04 / 05 / 2024

damga vergisini kiracı mı öder

damga vergisini kiracı mı öder

Damga vergisi, taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmeleri için de düzenlenen her nüsha için alınıyor. Peki, damga vergisini kim öder? Damga vergisi kiracı mı öder?

Mağdur ev sahibi: Kiracılar sokakta kalsın da ben boş evimin vergisini öderim! 

Mağdur ev sahipleri ile kiracılar arasındaki tartışmalarda sular durulmuyor. Mağdur bir ev sahibi, boş ev vergisine değinerek 'Dert değil' dedi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

2022 asgari ücret ne kadar? Temmuz ayında asgari ücrete ek zam yapılacak mı?

Asgari ücret zam oranları yıllık olarak gözden geçirilir ve her zaman enflasyon verilerine göre değerlendirilir. Bilindiği üzere 2022 yılbaşı itibariyle asgari ücret'e yüzde 50 zam yapılıp aynı zamanda üzerindeki gelir ve damga vergisini kaldırılmıştı. Peki 2022 asgari ücret ne kadar?

5 yıllık kiranın damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesini noterde imzalayanların damga vergisini ödemesi gerekiyor. Sözleşmenin uzun süreli olması halinde vergi yükü de artıyor. Peki, 5 yıllık kiranın damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesi damga vergisi 2022 ne kadar?

Kiracıların sözleşme imzalarken ödemekle mükellef olduğu kalemler arasında damga vergisi yer alıyor. 2022 yılında kira sözleşmeleri için ne kadar damga vergisi ödeneceği araştırılıyor. Peki, kira sözleşmesi damga vergisi 2022 ne kadar?

Asgari ücrette damga vergisini kaldıran yasa teklifi TBMM'ye sunuldu!

AK Parti, son zamanlarda sık sık gündeme gelen asgari ücrette damga vergisini kaldıran yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Kapıcının ücretinde çalışana da işverene de vergi yok!

Kapıcıların işverenleri olan apartman-site yöneticileri, her ay SGK’ya ‘prim ve hizmet belgesi’ veriyor Her bir belge için de aylık 43,70 lira damga vergisi ödüyor. (Yıllık 524,40 TL) Ancak ‘kolay işverenlik’ kapsamına geçen apartman yöneticileri yıllık 524,40 liralık damga vergisini ödemiyorlar...

Berlin'de ev vergisini kiracı değil, ev sahibi ödeyecek!

Berlin Eyalet Hükümeti, kiralardaki fahiş artış nedeniyle kiracıların üzerindeki yükü hafifletmek amacıyla yeni bir yasa çıkarmayı planlıyor. Çıkacak yasa ev vergilerini kiracının değil ev sahibinin ödemesini düşünülüyor.

Ofis sanal da olsa çevre vergisini kiracı öder!

Gelir İdaresi Başkanlığı, sanal ofis kullananlara “Çevre Temizlik Vergisi’ni kiracı öder” uyarısında bulundu.

Emlak ve çevre temizlik vergisini kiracı mı öder?

Kimi mal sahipleri kiradaki gayrimenkulü için vergi mükellefinin kimin olması gerektiğini sorgulayabiliyor. Peki, emlak ve çevre temizlik vergisini kiracı mı öder? Vergi mükellefi kimdir?

Kira stopajı vergisini kiracı esnaf ödüyor!

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, iş yerlerinde kira gelirinden doğan vergiyi, kiracı konumundaki ticaret erbabının ödediğini ancak kağıt üzerinde iş yeri sahibinin ödemiş gibi gözüktüğünü açıkladı.

2016'da çoğu müteahhit vergi beyan etmedi!

Gelir İdaresi Başkanlığı'na 2016 yılında 37 bin 888 ihbar yapıldı. Müteahhitlerin 28.7 milyon lira kurumlar vergisi, 17 milyon lira KDV, 23.6 milyon lira da damga vergisini beyan etmedikleri anlaşıldı.

Teşvik belgesiyle inşa edilen binalar emlak vergisinden muaf olabilir!

Bakan Ağbal, yapacakları yasal düzenlemeyle kamu ihalelerinde ihale iptal edilmişse buradaki damga vergisini vatandaşa iade edeceklerini, yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilmiş binaları da emlak vergisinden muaf tutmak istediklerini kaydetti.

Emlak vergisini ev sahibi mi kiracı mı öder?

Türkiye sınırları içinde bulunan binalar 1319 sayılı Kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabi tutuluyor. Peki, emlak vergisini kim öder? Emlak vergisini ev sahibi mi kiracı mı öder?

damga vergisini kiracı mı öder Haberi

damga vergisini kiracı mı öder

Damga vergisi kiracı mı öder?

Damga vergisi, taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmeleri için de alınıyor. Kira sözleşmeleri sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden nispi (58 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 1,89) damga vergisine tabi tutuluyor. 


Bu kağıtlara ilişkin damga vergisi kağıdı imzalayanların sürekli damga vergisi mükellefi olması halinde Damga Vergisi Kanununun 22/a maddesi uyarınca ertesi ayın yirmi üçüncü günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödenir. 


Sözleşmeyi düzenleyenlerin sürekli mükellefiyeti olmaması halinde ise sözleşmenin düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödenir. Peki, damga vergisini kim öder? Damga vergisi kiracı mı öder?


Damga vergisine tabi kağıtları imzalayanların...