28 / 04 / 2024

Çekişmesiz yargı örnekleri

Çekişmesiz yargı örnekleri

Nizasız kaza olarak da bilinen çekişmesiz yargı nedir? Hangi işler çekişmesiz yargı işlerinden sayılır? Çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme hangisidir? İşte sorularınızın yanıtı bu haberde...

Noterlik işlemlerinde yeni düzenleme!

Adalet hizmetlerinde bu yıl içinde yapılanlar ve yargı paketleri kapsamında çıkarılan kanunlar kapsamında, Noterliklerin görev ve iş dağılımı yeniden düzenlenecek, bazı çekişmesiz yargı işlerinin noterlikler tarafından yapılabilmesine imkan tanınacak.

Kira gelir vergisi hesaplama örnekleri 2015!

Kira geliri elde eden mal sahipleri, elde ettiği gelirlerin istisna sınırını aşması halinde vergi mükellefi oluyor. Peki, kira gelir vergisi nasıl hesaplanır? İşte kira gelir vergisi hesaplama örnekleri 2015..

İstanbul'un loft daire örnekleri!

Endüstriyel binaların çatı katları kullanılarak tasarlanan loft dairelerin ülkemizdeki anlamı biraz daha farklı. Genellikle yüksek katlı lüks binaların en üst katları loft olarak tasarlanıyor. İşte İstanbul'dan loft daire örnekleri..

1989 yılında Zühtü Paşa Konağı can çekişiyormuş!

1989 yılında Altunizade semtine ismini veren Altunizade İsmail Zühtü Paşa'nın tarihi konağı, ilgisizlik yüzünden can çekişiyormuş. Zühtü Paşa'nın torunu tarafından STFA firmasına satılan konak, restore edilmeyi bekliyormuş.

Sinpaş İncek Dünyası'nda Kadınlar Günü'ne özel 10 bin TL indirim çeki!

Sinpaş İncek Dünyası projesinde Kadınlar Günü'ne özel 10 bin TL indirim çeki sağlanıyor. Projede İncek Blue, İncek Life ve İncek Green olmak üzere 3 bölüm şeklinde yükseliyor.

İmar kirliliğine neden olma suçu yargıtay kararı!

Yapı ruhsatı alınmamış olan yapılar, imar kirliliğine neden oluyor. Bu yapıların sahipleri ağır cezalarla karşı karşıya kalıyor. İşte, imar kirliliğine neden olma suçu yargıtay kararı!

Demir Export'un ÇED raporu yargıya takıldı!

Demir Export’un siyanürlü altın madenciliği için aldığı ikinci ÇED olumlu kararı da yargıya takıldı. Mahkeme telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu. Şirketin daha önce hazırladığı ÇED raporu da iptal edilmişti.

Yargıtay'a yeni bina gerekiyor!

Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda önceki gün yapılan seçimde 516 üyenin 280'inin oyunu alarak Başkan seçilen Rüştü Cirit için mazbata ve cübbe giyme töreni düzenlendi.

Kanal Ankara projesi yargıya taşınacak!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 6 Mart’a dek askıya çıkarılan İmrahor Vadisi ‘Kanal Ankara’ projesini yargıya taşıyacağını açıkladı...

Melih Gökçek 8. imar planıyla yargıya başvuruyor!

Bilirkişi raporlarına göre, toprak kayması riski taşıyan alana inşa edilen Sinpaş Altınoran konut projesinden yana tavır koyarak yargı kararlarını tanımayan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin inadı, binlerce yurttaşın yaşamını tehlikeye atıyor.

Gümüşdere’deki arıtma projesi yargıya takıldı!

İstanbul Okmeydanı’ndaki planların iptal edilmesinin ardından yargıdan bir güzel haber de Gümüşdere için geldi. Gümüşdere’deki tarım arazilerinin bir kısmının İSKİ’ye arıtma tesisi yapılması için devredilme kararı 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edild

Bebek'te doğal sit alanına yapılan inşaat yargıya takıldı!

İstanbul Bebek'te Boğaz'a bakan ve doğal SİT olan arazide yapılan inşaat, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden vize aldı ancak yargıya takıldı. Mahkeme, ruhsatsız inşaatın yıkılmasına ve arazinin eski hale getirilmesine karar verdi.

Topçu Kışlası projesi yargıya taşındı!

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi üyeleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) performans programı ve 2015-2019 Stratejik Planı'nda "Taksim Meydanı Kentsel Tasarım ve Taksim Kışlası Restitüsyon Projesi"ne yer vermesini yargıya taşıdı.

Çekişmesiz yargı örnekleri Haberi

Çekişmesiz yargı örnekleri

Çekişmesiz yargı nedir?

Çekişmesiz yargı, hukukun, mahkemelerce, aşağıdaki üç ölçütten birine veya birkaçına göre bu yargıya giren işlere uygulanması olarak tanımlanıyor. Peki çekişmesiz yargı işleri nelerdir?


Çekişmesiz yargı işleri nelerdir?

a) İlgililer arasında uyuşmazlık olmayan hâller.

b) İlgililerin, ileri sürülebileceği herhangi bir hakkının bulunmadığı hâller.

c) Hâkimin resen harekete geçtiği hâller.

(2) Aşağıdaki işler çekişmesiz yargı işlerinden sayılır:

a) Kişiler hukukundaki çekişmesiz yargı işleri:

1) Ergin kılınma.

2) Ad ve soyadın değiştirilmesi.

3) Ölüm karinesi sebebiyle (ilgili yerin mülkî amirinin emriyle) nüfus kütüğüne ölü kaydı düşülen kişinin sağ olduğunun tespiti.

4) Gaiplik kararı.

5) Kişisel durum sicilindeki kaydın düzeltilmesi.


b) Aile hukukundaki çekişmesiz yargı işleri:

1) Henüz evlenme yaşında olmayanların evlenmesine izin verme.

2) Gaiplik nedeniyle evliliğin feshi.

3) Evlendirme memurunun, evlenme başvurusunu ret kararına karşı yapılan itiraz.

4) Yeniden evlenmede bekleme süresinin hâkim tarafından kaldırılması.

5)...