01 / 05 / 2024

damga vergisinin sorumlusu

damga vergisinin sorumlusu

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi, damga vergisi oluyor. Noterde imzalanan kira sözleşmeleri için de bu vergi ödeniyor. Peki, kirada damga vergisini kim öder?

Gayrimenkul sözleşmelerinde damga vergisi kalkmalı!

Gayrimenkul ticaretiyle ilgili kullanılan sözleşmelerde bulunan damga vergisi uygulaması işletmelerin mağdur edildiğini ifade eden Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, damga vergisinin kalkması için çağrı yaptı.

Kira sözleşmesi damga vergisi 2019!

Kira sözleşmesi için belli hallerde damga vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, kira sözleşmesi damga vergisi 2019 ne kadar?

Konut fiyatlarına KDV katkısı!

Bu yıl KDV indirimi ve damga vergisinin sıfırlanmasının yanında inşaat şirketlerinin KDV iade alımları da hızlandı. KDV'deki bu düzenlemelerin konut fiyatlarında maliyetleri azaltacağı ve fiyatlarda indirim sağlayacağı düşünülüyor.

Gayrimenkule yabancıyı yeniden çekecek!

Nurol GYO Genel Müdürü Samim Hatipoğlu, 20 yıllık kampanaya ek olarak konutta damga vergisinin sıfırlanması ve konut teslimlerinden alınan KDV’nin düşürülmesinin sektörü hareketlendireceğini dile getirdi.

İndirimli çevre temizlik vergisi ne kadar?

Çevre temizlik vergisinin sorumlusu, taşınmazın kullanıcısı oluyor. Vergide indirimli uygulama da bulunuyor. Peki indirimli çevre temizlik vergisi ne kadar? Bu indirimden kimler yararlanabilir? İşte yanıtı..

Damga vergisi istisnaları nelerdir?

Damga vergisinin yükümlüsü, Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtları imza edenler oluyor. Peki, hangi kağıtlar için damga vergisi ödenmez? Peki, damga vergisi istisnaları nelerdir?

Damga vergisi ödenecek sözleşmeler!

Damga vergisinin konusunu 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar oluşturuyor. Peki, bu vergi hangi sözleşmeler için ödenir? Damga vergisi ödenecek sözleşmeler hangi sözleşmelerdir?

Damga vergisinin yükümlüsü kimdir?

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, damga vergisinin yükümlüsü kimdir? Damga vergisini kim öder?

Kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama 2015!

Kira sözleşmesinin noter huzurunda imzalanması halinde sözleşme için damga vergisinin ödenmesi gerekiyor. Sözleşme kaç nüsha ise o kadar vergi ödeniyor. İşte kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama 2015 oranları..

Kira kontratı damga vergisi ne zaman ödenir?

Noter huzurunda imzalanan kira kontratları için damga vergisinin ödenmesi gerekiyor. Buna karşın noter onayı olmayan sözleşmeler için damga vergisi ödenmiyor. Peki, kira kontratı damga vergisi ne zaman ödenir?

Gayrimenkul sermaye iradı damga vergisi ne kadar?

Kira gelir vergisi için verilen beyannameler için damga vergisinin de ödenmesi gerekiyor. Peki, kira beyannamesi için ne kadar vergi ödenir? Gayrimenkul sermaye iradı damga vergisi ne kadar?

Kira kontratı damga vergisi 2015!

Kira sözleşmesi damga vergisi mülkün kiralama işlemi sırasında imzalanan kira akdi için vergi dairelerine ödenen vergi olarak tanımlanıyor. İşte, kira kontratı damga vergisi 2015!

Kira kontratı damga vergisini kim öder?

Kira kontratı, taşınmaz kiralamalarında kiralayan ve mal sahibi ile yapılan sözleşmeye olarak karşımıza çıkıyor. Bu kontratın noterde yapılması halinde damga vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, kira kontratı damga vergisini kim öder?

damga vergisinin sorumlusu Haberi

damga vergisinin sorumlusu

Kirada damga vergisini kim öder?

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi, damga vergisi oluyor. Damga vergisi nispi şekilde  ve maktu şekilde olmak üzere 2 şekilde ödeniyor.


Damga vergisi ödenen kağıtlar arasında kira sözleşmesi de yer alıyor. Kira sözleşmesinin noterde imzalanması halinde bu vergi ödeniyor.


Kira sözleşmesinin noterde imzalanması halinde damga vergisine tabi tutuluyor. Kira kontratı sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden nispi damga vergisine tabi tutuluyor. 


Kirada damga vergisi binde 1,89 oranı ile hesaplanıyor. Peki, kirada damga vergisini kim öder?


Kirada damga vergisini kim öder?

Damga vergisine tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından müteselsil sorumluluğu bulunuyor. Bu nedenle kağıdı düzenleyen taraflardan birinin vergiyi ödemesi yeterli oluyor.


Sözleşmeyi düzenleyenlerin sürekli mükellefiyeti olmaması halinde ise sözleşmenin düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi...