09 / 05 / 2024

çıplak mülkiyet sahibinin hakları

çıplak mülkiyet sahibinin hakları

Bir gayrimenkulde, intifa hakkının bir başkasına verilmesi sonucu, gayrimenkulün sahiplik durumu "kuru mülkiyet" olarak ifade ediliyor. Buna göre intifa hakkında malikin hakları nelerdir? İşte yanıtı...

Kuru mülkiyet nedir? Kuru mülkiyet sahibi ev satabilir mi?

Kuru mülkiyet çıplak mülkiyet olarak da adlandırılan gayrimenkulde belirli bir hakkı ifade eder. Arazi alım satımlarında kullanılan bu terimin ne olduğunu bilmek önemlidir. Peki kuru mülkiyet nedir, kuru mülkiyet sahibinin hakları nelerdir? İşte kuru mülkiyetle ilgili kapsamlı bilgiler...

Çıplak mülkiyet nedir?

İntifa hakkı taşınmaz mallar üzerinde kurulan ve sahibine tam kullanma hakkı veren bir ayni haktır. Bu hak ayni haklar arasında en geniş kapsamı sunar ve bu nedenle hak sahibine taşınmazı kullanma ve faydalanma hakkını verir. Peki çıplak mülkiyet hakkı nedir, ne işe yarar?

Çıplak mülkiyet ne demektir?

Çıplak mülkiyet, emlak terimlerinden biridir. Peki çıplak mülkiyet nedir, ne anlama gelmektedir? İşte detaylar!

Balıkesir'de mülkiyet sorunu ortadan kaldırılıyor!

Balıkesir'de 34 senedir 18.02 bölgesinde 34 senedir çözülemeyen mülkiyet sorunlarında mutlu sona ulaşılıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, bölgede bulunan hak sahiplerine tapularını teslim etti.

Yabancı mülkiyet sayısı 400 bini aştı!

Yabancı mülkiyet sayısı ile ilgili önemli açıklamalar yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Türkiye genelinde toplam yabancı mülkiyet sayısı 400 bini geçti" diye konuştu.

Müşterek mülkiyet satışı!

Bir taşınmazı birden fazla kişinin satın almasıyla ya da miras yoluyla elde etmesi durumunda müşterek mülkiyet satışı durumu ortaya çıkıyor. Peki müşterek mülkiyet satışı nedir? İşte müşterek tapu örneği...

Süleyman Soylu'dan mülkiyet sahiplerine kentsel dönüşüm çağrısı!

İstanbul'un Afetlere Hazırlık Değerlendirme Toplantısı'na katılım sağlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kentsel dönüşüm çalışmalarında, özellikle mülkiyet sahiplerinden biraz daha fazla gayret sarf etmelerini istediklerini dile getirdi.

AYM'den mülkiyet hakkıyla ilgili emsal karar!

AYM, Çorum İskilip'te kamulaştırma bedeli değer kaybına uğratılan başvurucuların mülkiyet haklarının ihlal edildiğine hükmetti

Gezi Parkı'nın Beyazıt Vakfı’na devri mülkiyet hakkına aykırı mı?

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Taksim Gezi Parkı'nın Beyazıt Vakfı’na devri mülkiyet hakkına aykırı mı? İşte Gezi Parkı'nın devri ile ilgili yasal detaylar...

Murat Emir'den cemevlerindeki mülkiyet sorununun çözümü için yasa teklifi!

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Büyükşehir Belediye Yasası kapsamında köylerin mahalleye dönüştürülmesi sonucu cemevlerinde ortaya çıkan mülkiyet hakkı sorununun çözümü için TBMM’ye yasa teklifi sundu.

Konya Akşehir'de 10 bine yakın kişinin mülkiyet sorunu çözüldü!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya'nın Akşehir ve Tuzlukçu ilçelerinde 10 bine yakın kişiyi ilgilendiren mülkiyet sorununun çözüme kavuştuğunu dile getirdi. 

Yabancı yatırımcının mülkiyet hakkına koruma geliyor!

İnsan Hakları Eylem Planı ile yabancı yatırımcıya hukuk güvencesi geliyor. Bu plan ile yabancı yatırının mülkiyet hakkına korunacak.

İzmir depreminde yıkılan konutların mülkiyet durumu mecliste!

İzmir'de meydana gelen deprem sebebiyle yıkılan konutların mülkiyet durumu meclis gündemine taşındı. CHP'li Serter, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

çıplak mülkiyet sahibinin hakları Haberi

çıplak mülkiyet sahibinin hakları

İntifa hakkında malikin hakları!

Gayrimenkul hukukuna göre, bir gayrimenkulün intifa hakkının bir başkasına verilmesi ile gayrimenkul malikinin sahiplik durumu "kuru mülkiyet" veya "çıplak mülkiyet" olarak adlandırılıyor.


İntifa hakkına sahip kimseler, söz konusu evi satmanın dışında tüm haklara sahip oluyor. İsterlerse evi kiraya verebiliyor. Ancak, kuru mülkiyet sahibi malikin evi kiraya vermesi söz konusu olamıyor. İntifa hakkında malikin hakları, Medeni Kanun kapsamında 807, 808, 809 ve 810. maddelerde sıralanıyor:


Malikin hakları

a. Gözetim

MADDE 807.- Malik, hakkın konusu olan malın hukuka aykırı ya da niteliğine uygun düşmeyen kullanılış biçimine itiraz edebilir.


b. Güvence isteme

MADDE 808.- Haklarının tehlikeye düştüğünü ispat eden malik, intifa hakkı sahibinden güvence isteyebilir.

İntifa hakkının konusu tüketilebilen şey veya kıymetli evrak ise, malik tehlikenin ispatına gerek olmaksızın teslimden önce de güvence isteyebilir.

Kıymetli evrakın güvenilir...