24 / 07 / 2024

bir konutun net alan hesabı

bir konutun net alan hesabı

Bir konutun alan hesabı iki farklı şekilde yapılıyor. Konutun brüt alanı, dairenin bütün alanları dahil toplam metrekareyi söylerken, konutun net alanı ise yalnız kullanılabilen alanlar oluyor. Peki, konut net alanı nasıl hesaplanır?

İstanbul'da ortalama bir konut kaç Toyota Corolla ediyor?

Şehir Plancısı ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu yaptığı paylaşımda Corolla İstanbul Konut Fiyat İndeksi yatayda seyrettiğini belirterek, İstanbul'da ortalama bir konutun 2,8 Toyota Corolla ettiğini açıkladı.

Bir evin fiyatı nasıl belirlenir?

Konut fiyatlarındaki yükseliş yavaşlasa da artmaya devam ediyor. Vatandaş piyasada talep edilen fiyatlardan şikayetçi. Peki bir konutun gerçek fiyatı nasıl belirlenir? Fiyat üzerinde hangi faktörler etkili. İşin uzmanı tek tek anlattı.

Ortalama bir konutun fiyatı 15 yıllık asgari ücrete eşitlendi!

Ülke genelinde konut fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Fahiş rakamlardan dolayı vatandaşlar konut sahibi olmakta zorlanırken, Şehir Plancısı Celal Erdoğdu konut fiyatlarını asgari ücretle karşılaştırdı ve ortalama bir konut fiyatının 15 yıllık asgari ücrete eşit olduğunu söyledi. 

Konut fiyatlarının en çok arttığı illerin başında geliyor! Ortalama konut fiyatı 3.1 milyon lirayı aştı!

Konut fiyatları ülke genelinde artmaya devam ediyor. Son zamanlarda konut fiyatlarındaki en yüksek artışlarla dikkat çeken Kocaeli'de ortalama bir konutun fiyatı 3 milyon 100 bin TL oldu.

Ev hayalleri kabus oldu: Hem faizler hem de fiyatlar uçunca, vatandaşlar banka kapısından geri döndü!

Türkiye'de ortalama bir konutun fiyatı 3 milyon TL'ye yaklaşırken, yeni bir konut sahibi olmak isteyenler de yüksek faiz oranları sebebiyle bankaların kapısından geri döndü. 

Futbolcu Caner Erkin’e ‘icra’ şoku!

Eyüpspor’da oynayan Caner Erkin, Ataköy’deki lüks bir konutun alımı için senet imzaladı. Caner Erkin, günü geldiğinde senetlerin ödemesini gerçekleştirdi fakat Erkin’in 120 bin TL'lik iki senedi, 3.bir kişiye verildi. Bu kişi de senetleri Caner Erkin’e karşı icraya koydu. 

Asgari ücretlinin konut hayalinde 22 yıl detayına çok şaşıracaksınız!

2023 yılının Kasım ayı itibarıyla İstanbul’da 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 4 milyon 453 bin 250 liraya yükseldi. Asgari ücretlinin İstanbul’da bir konut alabilmesi için 22 yıl boyunca maaşını tek kuruşuna dokunmadan biriktirmesi gerekiyor.

Kira sözleşmelerinde ince ayrıntı! Yazılı kira sözleşmesi verilmediğinde kontrol ev sahibinde!

İstanbul gibi büyükşehirlerde bir konutun tahliye etmenin en pratik yolunun elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerini ev sahibinin uhdesinde tutarak kiracıya yazılı bir kira sözleşmesi vermemek olduğunu söyleyen Avukat Eyyup Akıncı kira sözleşmesindeki ince ayrıntıları açıkladı.

Konut fiyatları yüzde 86,5 arttı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan rakamlara göre ortalama konut fiyatları 2023 yılının Ekim ayında yıllık bazda yüzde 86,5 artış gösterdi. 100 metrekare büyüklüğündeki bir konutun ülke genelindeki ortalama fiyatı 3 milyon liranın üzerine çıktı.

Kiralar dudak uçuklatıyor! İstanbul'da ortalama kira bedeli 17 bin Türk Lirası oldu...

Günümüz şartlarında maalesef barınma krizi son hızıyla artıyor. Satılık ve kiralık konut bedellerine bakıldığında asgari ücretle çalışan bir vatandaşın ev tutması neredeyse imkansız olabiliyor. 100 metrekarelik bir konutun kirası ortalama olarak 17 bin Türk Lirası oldu. İşte detaylar... 

Uzmanlar emlak vergisinin düşürülmesini istiyor! 'Yüzde 1'e düşürülmeli'

Gayrimenkul satışlarında alıcıdan ve satıcıdan yüzde 2 vergi alındığını söyleyen İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Rakamlar arttı. 5 milyon TL’lik bir konutun satışında 200 bin TL vergi ödeniyor. Devletin bu oranı düşürmesi gerekiyor” dedi.

İstanbul'da 100 metrekarelik bir konutun kirası 16 bin TL'yi aştı! Öğrenciler ucuz kiralık ev bulamıyor! 

İstanbul'da üniversite okuyan öğrencilerin en büyük sorunlarından biri barınma oldu. İstanbul'da 100 metrekarelik bir konutun kirası 16 bin TL'yi aşarken, daha ucuza kiraya verilen evlerin bakımsızlıkları şaşkına çevirdi. İşte ayrıntılar...

150 metrekarelik bir konutun maliyeti 4 milyon TL'den başlıyor! Sektörden sosyal konut çağrısı! 

Artan inşaat ve arsa maliyetleri sonrası müteahhit de konut üretiminde temkinli davranmaya başladı. Açıklanan rakamlara göre, 150 metrekarelik bir konutun maliyeti 4 milyon TL'den başlayan fiyatlara yükseldi. Sektör temsilcileri önerilerini sıraladı... 

bir konutun net alan hesabı Haberi

bir konutun net alan hesabı

Konut net alanı nasıl hesaplanır?

Bir konutun alan hesabı iki farklı şekilde yapılıyor. Konutun brüt alanı, dairenin bütün alanları dahil toplam metrekareyi söylerken, konutun net alanı ise yalnız kullanılabilen alanlar oluyor.


Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde de bağımsız bölüm net alanı;

Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alan olarak ifade ediliyor. Peki, konut net alanı nasıl hesaplanır?


Bu alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merpenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi...