04 / 05 / 2024

Birlikte mülkiyet ne demektir

Birlikte mülkiyet ne demektir

Mülkiyet hakkı, sahibine bir eşya üzerinde hak sahibine kullanma, yararlanma ve tasarruf yetkisi veriyor. Bu hak, tek başına mülkiyeti ve birlikte mülkiyet olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki birlikte mülkiyet nedir?

Kuru mülkiyet nedir? Kuru mülkiyet sahibi ev satabilir mi?

Kuru mülkiyet çıplak mülkiyet olarak da adlandırılan gayrimenkulde belirli bir hakkı ifade eder. Arazi alım satımlarında kullanılan bu terimin ne olduğunu bilmek önemlidir. Peki kuru mülkiyet nedir, kuru mülkiyet sahibinin hakları nelerdir? İşte kuru mülkiyetle ilgili kapsamlı bilgiler...

Çıplak mülkiyet nedir?

İntifa hakkı taşınmaz mallar üzerinde kurulan ve sahibine tam kullanma hakkı veren bir ayni haktır. Bu hak ayni haklar arasında en geniş kapsamı sunar ve bu nedenle hak sahibine taşınmazı kullanma ve faydalanma hakkını verir. Peki çıplak mülkiyet hakkı nedir, ne işe yarar?

1 ton kömür ne kadar? 2023 kömür fiyatlarına zam geldi mi?

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte kömür fiyatları gündemde yerini aldı. Peki, kömüre zam geldi mi, 1 ton kömür ne kadar? 2023 kömür fiyatları kaç TL? İşte detaylar...

Güncel gümüş fiyatları ne kadar? Gümüş fiyatları yükselecek mi, düşecek mi? 21 Mart 2023 gümüş fiyatları

Gümüş fiyatları yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Altın fiyatları ile birlikte rekora koşan gümüş fiyatları bugün de araştırılıyor. Peki güncel gümüş fiyatları ne kadar? Gümüş fiyatları yükselecek mi, düşecek mi? 21 Mart 2023 gümüş fiyatları.

Gümüş fiyatları ne olur? sorusunun net yanıtı İslam Memiş'ten geldi! Beklenen rakam açıklandı

Gümüş fiyatları son günlerde dolar karşısında hızla değer kaybetmeye başladı. Altın fiyatları ile birlikte aşağı yönlü hareket eden gümüş fiyatlarının ne olacağı merak ediliyor. Yatırımcıların ''gümüş fiyatları ne olur?'' sorusuna yanıt İslam Memiş'ten geldi.

Çıplak mülkiyet ne demektir?

Çıplak mülkiyet, emlak terimlerinden biridir. Peki çıplak mülkiyet nedir, ne anlama gelmektedir? İşte detaylar!

Sultanbeyli'deki mülkiyet ofisine başvurular yağdı!

Son zamanlarda tapu haberlerinin gündeme gelmesiyle birlikte mülkiyet ofisine başvuran ve yeriyle ilgili fiyatları gören vatandaşların başvuruları arttı.

Mülkiyet hakkı nedir?

Vatandaşlar mülkiyet hakkının ne demek olduğu yakından takip ediyor. Peki mülkiyet hakkı nedir? Eşya üzerinde en geniş yetki sağlayan ayni hak olarak olarak bilinen mülkiyet hakkının kapsamı ve ne olduğu araştırılıyor. Merak edilen mülkiyet hakkının ne olduğu sorusunun yanıtı nedir?

Kat İrtifakı-Mülkiyet Projesi Ücreti 2019!

Kat İrtifakı-Mülkiyet Projesi Ücreti için belediyeye belli bir ücret ödenmesi gerekiyor. Peki, Kat İrtifakı-Mülkiyet Projesi Ücreti 2019 ne kadar?

İstanbul Yeni Havalimanı'na ulaşım ücreti ne kadar olacak? 

İstanbul Yeni Havalimanı ulaşım ihalesini İBB'nin şirketi Otobüs AŞ kazandı. İhale sonucu ile birlikte ulaşım ücretleri de açıkladı. Peki İstanbul Yeni Havalimanı'na ulaşım ücreti ne kadar olacak? İşte ilçe ilçe ulaşım fiyatları...

Sultanbeyli mülkiyet sorununa neşter!

İmar barışının da düzenlendiği yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. İstanbul Sultanbeyli'de tapu maliki ile fiili kullanıcının farklı kişiler olması nedeniyle geniş bir alanı kapsayan mülkiyet sorunu da tasarı ile çözülüyor. Bu durum 200 bin kişiyi doğrudan ilgilendiriyor...

Kat irtifak ve mülkiyet projesi harcı 2018!

Binaya alınacak kat irtifak-mülkiyet projesi için belli oranlarda ücret ödemesi yapılıyor. Peki, bu projeler için 2018'de ne kadar ücret ödenecek? İşte kat irtifak ve mülkiyet projesi harcı 2018..

Çıplak mülkiyet kime, ne şekilde geçer?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''Çıplak mülkiyet kime, ne şekilde geçer?'' sorusunu yanıtladı.

Birlikte mülkiyet ne demektir Haberi

Birlikte mülkiyet ne demektir

Birlikte mülkiyet nedir?

Mülkiyet hakkı, sahibine bir eşya üzerinde hak sahibine kullanma, yararlanma ve tasarruf yetkisi veriyor.


Mülkiyet hakkı Türk hukukunda Türk Medeni Kanunu'nun 683. maddesinde ve devamında düzenleniyor. Mülkiyet, hak sahiplerinin sayısına göre tek başına mülkiyeti ve birlikte mülkiyet olmak üzere ikiye ayrılır. Peki, birlikte mülkiyet nedir? 


Birlikte mülkiyet de kendi içinde paylı mülkiyet  ve elbirliği mülkiyeti olarak ikiye ayrılıyor:


Birlikte mülkiyet

I. Paylı mülkiyet

1. Genel kurallar

MADDE 688.- Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir.


Başka türlü belirlenmedikçe, paylar eşit sayılır.

Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir.


2. Yönetim ve tasarruf

a. Anlaşmalar

MADDE 689.- Paydaşlar, kendi aralarında oybirliğiyle anlaşarak yararlanma, kullanma ve yönetime ilişkin konularda kanun...