07 / 07 / 2024

Birlikte zilyetlik nedir

Birlikte zilyetlik nedir

Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak tanımlanıyor. Peki, zilyetlik türlerinden Tek zilyetlik - Birlikte zilyetlik nedir? İşte yanıtı...

Giydirme cephe nedir?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte inşaat sektöründe de yenilikçi uygulamalar yapılıyor. Bu uygulamalardan biri de giydirme cephe olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulama, yapıların korunaklı ve güvenli olmasını sağlamak amacıyla yapılır. Peki giydirme cephesi nedir ve neden tercih edilir? 

Müstakil tapu nedir? Müstakil ve hisseli hakkında bilgiler!

Müstakil evlere olan talep, pandemiyle birlikte arttı. Apartman dairelerini tercih etmeyen kişiler, ev veya gayrimenkul yatırımı için müstakil ev almayı daha uygun buluyor. Bu evlerin tapusu ise diğer konutların tapusundan farklı. Peki müstakil tapu nedir ve nasıl alınır?

Zilyetlik nedir? Zilyetlik türleri nelerdir?

Mülk sahiplerini ilgilendiren zilyetlik, kanuni bir hakla sağlanan bir kavramdır. Taşınır veya taşınmaz varlıklara sahip olan kişiler zilyet hakkına sahip olabilir. Peki zilyetlik nedir, zilyetlik türleri nelerdir ve zilyetlik hakkı nedir? İşte zilyetlik ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Matrah artırımı nedir nasıl yapılır?

Matrah artırımı, otomobillere ÖTV indirimi ile gündeme geldi. Bu konuya dair Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den ÖTV açıklamasıyla birlikte matrah düzenlemesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Peki “Matrah artırımı nedir nasıl yapılır?” İşte detaylar!

Zilyetlik ne demek? Zilyetlik hakkı nedir?

Bir emlak terimi olarak zilyetlik nedir? Zilyetlik hakkı nedir? İşte zilyetlik ile ilgili detaylar…

Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır?

Müşterek kelimesi Arapça kökenli bir sözcük olarak Türkçeye geçmiş ve ortak anlamı taşıyan kelime olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda birlikte anlamına da geliyor. Peki, Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Kira şerhi nedir? Kira şerhi ne işe yarar?

Kira sözleşmesi ev sahibi ile kiracının haklarını güvence altına alıyor. Bu sözleşme ile birlikte tarafların belirlenen kurallara uyması gerekli oluyor. Kiracı ve ev sahibinin anlaşması durumunda kira şerhi de yaptırılabiliyor. Peki kira şerhi nedir? Kira şerhi ne işe yarar?

Aleniyet ilkesi nedir? Tapuda aleniyet ilkesi ne anlama geliyor?

Aleniyet ilkesi tapuya ilişkin hukuki bir terimdir ve halk arasında sık kullanılmamakla birlikte, özellikle tapu işlemlerinde insanların karşısına çıkan bir kavramdır. Peki, aleniyet ilkesi nedir? Tapuda aleniyet ilkesi ne anlama geliyor? İşte detayları…

Ada ve parsel ne demek? Ada ile parsel arasındaki fark nedir?

Ada ve parsel terimleri genellikle birlikte kullanılmakla birlikte, tapu işlemlerinde sıkça sözü geçen bu terimler sıklıkla birbiri ile karıştırılmaktadır. Oysa ada ile parsel arasında büyük bir fark vardır. Peki, Ada ve parsel ne demek? Ada ile parsel arasındaki fark nedir? İşte yanıtı…

Cari hesap nedir? Cari hesap takibi nasıl yapılır 2022?

Cari hesap, muhasebeyle ilgili bir terim olmakla birlikte, bir işletme sahibinin takibini iyi yapması gereken konular arasında yer alıyor. Peki, cari hesap nedir? Cari hesap takibi nasıl yapılır? 

2022 fitre ne kadar oldu? Fitre nedir, ne zaman verilir? Diyanet açıkladı! 

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte 2022 fitre miktarı belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2022 yılında geçerli olacak fitre miktarını paylaştı. Peki 2022 fitre ne kadar oldu? Fitre nedir, ne zaman verilir? İşte detaylar…

Zilliyet tapusu nedir?

Zilliyet olarak bilinen zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak tanımlanıyor. Peki, zilliyet tapusu nedir?

Konut kredisi değişken faiz nedir?

Sabit, değişken veya sabit ve değişken faizin birlikte uygulandığı kredi tiplerinin tanımları ile bu kredi tipleri arasındaki farklara ilişkin açıklamaların sözleşme öncesi bilgi formunda yer alması gerekiyor. Peki, konut kredisi değişken faiz nedir?

Birlikte zilyetlik nedir Haberi

Birlikte zilyetlik nedir

Tek zilyetlik - Birlikte zilyetlik nedir?

Zilyet, taşınmaz maldan bir yarar sağlamak üzere o taşınmaz malı fiilen hakimiyeti altında bulunduran gerçek ve tüzel kişilere deniyor. Zilyetlik ise, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak tanımlanıyor.


A. Zilyetlik kavramı ve türleri

I. Kavram

MADDE 973.- Bir şey üzerinde fiilî hâkimiyeti bulunan kimse onun zilyedidir. Taşınmaz üzerindeki irtifak haklarında ve taşınmaz yüklerinde hakkın fiilen kullanılması zilyetlik sayılır.


II. Türleri

1. Aslî ve fer'î zilyetlik

MADDE 974.- Zilyet, bir sınırlı aynî hak veya bir kişisel hakkın kurulmasını ya da kullanılmasını sağlamak için şeyi başkasına teslim ederse, bunların ikisi de zilyet olur.


Bir şeyde malik sıfatıyla zilyet olan aslî zilyet, diğeri fer'î zilyettir.


2. Dolaylı ve dolaysız zilyetlik

MADDE 975.- Bir şeyde fiilî hâkimiyetini doğrudan doğruya sürdüren kimse...