09 / 01 / 2025

Binalara kot verilmesi

Binalara kot verilmesi

Plansız alanlarda yapılacak yapıların, ön ve yol kenarına rastlayan yan bahçe mesafelerini minumum 5 metre olabiliyor. Arka bahçe mesafesi bina yüksekliğinden az olamıyor. Peki, plansız alanlarda binalara kot nasıl verilir?

Binanın kot aldığı nokta!

Binanın kot aldığı nokta, yoldan, tabii zeminden ve köşe başı parselden başlıyor. Genel olarak binaların cephe aldığı bordür taşı üst seviyesinden (tretuvar) binalara kot veriliyor....

Kot nedir?

Kot nedir? sorusunda binalara verilen kotun üç şekilde uygulandığını söyleyebiliriz. Bu uygulamalar; yoldan kotlandırma, tabii zeminden kotlandırma ve köşebaşı parsellerde kotlandırma şeklinde karşımıza çıkıyor...

Binalara kot verilmesi!

Binalara kot vermek ne demek? Binalara nasıl kot verilir? Merak ediyorsanız "Binalara kot verilmesi" ile ilgili detaylara ulaşmak için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Prof. Dr. Altunışık, 6 Şubat'ta yıkılan binalara ilişkin hazırladıkları rapor hakkında bilgi verdi

Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremde 11 kentte büyük bir yıkım meydana geldi. Bu kapsamda çalışma yapan Prof. Dr. Altunışık, 6 Şubat'ta yıkılan 500'e yakın binalara ilişkin hazırladıkları rapor hakkında bilgi verdi.

TBMM'de kira düzenlemesi gündemde: Yüzde 25'e uymayan ev sahibine 1 ila 3 yıl hapis cezası verilmesi planlanıyor!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni dönemde kira düzenlemesi gibi önemli yasaların hayata geçirilmesini planlamaktadır. Kira artışını sınırlayan düzenlemenin süresinin uzatılması beklenirken, fahiş kira artışı yapanlara 1 ila 3 yıl hapis cezası verilmesi planlanmakta...

Binalara deprem testi nasıl ve nereden yaptırılır? Deprem dayanıklılık sonucu kaç günde çıkar? Tek tek açıklandı! 

Oturduğu binanın sağlamlığından emin olmak isteyenler bina dayanıklılık testi ile ilgili detayları merak ediyor. Peki binalara deprem testi nasıl ve nereden yaptırılır? Deprem dayanıklılık sonucu kaç günde çıkar?

İBB'den İstanbul’daki riskli binalara 10 yıl vadeli yeni finansman: Ana parayı vatandaş, faizi İBB ödeyecek! 

İBB, çürük binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi amacıyla yeni bir finans modeli hazırlandı. Riskli binalara 10 yıl vadeli yeni finansman: Ana parayı vatandaş, faizi İBB ödeyecek! 

Karot testine talep katlandı! Binaya yapılacak test zarar verir mi? Karot testi binalara zararlı mı? 

Vatandaşlar karot testi yaptırarak binalarının sağlamlığını öğrenmek istiyor ancak binalardan alınacak parçanın zarar verebileceği endişesi vatandaşları tedirgin ediyor. Peki binaya yapılacak test zarar verir mi? Karot testi binalara zararlı mı? 

Ahmet Ercan üzerine basa basa konuştu! Altında fırın, pastane, pizzacı olan binalara şok uyarı!

Kahramanmaraş merkezli 11 ili vuran depremlerin ardından uzmanlardan peş peşe gelen uyarıları bir yenisi eklendi. Prof. Dr Ahmet Ercan, altında fırın, pastane ve pizzacı bulunan binalara çok önemli uyarıda bulundu.

İstanbul'da az katlı ve genç binalara ilgi artıyor!

Gayrimenkul Uzmanı Arzu Turan asrın felaketi olarak belirtilen depremlerden sonra, İstanbul'da az katlı ve genç binalara ilginin arttığını söyleyerek, önemli açıklamalar yaptı. İşte detaylar...

Düzce’de hasarlı binalara güçlendirme yapılmadan yapı kayıt belgesi verildi iddiası!

Düzce’de hasarlı binalara güçlendirme yapılmadan yapı kayıt belgesi verildi iddiası gündeme geldi. İnşaat Mühendisleri Odası Düzce Temsilcisi Ayşe Emiroğlu, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

İstanbul'da yıkılacak binalara eski imar hakkı verilecek!

İstanbul'da kentsel dönüşümün önünü açacak yeni bir karara imza atıldı. İBB Meclisi'nde alınan karara göre; kentsel dönüşüm ile yıkılacak binalara ilk imar hakları geri verildi. 

Depreme dayanıklı yapılar öncelikli olmalı!

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, 17 Ağustos Marmara Depremi yıldönümü vesilesiyle mesaj yayınladı. Küçükoğlu mesajında depreme dayanıklı binalara öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

Koronavirüs salgını, prefabrik çelik binalara talebi artırdı!

Tüm dünyadaki dengeleri alt üst eden koronavirüs salgını prefabrik çelik binalara talebi artırdı...

Binalarda kot nedir?

İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye kot deniyor. Peki binalarda kot nedir? Binalara kot nasıl verilir? İşte tüm merak edilenler...

Koronavirüs salgını prefabrik modüler çelik binalara talebi artırdı!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını prefabrik modüler çelik binalara talebi artırdı...

Binalara kot verilmesi Haberi

Binalara kot verilmesi

Plansız alanlarda binalara kot nasıl verilir?

Plansız alanlarda yapılacak yapıların, ön ve yol kenarına rastlayan yan bahçe mesafelerini minumum 5 metre olabiliyor. Ancak, mevcut teşekkülde bu mesafeler 5 metreden fazla ise bu teşekküle uyulur.


Bitişik olmayan yan ceplerde, çelik, kagir ve benzeri yapılarda minumum 3 metre, diğer yapılarda ise minumum 5 metre mesafe bırakılması gerekiyor.


Ön bahçesiz bitişik veya blok olarak teşekkül etmiş yerlerde, mevcut teşekküle uygun olarak yapılacak uygulamayı takdire Belediye yetkilidir. Ancak blok uygulamalarında blok her halkarda 40 metreyi aşamıyor.


Arka bahçe mesafesi bina yüksekliğinden az olamaz. Peki, plansız alanlarda binalara kot nasıl verilir?


Binalara parselin yüz aldığı yolun:

1) Bordür taşı konulmuş ise binanın ön cephe hattı ortası hizasındaki bordür taşı üst seviyesinden,


2) Yol kaplaması yapılmamış, bordür taşı konulmamış ise, bina ön...