06 / 05 / 2024

çed hazırlama süreci

çed hazırlama süreci

Şehirlerde gerçekleştirilen projelerin, proje gerçekleşmeden projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği sürece çed süreci deniyor. İşte, çed raporu hazırlama süreci!

ÇED nasıl hazırlanır?

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED); belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği sürece deniyor. Peki, bu süreç nasıl işler? Çed nasıl hazırlanır?

Marmaris’te mermer ocağı projesinin ÇED süreci sonlandırıldı!

Muğla’nın Marmaris ilçesinde özel bir firma tarafından yapılması planlanan mermer ocağı işletmesi için başlatılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci, proje sahasının orman alanında yer alması ve aynı zamanda da yerleşim yerlerine yakın olması gerekçesi ile sonlandırıldığı açıklandı.

Kentsel Dönüşüm Kanunu'nda yapılan değişiklikler süreci hızlandıracak!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık yaptığı açıklamada kentsel dönüşümün büyük bir fırsat olduğunu belirterek, Kentsel Dönüşüm Kanunu'nda yapılan değişiklikler süreci hızlandıracağını söyledi.

Memur ve memur emeklisinin toplu sözleşme süreci 1 Ağustos'ta başlıyor: Memur-Sen, maaş artış oranı teklifini hazırladı!

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının tespit edileceği toplu sözleşme süreci başlıyor. Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, teklif ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Emlak Konut GYO-THY Yenişehir Evleri için ÇED süreci başladı! Arnavutköy'e 12 bin 585 konut ve 450 ticari alan geliyor!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Türk Hava Yolları'nın Yenişehir Evleri projesi için ÇED süreci başladı. Projede 12 bin 585 konut ve 450 ticari alan yer alacak.

TOKİ'den Kanal İstanbul manzaralı 1.751 yeni konut geliyor! Dev projeler için ÇED süreci başladı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Kanal İstanbul manzaralı 1.751 yeni konut için düğmeye bastı. Toplamda 5 etaplık projenin 4. ve 5. etapları için ÇED süreci başlatıldı. 

Yeni Eyüp Evleri için ÇED süreci başladı!

Aksüs Yapı tarafından İstanbul Alibeyköy'de hayata geçirilen Yeni Eyüp Evleri için ÇED süreci başladı.

Emlak Konut GYO Tozkoparan projesi için ÇED süreci başladı!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Tozkoparan projesi için ÇED süreci başladı. Proje 104 milyon 637 bin 39 TL'ye mal olacak.

TOKİ Kayabaşı projesi için ÇED süreci başladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Başakşehir Kayabaşı projesi 250 milyon TL'ye mal olacak. Proje için ÇED süreci başladı.

TOKİ Esenler Atışalanı projesi için ÇED süreci başladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut idaresi Başkanlığı'nın Esenler Atışalanı projesi için ÇED süreci başladı.

Hakkari-Van karayolunun yapım süreci meclis gündeminde!

Hakkari-Van karayolunun yapım süreci meclis gündemine taşındı. CHP'li Tutdere, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Şırnak-Eruh karayolunun yapım süreci meclis gündeminde!

Şırnak-Eruh karayolunun yapım süreci meclis gündemine taşındı. CHP'li Tutdere, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

TOKİ Tuzla projesi için ÇED süreci başladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Tuzla'da hayata geçirilecek olan 281 konut ve 28 iş yeri için ÇED süreci başladı.

Güzeldere Tüneli'nin yapım süreci meclis gündeminde!

Güzeldere Tüneli'nin yapım süreci meclis gündemine taşındı. Saadet Parti'li Karaduman, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

çed hazırlama süreci Haberi

çed hazırlama süreci

Çed raporu hazırlama süreci!

Şehirlerde gerçekleştirilen projelerin, proje gerçekleşmeden projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği sürece çed süreci deniyor. 


Çed raporu süreci kendi başına bir karar verme süreci değil;  karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. 


Yeni proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini de içine alacak şekilde analizi ve değerlendirilmesi olarak ifade ediliyor. 


Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak da tanımlanıyor. 


Çed raporu alması gereken projeler;

1. Rafineriler,

2. Termik güç santralleri,

3. Nükleer yakıt tesisleri,

4. Metal endüstri tesisleri,

5. Tank hacminin 100 m3 ve üzeri olduğu, elektrolitik veya kimyasal bir proses kullanılarak metal veya plastik maddelerin yüzeylerinin metalle kaplandığı tesisler...