21 / 05 / 2024

C düzeyi referans belgesi ne demek

C düzeyi referans belgesi ne demek

Meslek bilgisi ve meslek deneyimi ile bir mühendisin ulaştığı mesleki birikimi belirten, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Referans Belgesi Yönetmeliği uyarınca verilecek belge, referans belgesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, C düzeyi referans belgesi nedi

Son dakika: 10 bin TL'lik emekli maaşı 8.691 TL'ye, asgari ücret 14 bin 777 TL'ye düştü!

Ardı arkası kesilmeyen zamlar sebebiyle en düşük emekli maaşının, asgari ücretin, memur maaşının alım gücü düştü. İşte o son dakika rakamlar...

Satış rekorlarına rağmen, yollardaki 4 otomobilden biri hurda statüsünde!

Otomobil sektöründe yaşanan fiyat artışı sürerken, ikinci el araca yönelenlerin sayısı da arttı. Gazeteci Emre Özpeynirci X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, alım gücü düştükçe otomobillerin de yaşlandığını söyledi. Vatandaş ise fiyatların çok yüksek olduğunu belirtti.

2024 yılında geçerli olacak ehliyet fiyatları! A-B-C-D-E sınıfı ehliyet fiyatları zamlandı mı, ne kadar oldu?

2023 yılında A, A1, A2 ve F sınıfı ehliyetler için harç ücreti 825 TL, değerli kağıt bedeli 624 TL ve vakıf payı ise 145 TL olarak belirlenmişti. Toplamda ödenmesi gereken ücret 1.594 TL'ydi. Bu ücretlerin 2024 yılında ne kadar olacağı ise şu an merak konusu. İşte güncel ehliyet fiyat listesi…

Kasaplara göre et fiyatları fazla artmadı alım gücü düştü!

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, üretici girdi fiyatları, enerji, işçilik ve kira maliyetlerinin arttığını belirterek, “Pandemiden bu yana et fiyatları yüzde 110 arttı. Diğer gıda maddelerine göre bu oran az. Aslında halkın satın alma gücü düştü” dedi.

Gelişmişlik düzeyi yüksek Avrupa Birliği ülkelerinde ev sahipliği oranı geriliyor!

Avrupa İstatistik Ofisi verilerinden derlenen bilgilere göre Refah ve gelişmişlik düzeyi yüksek Avrupa Birliği ülkelerinde ev sahipliği oranı düşüyor. 

Kredi kartlarıyla ilgili alınacak önlemler belli oldu! Detaylar peş peşe açıklandı! İşte atılacak adımlar...

2024-2026 senelerini kapsayan OVP’de ilk sinyalleri verilen kredi kartı harcamaları ile kredilere sınırlama, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklandı. Bakan Şimşek’in açıklamalarından anlaşılan hem kredi kartlarında hem de kredilerde yeni sınırlayıcı düzenlemeler gelecek.

Özel sektör çalışanları dikkat! Bu bankadan size ödeme var, başvurmak yeterli!

Özel sektör çalışanları için ek ödeme yapılacağı duyuruldu. Başvuru yapanlar ödemeleri alabilecek. Maaş düzeyi fark etmeksizin çoğu özel sektörde çalışan kişilere nakit ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ek ödeme yapılacak. 

İhtiyaç sahibi olanlar hemen bu habere baksın! Bakanlıktan 3.708 TL nakit desteği

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığı ile yapılan, SED yardımı, alım gücü düşük vatandaşların çocukları için her ay muntazam bir şekilde hesaplara iletiliyor.  Her bir başvuru yapanın mevcut hesabına 3 BİN 708 TL transfer edildiğini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kamuoyuna ilan

Garanti BBVA'nın bu kampanyası herkesi sevince boğacak! Tarih verildi fırsatı kaçırmayın!

Ülkemizde meydana gelen zamlı dönemler ile alım gücü düşen vatandaşlara müjdeli haber geldi. Garanti BBVA aracılığı ile sıfır faiz olanaklarıyla peşin kredi şansı sunuluyor. Milyonların beklediği faizsiz kredi avantajı ayağına geldi.

Ethereum'da şimdiye kadarki en büyük yükseltme geliyor

Bu yılın başlarında önerilen ve Optimism topluluğu tarafından Nisan ayında onaylanan bir hard fork olan yükseltmenin "yeni bir modülerlik, basitlik ve Ethereum denkliği düzeyi" getirmesi bekleniyor.

Altın fiyatlarında çarpıcı düşüş! Tek tek açıklanan rakamları görenler gözlerine inanamadı! 14 Mayıs altın fiyatları

Altın fiyatlarında çarpıcı düşüş... Tek tek açıklanan rakamları görenler gözlerine inanamadı... İşte 14 Mayıs 2023 altın fiyatları...

Bu listede adınız varsa 4 bin 300 TL alacaksınız! Mayıs ayı ödemelerini kaçırmayın 

Sosyal yardım, alım gücü düşük vatandaşların temel gereksinimlerini karşılaması için büyük önem taşıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, listede ismi olan kişilere mayıs ayı 4 bin 300 TL destek ödemelerinin hesaplara yatırılmaya başlandığını söyledi.

Fakir Robert Rs 720 Akıllı Robot Süpürge'de 4 bin 900 TL' ye varan indirim fırsatı! Bu indirim kaçmaz! 

Fakir robot akıllı süpürge, yüksek emiş gücü, düşme engelleyici sensörü ve 120 dakika boyunca kesintisiz çalışma imkanı ile hem süpürme hem de silme işlemini gerçekleştirir. 

C düzeyi referans belgesi ne demek Haberi

C düzeyi referans belgesi ne demek

C düzeyi referans belgesi nedir?

Meslek bilgisi ve meslek deneyimi ile bir mühendisin ulaştığı mesleki birikimi belirten, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Referans Belgesi Yönetmeliği uyarınca verilecek belge, referans belgesi olarak karşımıza çıkıyor.


Referans Belgesi; bilgisi, uygulamaları, özgün katkıları, başarısı ve deneyim birikimine göre C, B ve A düzeylerinde veriliyor. Peki, C düzeyi referans belgesi nedir? C düzeyi referans belgesi nasıl verilir?


C Düzeyi Referans Belgesi başvuru koşulları

MADDE 7 – (1) C Düzeyi Referans Belgesi başvurusu yapabilmek için aşağıda belirtilen koşulları yerine getirmiş olmak gerekir:


a) En az üç yıldan beri Oda’ya kayıtlı üye olmak,


b) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen uzmanlık alanlarından birinde, en az üç yıl mühendislik deneyimi sahibi olmak ve bu hizmetleri belgelemek,


c) Zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, emniyeti suistimal...