususlara Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği kapsamında yer veriliyor. Bu yönetmeliğe göre, bazı şartların teşkil etmesi halinde açık ve kapalı çıkma yapılmasına izin veriliyor.


Konu ile ilgili hususlar Yönetmeliğin 23. maddesinde "Çıkmalar" başlığı altında bulunuyor.


Çıkmalar

Madde 23 


Binalarda tespit edilen azami bina alanı dışında aşağıdaki şartlarla kapalı veya açık çıkma yapılabilir:


1) Açık çıkmalar binanın her cephesinde, kapalı çıkmalar binanın yalnızca ön ve arka cephelerinde yapılabilir.


2) Çıkmalar parsel sınırını taşamaz.


3) Arka ve yan komşu mesafesi içinde kapalı çıkma yapılamaz.


4) Ön bahçelerde yapılacak çıkmalar parselin yol sınırına 3.50 metreden fazla yaklaşmak


5) Ön ve arka cephelerde yapılacak kapalı çıkma genişliği 1.50 metreden, yan komşu mesafelerinde yapılacak açık çıkma genişliği 1.00 metreden fazla olamaz.


6) Açık çıkma uzunluğu bina cephesinin 2/3 ünden fazla...