15 / 05 / 2024

boşanırken gayrimenkuller

boşanırken gayrimenkuller

İstatistiklere göre son yıllarda boşanma oranı arttı. Sadece 2011 yılında 120 bin çift boşandı. Boşanma can sıkıcı bir hadise, daha can sıkıcı olanı ise boşanma sonu paylaşılan mallar.Peki bu malların paylaşımı sonucu ortaya vergisel bir yükümlülük çıkıyo

Kira sözleşmesi hakkında bilmeniz gerekenler! Kiracı boşanması durumunda kira sözleşmesi nasıl işler?

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar her geçen gün artarken, kiracıların da bazı durumlar karşısında yasal uygulamalar ile karşı karşıya kalmaları taraflar arasında sorunların oluşmasına neden oluyor. Buna göre eğer kiracı boşanırsa kira sözleşmesi hakkında ev sahibi ne yapmalıdır?

Eski ve yeni kiralar arasındaki fark neredeyse 4 kata yükseldi! Eski kiracı 35 bin, yeni kiracı 135 bin TL ödüyor!

Kiralık konut piyasasında her geçen gün yeni bir gelişme yaşanırken, şimdi de eski ve yeni kiralar arasındaki fark gündem oldu. Uzmanlar, alıcıların kiracılar ile sorun yaşamamak için boş konutlara yöneldiğine dikkat çekti. İşte ayrıntılar...

Raflar boşalmadan acele edin! Migros'ta tuvalet kağıdı 24 TL'ye düştü

Marketlerdeki bir çok ürünün fiyatında artış yaşanırken devamlı olarak indirim kovalayan vatandaşlara müjdeli haber geldi. Tuvalet kağıtlarına gelen indirim ile baraber vatandaş markete akın etti.

Kahramanmaraş depremi alt yapıyı nasıl vurdu? İşte madde madde hasar durumu...

Türkiye’yi yasa boğan depremlerde bir yandan enkaz altındaki son canlar çıkarılmaya çalışılırken öte yandan depremin alt yapıya olan etkisi de ortaya çıkmaya başladı.

Depremde yaptığı binalar yıkılan müteahhitten pişkin savunma

Türkiye'yi yasa boğan deprem felaketinde yurttaşlar tek yürek olmuş bir yandan bölgeye yardım yağdırırken bir yandan da bölgedeki inşaat şirketleri ve müteahhitler sorgulanıyor.

Türkiye'yi yasa boğan depremin ardından Borsa İstanbul'dan 'deprem' kararı! Geçiçi olarak kapatıldığı duyuruldu

Türkiye'yi yasa boğan merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.6 ve 7.6'lık depremlerin ardından, Borsa İstanbul aracılığı ile 8 şirketin borsadaki paylarını geçici olarak kapatıldığı ilan edildi. 

Dünya krizle boğuşuyor! Onlar paraya para demiyor

Bütün dünyanın evlere kapandığı pandemi döneminde global manada ekonomik sorunlar yaşanırken, Oxfam tarafından hazırlanan bir rapora göre en zengin yüzde 1'lik kesimin servetine servet kattığı açıklandı.

Bitcoin'de kasım ayından bu yana bir ilk! Boğa sezonu başladı mı?

Uzun bir süredir düşüşte olan kripto para piyasasında olumlu gelişmeler yaşanıyor. Bitcoin'de kasım ayından bu yana bir ilk! yaşanırken, boğa sezonunun başlayabileceği yorumları yapılıyor. İşte güncel kripto par fiyatları…

Benzin, motorin ve LPG fiyatları kaç TL oldu? İşte Petrol Ofisi, Opet, Total, Shell ve BP 8 Nisan 2022 fiyat listesi...

Petrolün varil fiyatlarında kritik gelişmeler yaşanırken, milyonlarca sürücü son dakika akaryakıt fiyatlarını merak ediyor. Peki benzin, motorin ve LPG'nin 1 litresi kaç TL oldu? İşte kalem kalem Petrol Ofisi, Opet, Total, Shell ve BP 8 Nisan 2022 akaryakıt fiyat listesi...

Almanya'da ev kiraları uçtu! Eylemler başladı!

Almanya'da ev kiralarında fahiş artışlar yaşanırken yerel yönetimler sosyal konutlara önem vermiyor. Bu sebeple pek çok şehirde konut hakkı için eylemler gerçekleştirildi..

Boşanırken ev kimde kalır?

Boşanma kararı alan aileler mal paylaşımının nasıl olacağını ve evde kimin kalması gerektiğini araştırıyor. Peki, boşanırken ev kimde kalır?

Metaverse'de ikinci el arsa satışları başladı!

Metaverse sanal evreninde arsa satışlarında patlama yaşanırken, platformda ikinci el piyasası da ortaya çıktı. Metaverse’de 15 bini İstanbul’da olmak üzere Türkiye genelinde 30 bin arsanın satışı yapıldı.

Danilo Zanna ve Tuğçe Demirbilek evleri ayırdı!

MasterChef yarışması jüri üyesi Danilo Zanna 9 yıllık eşi Tuğçe Demirbilek'ten boşanıyor. Zanna, Etiler’de yaşadıkları evden taşınarak, kendine ayrı bir ev tuttu.

boşanırken gayrimenkuller Haberi

boşanırken gayrimenkuller



İşletmeye kayıtlı gayrimenkullerin boşanma durumunda, mahkeme kararına göre eşe devrinde KDV hesaplanıp beyan edilmek zorunda (06.09.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.06.17.01- KDV-4-14001-02 / -698 sayılı Maliye Bakanlığı özelgesi).


KDV Kanunu uyarınca, vergiye tabi malların her ne suretle olursa olsun, vergiye tabi işletmeler dışındaki amaçlarla işletmeden çekilmesi, vergice tabi malların işletme personeline icret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesi teslim sayılıyor. Vergiyi doğuran olay ise malın teslimi ile meydana geliyor.


KDV var


Defter kayıtlarında ticari emtia olarak görülen gayrimenkullerin bir kısnının mahkeme kararıyla boşanılan eşe verilmesi amacıyla "işletmeden çekilmesi" KDV'ye tabi. Bu durumda söz konusu gayrimenkullerin emsal bedeli hesaplamyor ve üzerinden hesaplanacak verginin beyan edilmesi gerekiyor.


Gayrimenkullerin "tapuda devri" ise verginin konusuna girmediğinden KDV'ye tabi...