24 / 07 / 2024

Bir konutun rayiç bedeli nasıl hesaplanır

Bir konutun rayiç bedeli nasıl hesaplanır

Rayiç bedel nedir? Rayiç bedel konut alım-satımlarında belirlenmiş olan bedele denir. Diğer bir deyişle Rayiç bedel,bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki satış bedeli demektir. Rayiç bedelin hesaplanmasında esas olan güncel piyasa koşullarıdır.

İstanbul'da ortalama bir konut kaç Toyota Corolla ediyor?

Şehir Plancısı ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu yaptığı paylaşımda Corolla İstanbul Konut Fiyat İndeksi yatayda seyrettiğini belirterek, İstanbul'da ortalama bir konutun 2,8 Toyota Corolla ettiğini açıkladı.

İslam Memiş uyardı, bunu yapmazsan malın ile aranda derin bir hüzün oluşur!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, satın alınan konutun 1 milyon TL'den, 3 milyon TL'ye yükselmesinin kazanç olmadığını söyleyerek, önemli bir uyarı yaptı. İşte İslam Memiş'in o paylaşımı...

İstanbul'da 10 daireli bir apartmanın inşaat maliyeti 30 milyon TL!

Konut fiyatları, inşaat maliyetlerindeki artışla bilikte yükselmeye devam ediyor. Vatandaşlar konut almakta zorlanırken, özellikle İstanbul'da barınma büyük sorun haline geldi. Oysa ki İnşaat doktoru İstanbul'da konutun çok önemli bir yatırım aracı olduğunu belirtti.

Bir evin fiyatı nasıl belirlenir?

Konut fiyatlarındaki yükseliş yavaşlasa da artmaya devam ediyor. Vatandaş piyasada talep edilen fiyatlardan şikayetçi. Peki bir konutun gerçek fiyatı nasıl belirlenir? Fiyat üzerinde hangi faktörler etkili. İşin uzmanı tek tek anlattı.

Ortalama bir konutun fiyatı 15 yıllık asgari ücrete eşitlendi!

Ülke genelinde konut fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Fahiş rakamlardan dolayı vatandaşlar konut sahibi olmakta zorlanırken, Şehir Plancısı Celal Erdoğdu konut fiyatlarını asgari ücretle karşılaştırdı ve ortalama bir konut fiyatının 15 yıllık asgari ücrete eşit olduğunu söyledi. 

Konut fiyatlarının en çok arttığı illerin başında geliyor! Ortalama konut fiyatı 3.1 milyon lirayı aştı!

Konut fiyatları ülke genelinde artmaya devam ediyor. Son zamanlarda konut fiyatlarındaki en yüksek artışlarla dikkat çeken Kocaeli'de ortalama bir konutun fiyatı 3 milyon 100 bin TL oldu.

İstanbul'da bir konut kaç otomobil ediyor?

Şehir Plancısı ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu resmi sosyal medya hesabı üzerinden yine çok konuşulacak bir paylaşım yaptı. Erdoğdu paylaşımında İstanbul'da ortalama konutun 2,7 Toyota Corolla ettiğini belirtti.

Ev hayalleri kabus oldu: Hem faizler hem de fiyatlar uçunca, vatandaşlar banka kapısından geri döndü!

Türkiye'de ortalama bir konutun fiyatı 3 milyon TL'ye yaklaşırken, yeni bir konut sahibi olmak isteyenler de yüksek faiz oranları sebebiyle bankaların kapısından geri döndü. 

Futbolcu Caner Erkin’e ‘icra’ şoku!

Eyüpspor’da oynayan Caner Erkin, Ataköy’deki lüks bir konutun alımı için senet imzaladı. Caner Erkin, günü geldiğinde senetlerin ödemesini gerçekleştirdi fakat Erkin’in 120 bin TL'lik iki senedi, 3.bir kişiye verildi. Bu kişi de senetleri Caner Erkin’e karşı icraya koydu. 

Asgari ücretlinin konut hayalinde 22 yıl detayına çok şaşıracaksınız!

2023 yılının Kasım ayı itibarıyla İstanbul’da 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 4 milyon 453 bin 250 liraya yükseldi. Asgari ücretlinin İstanbul’da bir konut alabilmesi için 22 yıl boyunca maaşını tek kuruşuna dokunmadan biriktirmesi gerekiyor.

Konutun yatırım aracı olarak görülmesinin önüne geçilmeli!

TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yahya Kaya, Türkiye’de yaşanan barınma ve konut sahibi olma sorununa ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşım yaptı. Kaya paylaşımında konutun yatırım aracı olarak görülmesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Kira sözleşmelerinde ince ayrıntı! Yazılı kira sözleşmesi verilmediğinde kontrol ev sahibinde!

İstanbul gibi büyükşehirlerde bir konutun tahliye etmenin en pratik yolunun elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerini ev sahibinin uhdesinde tutarak kiracıya yazılı bir kira sözleşmesi vermemek olduğunu söyleyen Avukat Eyyup Akıncı kira sözleşmesindeki ince ayrıntıları açıkladı.

Konut fiyatları yüzde 86,5 arttı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan rakamlara göre ortalama konut fiyatları 2023 yılının Ekim ayında yıllık bazda yüzde 86,5 artış gösterdi. 100 metrekare büyüklüğündeki bir konutun ülke genelindeki ortalama fiyatı 3 milyon liranın üzerine çıktı.

Bir konutun rayiç bedeli nasıl hesaplanır Haberi

Bir konutun rayiç bedeli nasıl hesaplanır

Rayiç bedel nedir? Rayiç bedel konut alım-satımlarında belirlenmiş olan bedele denir. Rayiç bedelin hesaplanmasında esas olan güncel piyasa koşullarıdır. Peki rayiç bedeli etkileyen faktörler neler bunlara bir göz atalım. Piyasa koşullarını da etkileyen bu faktörler şunlar;

-Arz-talep dengeleri

- Konutun bulunduğu semt,ilçe, mahalle, sokak, ulaşım vs.

Bir konutun rayiç bedelini belirlemek için bunlar göz önünde bulunmalıdır. Peki bir konutun rayiç bedeli nasıl hesaplanır?

1) Sözkonusu evin bulunmus olduğu semtdeki rayiç bedelini; aynı semtdeki en az üç evin rayiç bedelini ve metre karelerini öğrenmekle bulabiliriz. Üç evin rayiç bedelinin toplamını, üç evin toplam m2 sine bölerek; bu semtte metrekare başına kaç lira rayiç bedel olduğunu buluruz.  

2) Metrekare başına bulunan bu rayiç bedelini, rayiç bedelini bulmak istediğimiz evin m2 si ile çarparız.Böylelikle; sözkonusu evin...