22 / 07 / 2024

çanakkale apollon tapınağı inşaatı devam

çanakkale apollon tapınağı inşaatı devam

Prof. Dr. Coşkun Özgünel’in başkanı olduğu Çanakkale Koruma Kurulu, Apollon Smintheus Tapınağı’nda devam eden tartışmalı restorasyonu bilimsel kabul ederek devam kararı aldı.

TMMOB'dan Balıkesir-Çanakkale Kıyı Alanları Planı'na itiraz!

TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi, 'Balıkesir-Çanakkale İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planı'na itirazda bulundu. Şube Başkanı Betül Dikici, 7 bölgede planlanmış bu kıyı düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çanakkale Köprüsü'nün inşaatında deniz canlılarına duyarlılık!

İki yıl önce yapımına başlanan 1915 Çanakkale Köprüsü projesi, deniz canlılarının yaşamına hassasiyet gösterilerek hayata geçiriliyor.

Hindistan’da tartışmalı tapınağın inşa çalışmaları başladı!

Hindistan’da tarihi Babri Camisinin (Babri Masjid) yerine yapılması planlanan tartışmalı Hindu tapınağının inşa faaliyetlerinin başladığı bildirildi.

Pakistan, Hindistan'da tarihi Babri Camisi'nin yerine Hindu tapınağı inşa edilmesini kınadı!

Pakistan, Hindistan'da 16. yüzyıldan kalma tarihi Babri Camisi'nin yıkıntıları üzerinde Hindu tapınağı yapılmasını kınadı.

Babri Camisi'nin yerine inşa edilecek Hindu tapınağının temeli atılıyor!

Hindistan'daki tarihi Babri Camisi'nin yerine yapılması planlanan Hindu tapınağının temeli atılıyor...

Apollon Smintheus Tapınağı'nın restorasyonu TBMM gündeminde!

Çanakkale ilinde bulunan Apollon Smintheus Tapınağının restorasyonu ve restorasyonun Helenistik özellikleri korunarak yapılıp yapılmadığı meclis gündemine taşındı. CHP'li Gürer, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Çanakkale'de elektrik akımına kapılan inşaat işçisi hayatını kaybetti!

Çanakkale Ezine'de iki katlı bir inşaatta çalışmalarda bulunan işçi, kalıbını söktüğü ıslak kalası taşıdığı sırada binanın yakınından geçen elektrik tellerinin akımına kapılıp yaşamını yitirdi. 

Babri Camisi yerine Hindu tapınağı inşa edilecek!

Hindistan Yüksek Mahkemesi, Müslümanlar ve Hindular arasında süren Babri Camisi arazisiyle ilgili davada Hindular lehine karar verdi.

Çanakkale Köprüsü'nün destek yapılarının imalatına başlandı!

Tamamlandığında "dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü" olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün destek yapılarının imalatına başlandı.

Ekrem İmamoğlu'nun Çanakkale'de balıkçı barınağı mı var?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Çanakkale'de balıkçı barınağınız mı var sizin?" sorusuna bakın ne yanıt verdi...

1915 Çanakkale Köprüsü yükseliyor!

Çanakkale Boğazı’na inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yaklaşık 1 ay önce batırılan, Avrupa ve Asya yakası kule kesonları üzerinde ayaklar yükseliyor. Çalışmaların hızla devam etmesiyle bölgeye talep arttı.

Çanakkale Eceabat'ta 10 yıllığına kiralık akaryakıt tesisi!

Eceabat Belediye Başkanlığı, Çanakkale Eceabat'ta yer alan akaryakıt tesisini 10 yıllığına kiraya verecek.

Malezya'da Hindu tapınağının taşınması kararı protesto edildi!

Petaling Jaya kentinde, bir inşaat şirketine ait olan arazide kaçak olarak inşa edildiği belirtilen Hindu tapınağının yerinin değiştirilmesi kararı, binlerce Hindu tarafından protesto edildi

çanakkale apollon tapınağı inşaatı devam Haberi

çanakkale apollon tapınağı inşaatı devam

Çanakkale ili Ayvacık ilçesi Gülpınar beldesinde yer alan Apollon Smintheus Tapınağı’nın restorasyonu yapan Prof. Dr. Coşkun Özgünel'in yönetmelik gereği kararda imzası bulunmuyor.


ÜSTÜNE TIR ÇIKMIŞTI


M.Ö. 2’nci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen tarihi tapınak tam 2000 yıl sonra yeniden inşa edilecek. Beyaz çimento ve mermer tozu ile kalıp çakılarak tapınağın basamakları yeniden inşa edilmiş, hatta yapılırken mermer tozu yüklü tonlarca ağırlıkta TIR tapınağın üstüne çıkarılmıştı. Kazı çalışmalarında bulunan ve Truva Savaşı’nı konu eden frizlerin de kullanılacağı restorasyon için sütun, tambur, sütun başları yeniden yapıldı.


YERİNDE İNCELEME


Tapınağa yapılan müdahalenin kamuoyunda tartışılması üzerine, Çanakkale Koruma Kurulu restorasyonu 19 Kasım 2014 günü yerinde inceledi. İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü ile İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Müdürlüğü üyeleri de bu incelemeye katıldı. Restorasyonu yapan Prof. Özgünel’in başkanı olduğu...